Het prachtige boek over Rowan de paardenjongen eindigt met de mededeling dat boek het geen universeel verhaal is.
Dit klopt voor zover het gaat over ouders die met hun autistische kind naar Mongolië reizen in de hoop er genezing te vinden.

Het boek

Het boek vertelt het verhaal van Rowan die twee en een half jaar is als hij de diagnose autisme krijgt.
Het gaat met hem steeds slechter en het dieptepunt voor zijn ouders is, als ze het contact met hem helemaal verliezen en het leven met hun zoon een dagelijks gevecht is met zijn ongeleide driftbuien, zijn incontinentie en zijn steeds verder wegzinken in zijn eigen wereld.
Zijn vader Rupert Isaacson ontdekt bij toeval hoe zijn paard contact maakt met Rowan. Langzamerhand leert Rowan een beetje praten en hij lijkt dingen te begrijpen als hij met zijn vader op het paard rijdt.
Ondertussen krijgt hij verschillende vormen van therapie, maar toch gaat het steeds slechter met hem.

Sjamanen

Zijn vader heeft contacten met sjamanen (een soort natuurgenezers) in Zuid-Afrika. Na een bezoek van sjamanen in Amerika, die een ceremonie uitvoeren met Rowan, gaat het even veel beter met hem  Al kort daarna heeft Rowan echter weer een ernstige terugval.
Zo ontstaat het plan om met Rowan naar Mongolië te gaan, naar verschillende sjamanen en een heilig meer.
Het boek beschrijft deze reis die wordt ondernomen in het bijzijn van een filmer en een geluidsman.
Al vrij snel is Rowan in staat tot contact met een leeftijdsgenoot die de zoon is van de gids. Gedurende de reis die vele ontberingen op hun weg brengt, gaat het steeds beter met Rowan. Na bezoeken aan verschillende plaatsen komt hij uiteindelijk af van zijn driftbuien, zijn incontinentie en is hij in staat tot menselijk verkeer en maakt hij opzienbarende vorderingen op het gebied van zijn taalontwikkeling.
Hij zal autistisch blijven, maar zijn ontwikkeling is weer op gang gebracht.

Wat lijkt te helpen bij autisme?

Voor autisme is geen algemeen geldende oorzaak te vinden. Wat wel bekend is, is dat de prikkelverwerking van mensen met autisme afwijkend is.
Als je het echter over de behandeling hebt van autisme lijkt een succesvolle en spectaculaire vooruitgang zijn oorsprong te vinden in het vermogen van volwassenen om in te tunen en af te stemmen op de wereld van het kind met autisme.
30 jaar terug werd dit al bekend door Barry Neil Kaufman, het kind wat ook ernstig autistisch was. Zijn ouders zijn bekend geworden door een programma wat heden ten dage bekend staat als de sunrise methode. Het belangrijkste kenmerk van dit programma is het spiegelen van het kind zodat er op die manier contact gemaakt kan worden.
In feite is dit ook wat de ouders van Rowan doen.

Wat werkt wel

Door de reis met Rowan wordt heel erg duidelijk hoe hij reageert en doen zijn ouders verschillende ontdekkingen over wat hem helpt. Zo passen ze hun eigen gedrag steeds meer aan op hem.
Door het uitvoeren van dagelijkse rituelen ontstaan er nieuwe openingen en houvast voor allemaal. De overweldigende natuur die totaal andere prikkels geeft dan het leven in een Amerikaanse stad en door het afwezig zijn van een dwingend dagritme ontstaat ruimte voor ander gedrag.
Iedere vooruitgang die Rowan bereikt kan verankerd blijven.

En zo kan het verhaal van Rowan toch weer universele waarheden bevatten. Ondanks dat we meer niet dan wel weten van autisme, is het toch inmiddels gelukkig wel al bekend dat wij als volwassenen de belangrijkste stap voor contact moeten zetten.
Daarnaast is de ontwikkeling van een kind universeel.
Iedere stap die een autistisch kind zet in zijn ontwikkeling is een mijlpaal terwijl voor kinderen zonder autisme deze stappen in de ontwikkeling vaak niet eens worden opgemerkt.
Te weten welke enorme prestaties alle kinderen uitvoeren tijdens het opgroeien is een ander prachtig aspect wat in dit boek daardoor aan de orde komt.
Een echte aanrader dus, dit boek: De paarden jongen Rupert Isaacson.

Lees ook: Wat is ppd-nos
Lees ook: De gebruiksaanwijzing van je kind
Lees ook: Druk gedrag of adhd?
Lees ook: De aard van het beestje
Lees ook: Zijn er nog gewone kinderen?

Mocht je hulp nodig hebben in het verstandig frustreren van je kinderen, neem dan gerust contact op met de praktijk voor kindercoaching.
In de opleiding tot kindercoach, leer je over kinderen van deze tijd.


Je las een blogartikel van Centrum Tea Adema…

…maar kijk gerust ook eens naar de andere informatie op onze website:

Op de hoogte blijven van nieuwe artikelen en video’s vol tips en inzichten?

Like dan onze Facebook-pagina of schrijf je in voor onze 2-wekelijkse nieuwsbrief. Allebei mag ook. ;-)