Iwegwijs in hooggevoeligheidn eerste instantie dacht ik toen het boek uitkwam: “Het zoveelste boek over hooggevoeligheid, het zal wel….”.
Maar toen ik het boek in handen kreeg en begon te lezen was ik al snel om.

In het boek legt Gerarda van der Veen samen met haar 14-jarige dochter uit wat het betekent om hoogsenstitief te zijn.  Ze doet dit heel helder aan de hand van theorie en veel praktijkvoorbeelden. Ook de verschillen tussen bijvoorbeeld diagnoses als ad(h)d en pdd-nos weet ze heel toegankelijk en herkenbaar weer te geven. Nergens in het boek wordt het klagerig. Integendeel Gerarda benadert het onderwerp juist nuchter en met heldere handvatten voor ouders om te leren omgaan met de eisen die het dagelijks leven nu eenmaal stelt. Je zoekt dan ook tevergeefs om aanklachten tegen de maatschappij, scholen of wie dan ook, wat je zo vaak tegenkomt in boeken van ervaringsdeskundigen.

In het boek komen alle aspecten van hooggevoeligheid aan de orde, van veel opmerken, diep nadenken, omgaan met veranderingen, angst, emotionaliteit, de grote behoefte aan harmonie tot de slimme, snelle creatieve inslag die hooggevoelige mensen ook vaak hebben. Daarnaast geeft ze per leeftijdsfase nog eens de belangrijkste kenmerken en veranderingen weer. Dit alles maakt het boek tot een nuttig naslagwerk waar ouders en beroepsopvoeders veel aan kunnen hebben.
Handig voor ouders zijn de weergegeven en uitgeschreven gesprekjes tussen ouders en kinderen die zo herkenbaar zijn omdat de alledaagse werkelijkheid zo goed naar voren komt.

De kracht van dit boek ligt naar mijn idee echter in het steeds weer benoemen van de balans waar een hooggevoelig kind voor wil wegduiken en de eisen die de maatschappij stelt aan kinderen. De belangrijkste ontwikkeltaak van een kind is nu eenmaal autonomie en ook als je hooggevoelig bent, zal je een manier moeten vinden om groter te groeien. Gerarda beschrijft heel mooi en respectvol hoe ouders en kinderen dat samen kunnen fixen.
Met recht is de ondertitel dan ook: Gids voor ouder en kind.

Je kunt het boek kopen bij de uitgever 248 media.

Lees ook: Gun een kind zijn ellende
Lees ook: Het wonderbaarlijke voorval met de hond in de nacht
Lees ook: De kindercoach voegt iets toe
Lees ook: Een kasteel voor kwetsbare kinderen
Lees ook: Loslaten
Lees ook: Meer kinderen in therapie?
Lees ook: Bezorgde ouders maken kind ongelukkig

Ken je Ik leer leren al?
Wil je op de hoogte blijven, vraag dan de nieuwsbrief aan.
Wil je ook de basisopleiding tot kindercoach volgen, lees dan verder op de site voor de opleiding tot kindercoach.
Mocht je hulp nodig hebben voor je kinderen, neem dan gerust contact op met de praktijk voor kindercoaching.


Je las een blogartikel van Centrum Tea Adema…

…maar kijk gerust ook eens naar de andere informatie op onze website:

Opleidingen voor (aspirant) kindercoaches en beroepskrachten:

Hulp voor kinderen en hun ouders:

Op de hoogte blijven van nieuwe artikelen en video’s vol tips en inzichten?

Like dan onze Facebook-pagina of schrijf je in voor onze 2-wekelijkse nieuwsbrief. Allebei mag ook. ;-)