Mannen zijn in de minderheid en ook nog vaak onzichtbaar binnen het vakgebied kinderen. Ook op deze foto ontbreekt een man door omstandigheden en is een andere man ‘afgesneden’. Maar als je er op klikt kun je hem helemaal bekijken. En ook dat is wat er vaak gebeurt met mannen in onderwijs, verpleging, als kindercoach en welk ander ‘vrouwenvak’ dan ook. Als ze zichtbaar worden komen, krijgen ze lekker veel aandacht. Misschien helpt het om meer mannen te motiveren voor het werken met kinderen.
Want ik heb het al veel vaker genoemd: ” Mannen, de kinderen en vooral de jongens, hebben jullie nodig!”

Basisopleiding kindercoach nummer 8 van 2011

Deze opleiding had door de aanwezigheid van maar liefst drie mannen een andere sfeer dan voorgaande opleidingen, waar meest vrouwen aanwezig waren. Overigens komt er gelukkig geregeld een man naar de opleiding tot kindercoach. Nu was het echter meer merkbaar dat er een mannelijke invloed was.
Al de eerste dag had ik de start van de opleiding aangepast, om de mannen niet te verliezen met een meer vrouwelijke activiteit. Op de vierde dag beaamden ze alle drie eerlijk, dat ze vast waren afgehaakt als ik met te zachte hand was begonnen. Zo kon het zijn dat ze de vierde dag ook bij de les bleven en toch deze activiteit meekregen.
Met jongens gaat het toch ook vaak zo? Hoe vaak haken zij niet af omdat we niet goed afstemmen op hun mannelijke behoeften en eigenschappen?
En we kwamen het veel vaker tegen, het man-vrouw, jongen-meisje thema. Hoe mooi was het dat het zo prachtig naar voren mocht komen in de oefeningen en dat het besproken mocht worden.
Dit is en blijft een leerzame les.

De deelnemers

Allereerst nu natuurlijk de mannen: Eric, Theunis en Jilco, We hebben allemaal van jullie genoten en ik hoop van harte dat jullie ieder op je eigen manier verder gaat met het werken met kinderen en hun ouders.
Sybelle, Gita en straks ook Dirkje, ik hoop dat jullie de opgedane kennis mee kunnen nemen in jullie werk als therapeut.
Hanneke en Monique, Ik zou het geweldig vinden als deze opleiding voor jullie het ontbrekende stukje puzzel zou blijken te zijn. Met jullie kennis en ervaring kan je iets prachtigs opbouwen.
Danielle en Eva, jullie wens ik vele nieuwe mogelijkheden binnen je werk en nieuwe uitdagingen binnen het brede werkveld kinderopvang en alles daarbuiten.
Angelique, jij gaat zeker door waar je mee bezig bent in de hulpverlening. Ik denk dat je weer een hele poos vooruit kan. De gezinnen waar je komt zullen daar ongetwijfeld heel blij mee zijn. Dank je nogmaals voor je meedenken en handelen over het werkmodel voor de kindercoach. Daar ben ik heel blij mee.
Erna, Annemieke, Esther en Rita, voor de kinderen hoop ik dat jullie binnen je werk in het onderwijs nieuwe inspiratie hebt opgedaan om door te geven aan je kinderen. Ze zullen er blij mee zijn, een juf met oog en oor waarbij je goed genoeg bent.
Yvonne, Conny, Mascha, Hermien en Alletta, samen met jullie ben ik erg benieuwd hoe jullie werken met kinderen (meer) vorm gaat krijgen. Elk vanuit je eigen specialiteit en talent heb je zoveel te bieden. Zo leergierig en langzaam bewegend naar je eigen plek, die je gaat innemen ten aanzien van kinderen en hun talenten. Je kunt er op vertrouwen dat het zich zal wijzen, zeker met je instelling om te willen leren en onderzoeken. Het zal zich tonen en dat is mooi.
Het waren prachtige dagen, dank voor jullie openheid, in de evaluatie gaven jullie aan het naar de zin te hebben gehad, maar in heb zeker minstens zo veel genoten. :-)

Lees ook: Wie komt er naar de opleiding tot kindercoach
Lees ook: Kindercoach opleiding: leer problemen oplossen
Lees ook: Hokjesonderwijs
Lees ook: Wat is het verschil tussen een kindertherapeut en een kindercoach?
Lees ook: Moeten leerkrachten opvoeden?

Wil je deelnemen aan de opleiding tot kindercoach, kijk dan op de website .
Wil je op de hoogte blijven van nieuws en artikelen, vraag dan de nieuwsbrief aan.


Je las een blogartikel van Centrum Tea Adema…

…maar kijk gerust ook eens naar de andere informatie op onze website:

Opleidingen voor (aspirant) kindercoaches en beroepskrachten:

Hulp voor kinderen en hun ouders:

Op de hoogte blijven van nieuwe artikelen en video’s vol tips en inzichten?

Like dan onze Facebook-pagina of schrijf je in voor onze 2-wekelijkse nieuwsbrief. Allebei mag ook. ;-)