En dan is het weer zomervakantie… Voordat het zo ver is, is in veel gezinnen al flinke stress geweest. Op het werk moeten zaken afgerond en al maanden voor de vakantie is er gepuzzeld met planningen en oppas voor de kinderen. Want 6 tot 8 weken is best wel lang, zowel voor ouders als voor kinderen. Ik ben dan ook benieuwd hoe vaak de telefoon dit jaar tijdens de vakantie bij mij in de praktijk gaat rinkelen. Want de ervaring leert dat, zeker met slecht weer, de spanningen nogal kunnen oplopen tussen ouders en kinderen.

De goede oude tijd?

Nog maar een jaar of twintig geleden was het best gewoon dat moeders thuis waren bij de kinderen. Werkende moeders waren er nog niet zoveel en moeders die wel werkten werden met de nek aangekeken. Zelf heb ik als één van de eerste werkende moeders in mijn omgeving ervaren wat men daarvan vond.

Voor kinderen was het wel relaxed dat moeder thuis was. De ene vakantiedag vervlocht zich met de andere en afhankelijk van het weer waren de activiteiten verschillend. Kinderen mochten zichzelf vermaken en aan het eind van de vakantie waren de moeders er wel een beetje klaar mee. Alles weer lekker in het ritme.

Vakantietijd anno nu

In deze tijd waarin bijna alle ouders werken, is vakantie in eerste instantie nogal eens een probleem. Want waar laten we de kinderen en wie past op? Hoe kunnen we alle vrije dagen die de scholen hanteren verdelen over onze agenda’s?

En voor veel mensen is het in deze tijd ook belangrijk dat de vakantie echt gedenkwaardig kan zijn. Niks een beetje rondklooien, nee het moet minstens facebook waardig zijn. :-)

Daarmee lijkt een perfecte vakantie een noodzaak geworden en we doen er alles aan om het tot een succes te maken.

Hoe gaat het met de kinderen in de vakantie?

Voor kinderen is het heerlijk om even niets te hoeven in vakantietijd. Helaas is er voor de meeste kinderen weinig tijd om zich in de vakantie vrij te bewegen en zich te ontwikkelen. Zo mogelijk is het programma in de vakantie nog voller dan gewoonlijk.

We willen van alles beleven op vakantie in binnen- en buitenland en hebben vaak van tevoren al een dagprogramma gemaakt. In het beste geval hebben ouders nog een paar dagen extra vakantie kunnen nemen om de schoolvakantie te overbruggen en ze willen die graag als quality time doorbrengen met hun kinderen.

Daarnaast is er meestal driftig gezocht naar oplossingen voor resterende dagen. De meeste buitenschoolse opvang hebben tegenwoordig een summerschool voor wat extra lesstof en er zijn dag vullende programma’s zodat niemand zich hoeft te vervelen.

Ook bij opa en oma en andere oppassers is de dag meestal gevuld want het zou toch sneu zijn als er niet genoten wordt van de kinderen.

Het gevolg van al deze ontwikkelingen is dat kinderen er eigenlijk voor moeten zorgen dat volwassenen het goed hebben in de vakantie. Het moet gezellig zijn want we hebben maar zo weinig tijd samen om te genieten.

Regelmatig hoor ik de klacht van ouders dat als ze een dag voor de kinderen hebben, dat de kinderen dan zo klierig zijn en zich zo vervelend gedragen. Daarvoor hadden ze niet hun papadag of vrij genomen……

Het is een zware last voor kinderen om hun ouders gelukkig en blij te maken op hun vrije dagen.

Wat als vakantie gewoon vakantie is?

Soms vraag ik me af of we nog wel weten wat gewoon vakantie is. Namelijk even geen verplichtingen hebben. Je gewoon kunnen vervelen en maar zien wat de dag je brengt. Voor kinderen is dat een vrij natuurlijke staat waarin ze de wereld kunnen ontdekken. De wereld gewoon rondom huis waar je leert lopen en fietsen en waar je eigenlijk niet zoveel nodig hebt. En waar je je hersenen de rust kunt gunnen om zich te ontwikkelen zonder bombardement van prikkels.

Want…..

  • Waar zijn in deze tijd de rondstruinende kinderen op te grote laarzen met vieze broeken en gaten op de knieën?
  • Hoeveel ouders durven nog te zeggen als hun kinderen zich vervelen: ‘Zoek het maar uit en val mij er niet mee lastig’?
  • Hoeveel ouders zijn er die iedere dag uitjes en leuk activiteiten verzinnen en ’s avonds doodmoe zijn?
  • Welke kinderen kunnen nog zonder ipad en computer de dag doorbrengen en zelf iets bedenken om mee te spelen?
  • Welke kinderen mogen nog zelf regelen en op pad gaan om andere kinderen te vinden die toevallig ook loslopend waren?

Ik gun ieder kind en iedere ouder deze zomer zeeën van tijd om wat rond te hangen en gewoon maar zien wat de dag brengt. Ik ga in ieder geval naast de reguliere werkzaamheden gewoon maar heel veel niksen. En als ouders me bellen omdat de spanning oploopt, ga ik ze vragen om hun kind de straat op te sturen.


Friesch Dagblad over vakantie 2016-07-16Dit artikel werd gepubliceerd in de weekendbijlage van het Friesch Dagblad van 16 juli 2016

Wanneer je deze tekst, of gedeeltes daarvan, wilt gebruiken vraag dan even toestemming. De link mag gedeeld worden op social media.


Lees ook: Ruimte voor jongens
Lees ook: Laat kinderen lekker klooien
Lees ook: Buiten spelen is de wereld ontdekken
Lees ook: De IQ-illusie
Lees ook: Moeten kinderen doorleren in de vakantie?


Je las een blogartikel van Centrum Tea Adema…

…maar kijk gerust ook eens naar de andere informatie op onze website:

Opleidingen voor (aspirant) kindercoaches en beroepskrachten:

Hulp voor kinderen en hun ouders: