Een boek met een dergelijke titel maakt nieuwsgierig.  Je hebt geen idee met wat voor type boek je te maken hebt als je alleen de titel leest. Op de achterflap wordt iets meer duidelijk. Het boek gaat over Christopher van 15 jaar. Hij heeft een vorm van autisme, kan goed wiskunde en begrijpt mensen niet zo goed.  Met lijstjes, patronen en wiskunde kan hij goed uit de voeten en van geel en bruin moet hij niets hebben en hij wil ook echt niet aangeraakt worden. Een boek over een bijzonder kind dus.
De schrijver is Mark Haddon.

Wat gebeurt er in het boek

Christopher zijn leven is heel overzichtelijk. Hij woont met zijn vader en gaat naar school. Zijn vader kent al zijn gewoonten en gevoeligheden en houdt daar rekening mee.
Op een dag gebeurt er iets ergs. De hond van de buurvrouw blijkt vermoord te zijn en Christopher gaat op geheel eigen wijze op onderzoek uit. Zijn vader is het er niet mee eens en beperkt zijn onderzoek. Dat had hij beter niet kunnen doen want nu beginnen de zaken danig uit de hand te lopen. Christopher wordt gedwongen verder te gaan dan zijn eigen straat en blijkt op verrassende wijze ondanks zijn grote angst een reis te kunnen maken.

Wat maakt dit boek zo bijzonder

Doordat het boek vanuit de wereld en het hoofd van Christopher wordt geschreven, krijg je een uniek beeld van de denkwijze waarop een kind met autisme zou kunnen denken. Je leest hoe Christopher heeft leren omgaan met de angstaanjagende wereld, hoe hij zichzelf staande houdt en hoe hij conclusies trekt.  Je gaat heel erg van Christopher houden, ook al weet je dat hij niet van een ander mens gaat houden zoals je dat zelf waarschijnlijk voelt.
Daarnaast krijg je een groot respect voor de ouders van een kind met een vorm van autisme. Wat moet het een lange weg zijn om je kind op te voeden en enerzijds rekening met zijn “grillen” te houden en anderzijds hem steeds weer een stapje verder te helpen in zijn ontwikkeling. Wat een liefde, geduld, inzicht en opkomen voor is daarvoor nodig, al weet ik van ouders dat ze zullen zeggen dat ze dit gewoon doen omdat het hun kind is….
Maar ook merk je hoe snel je zelf ook geneigd bent iets te vinden van gedrag op straat. Immers hoe vaak gebeurt het niet dat we iets van een krijsend kind of een murmelende volwassene vinden. En meestal heeft dat “iets ervan vinden” geen positieve lading.
Hoe mooi is het dat je met een glimlach leest over hoe hard Christopher zijn best doet om zijn wereld in bedwang te houden, om niet in angst te verdwijnen. Voor mensen die niets weten over autisme, kan het boek een eye-opener zijn om over de aanleiding van het soms onbegrijpelijke gedrag van een kind met een vorm van autisme te lezen. Wat maakt dat een kind verstijft, kreunt, gilt, wegduikt of soms zelf agressief wordt naar anderen. Op welk gedrag jou reageert dit kind omdat het niet begrijpt wat je wilt of bang van wordt van wat je doet. Als je leest over het hoe en waarom van het gedrag van Christopher dan is het allemaal heel logisch en begrijpelijk. Je zou hem dan ook graag willen beschermen en aan de hand nemen, iets wat hij net niet wil :-)

Op de achterflap staat dat Mark Haddon de wereld van Christopher en al die kinderen die op hem lijken, op een diep ontroerende, bijzonder grappige en uiterst overtuigende wijze schildert. Ik heb daar niets aan toe te voegen!

Lees ook: De paardenjongen
Lees ook: Wat is ppd-nos
Lees ook: De gebruiksaanwijzing van je kind
Lees ook: Zijn er nog gewone kinderen?
Lees ook: De jongen die opgroeide als hond
Lees ook: Je weet hoe je moet opvoeden als je kinderen groot zijn

Wil je een afspraak maken met je kind bij de praktijk voor kindercoaching, lees dan hier verder…
Wil je informatie over de opleiding tot kindercoach? Lees dan hier verder….
Wil je op de hoogte blijven, vraag dan de nieuwsbrief aan.


Je las een blogartikel van Centrum Tea Adema…

…maar kijk gerust ook eens naar de andere informatie op onze website:

Opleidingen voor (aspirant) kindercoaches en beroepskrachten:

Hulp voor kinderen en hun ouders:

Op de hoogte blijven van nieuwe artikelen en video’s vol tips en inzichten?

Like dan onze Facebook-pagina of schrijf je in voor onze 2-wekelijkse nieuwsbrief. Allebei mag ook. ;-)