Pubers doen vaak domme dingen, gevaarlijke dingen en nemen grote risico’s. Waarom doen ze dat? En leren ze het nu nooit?
Sommige pubers kunnen er wat van, brengen ouders tot wanhoop en houden hen in het weekend uit de slaap. Het lijkt wel of van je redelijk verstandige puber zo nu en dan niets overblijft. Verbijstert hoor en zie je aan dat je puber stunten uithaalt die je niet zou verzinnen. Sterker nog, waarvan je nooit zou kunnen bedenken, dat je puber het zou kunnen bedenken.
En toch gebeurt het.

De puberhersenen

Vanaf de geboorte zijn de hersenen in de groei en we merken daar eigenlijk best weinig van. We vinden het vanzelfsprekend dat kinderen leren wat ze moeten leren: kruipen, lopen, praten, sommen, taal, sociale vaardigheden, muziek, aanpassen op school en verkeer en noem maar op.
Tijdens de pubertijd komt er fysiek een enorme groeispurt bij kinderen die vooral in het lichaam goed zichtbaar is. Wat er in de hersenen gebeurt is onzichtbaar, maar is minstens zo spectaculair. Op het gebied van leren, van emoties, van het omgaan met anderen en op het creatieve vlak gebeurt er enorm veel in de jaren van de pubertijd en de adolescentie.
In het boek: ” Het puberende brein” van Eveline Crone wordt het prachtig beschreven.  Er zijn duidelijke illustraties opgenomen over welke ontwikkeling zich waar bevindt in de hersenen en de officiële hersendelen worden keurig genoemd. Dat is zo nu en dan even lastig onthouden voor volwassen hersenen als de mijne :-), maar de beschrijving van de verschillende processen is heel herkenbaar en levert veel O, ja- gevoel op.

Want….

Zeg nou eerlijk, als er een uitdaging op je weg ligt en je moet kiezen tussen wel of niet, dat is toch hartstikke lastig? Wij volwassenen met onze ervaring kennen de uitkomsten van handelingen en kunnen vertrouwen op onze ervaring en intuïtie. Bovendien kunnen we vrij snel de voor en nadelen tegen elkaar afwegen. Een puber is nog volop ervaring aan het opdoen en kan op een rustig moment heus alle rationele overwegingen maken, maar zijn hersenen signaleren in eerste instantie alleen maar de beloning die het oplevert als hij het bungeetouw ziet hangen. En als er dan ook nog een meisje in de buurt bewonderde blikken werpt, dan stap je toch zeker in die auto? Dat snapt toch iedereen wiens hersenen nog niet helemaal zijn uitgegroeid?

Dus lees het boek “het puberende brein” en krijg meer begrip voor je puber. Niet om te bagatelliseren, maar juist om ze te kunnen helpen met het leren van het nemen van verantwoordelijkheid.

Lees ook: De gebruiksaanwijzing van je puber
Lees ook: Opruimen is moeilijk voor pubers
Lees ook: Ontspoorde puber na echtscheiding
Lees ook: Wat te doen aan spijbelen
Lees ook: Moeilijke pubers bestaan niet

Kun je enige ondersteuning gebruiken of heb je behoefte aan tips, neem gerust contact op met de praktijk voor kindercoaching. Werken als kindercoach leer je bij de opleiding tot kindercoach.
Wil je regelmatig op de hoogte blijven van nieuwe artikelen, vraag dan de nieuwsbrief aan.


Je las een blogartikel van Centrum Tea Adema…

…maar kijk gerust ook eens naar de andere informatie op onze website:

Opleidingen voor (aspirant) kindercoaches en beroepskrachten:

Hulp voor kinderen en hun ouders:

Op de hoogte blijven van nieuwe artikelen en video’s vol tips en inzichten?

Like dan onze Facebook-pagina of schrijf je in voor onze 2-wekelijkse nieuwsbrief. Allebei mag ook. ;-)