Vaak als het hard waait en stormt moet ik denken aan een collega van vele jaren terug. Met harde wind sliep ze nooit en als er een storm was, meldde ze zich dagenlang ziek.

Misschien een geluk dat er toen nog geen buienradar en codes geel tot rood waren

Bang voor het weer

Angst extreem weer komt best vaak voor en veel mensen zijn bekend met een licht verhoogde bloeddruk en paraatheid als het stormt en onweert. Het wordt een ander verhaal als iemand helemaal van de leg raakt en rare dingen gaat doen.

In eerste instantie was ik verbaasd toen ik in mijn praktijk werd geconfronteerd met meerdere angsten rondom het weer. Ik wist wel dat kinderen en volwassenen voor de meest gewone zaken vreselijk bang kunnen zijn en dat die angsten hele levens gaat beheersen.

Maar wat te denken voor angst voor regen, angst voor spullen die wegwaaien, angst voor vallende bomen, angst voor het geluid van de wind, angst voor nat worden of bang zijn voor vloedgolven. Om over bang zijn in het donker nog maar niet te spreken.

Wat moet je met angsten voor natuurverschijnselen?

In eerste instantie riepen angsten voor weertypes die vrij normaal zijn, bij mij verbazing en een glimlach op. Want je zal maar een kind zijn die bang is voor weer en wind en dan in Nederland wonen.

Dan heb je dus al heel snel een probleem…..

Want op iets als het weer heb je totaal geen invloed. Het is er gewoon als je ’s ochtends je ogen open doet of als je geacht wordt je ogen te sluiten om te slapen. Met je ogen open zal je op een bepaald moment naar buiten moeten om naar school te gaan en met je ogen dicht is het de bedoeling dat je de wereld en alles wat daarbij hoort leert buitensluiten om weer nieuwe energie op te doen.

Net zoals bij ieder type angst is het van groot belang om te leren omgaan met angsten voor het weer zodat je leven zich vrij en blij kan afspelen

Hoe kom je aan deze angsten voor het weer?

Afgebakende angsten gericht op één onderwerp zijn vaak de oorzaak van een trauma. Trauma is een grote schrik wat ontstaat na een gebeurtenis waarbij je je machteloos voelde en niet kon ontsnappen.

Je kunt je voorstellen dat het voor (jonge) kinderen enorm bedreigend is als bij harde wind zomaar dakpannen rondvliegen of zelfs een boom op de auto valt waarbij iedereen gaat gillen en niet weet wat te doen.

En wat te denken van mensen van mijn generatie die uit bed werden gehaald bij onweer en met jassen en tassen vol kostbaarheden en vooral verzekeringspapieren klaar stonden voor de vlucht naar buiten. Dan wordt onweer voor  kinderen en kleinkinderen wel ‘een dingetje’ omdat zij de spanning van generaties gevaar voelen.

Ik weet nog hoe onrustig mijn zus en ik waren toen we tijdens een onweersbui perse van iemand moesten schuilen onder een grote boom terwijl ons was geleerd dat dit het meest gevaarlijke was wat je kon doen.

Waarschuwingen over het weer krijgen de kinderen al met de paplepel ingegoten, maar je kunt je afvragen of dit altijd op de bedoelde manier landt

Ik vraag me ook af of alle weercodes die we steeds vaker tegenkomen helpend zijn of juist alleen maar angst aanwakkeren omdat je onwillekeurig toch alert wordt.

Hoe staat het met de veerkracht van kinderen?

Wat me opvalt is dat er steeds minder letterlijke en figuurlijke ‘weerstand’ lijkt te zijn om met zogenaamd slecht weer om te gaan. Het valt me al jaren op dat ik zeer weinig mensen op de fiets tegenkom als het regent. Bij scholen is het topdrukte met verstopte straten vol auto’s die kinderen afleveren en weer ophalen. Het liefst direct voor de ingang want je zal eens een paar meter moeten lopen en druppels opvangen.

Van een buurman van een school voor voortgezet onderwijs kreeg ik onlangs het bericht dat 26 kinderen met hun elektrische fiets (!!)  door ouders werden opgehaald omdat het een beetje regende

Op nieuwssites zie ik dan gek genoeg allerlei pubers die juist bij storm zich laten filmen en hun telefoon overuren laten maken om wereldkundig te maken dat ze erbij zijn

Wat te doen aan angst voor het weer?

Als het zo gemakkelijk is om een angst op te lopen door beïnvloeding of trauma dan zou het ook gemakkelijk moeten zijn om er weer af te komen.

Toch?

Het lastige is dat angst vaak heel klein en onbeduidend begint, maar met een noodgang veel groter kan worden. Angst wordt vaak waargenomen in het lijf door rare dingen te doen met hartslag, ademhaling en zweethandjes. Daarbij zijn er meestal onbewust ook allerlei niet kloppende gedachten die met je lijf op de loop gaan.

Je hoeft soms maar twee keer een nare ervaring te hebben in een situatie waardoor angst zijn zaadje plant en razendsnel gaat woekeren

Als je weet hoe angst werkt, kun je ermee aan de slag en dat betekent altijd dat je de angst hoe dan ook in de bek moet kijken.

Voor kinderen betekent dit dat ouders bij angst de cruciale factor zijn omdat zij de invloed hebben om angst te vergroten of te verkleinen.

Wanneer je dan samen de angst in al zijn verschijningsvormen gaat begrijpen, kun je bij de meeste angsten razendsnel grote winst boeken door ze hanteerbaar te maken met een praktische aanpak. Ik ontdekte in de loop der jaren vele manieren om aan de slag te gaan met de oorzaak, het lijf, de gedachten en niet te vergeten met ouders.

Wat in ieder geval niet helpt is angst bagatelliseren, wegredeneren, boos worden, geruststellen en alle andere omtrekkende bewegingen die we geneigd zijn te doen.

Als ik dan de wind hoor bulderen, ben ik wel eens benieuwd hoe het nu 40 jaar later met mijn collega gaat. Ook een aantal kinderen met bijzondere weerangsten schieten me dan te binnen waarbij ik me afvraag of ze ooit over hun angst zijn ‘heengegroeid.’


Ben je ook benieuwd hoe het zit met de oorzaken van angst, wat ze teweegbrengen en wil je ontdekken hoe je kinderen en hun ouders effectief kunt helpen bij angst?

In de uitgebreide online opleiding ‘Kinderen helpen bij angst en faalangst‘ heb ik mijn praktische aanpak verwerkt die ik heb leren hanteren dankzij vele, vele bange kinderen en hun ouders. Je krijgt alles wat je nodig hebt op een presenteerblaadje aangeboden zodat je direct aan de slag kan om kinderen en hun ouders verder te helpen.

Wist je dat deze online opleiding ‘kinderen helpen bij angst en faalangst gemiddeld bijna een 9 scoort bij de deelnemers?


Meer weten over angst?

Lees ook: Angst is als onkruid
Lees ook:  Bange kinderen, bange ouders?
Bekijk ook:  Angst voor nieuwe dingen


Je las een blogartikel van Centrum Tea Adema…

…maar kijk gerust ook eens naar de andere informatie op onze website:

Opleidingen voor (aspirant) kindercoaches en beroepskrachten:

Hulp voor kinderen en hun ouders:

Op de hoogte blijven van nieuwe artikelen en video’s vol tips en inzichten?

Like dan onze Facebook-pagina of schrijf je in voor onze 2-wekelijkse nieuwsbrief. Allebei mag ook. ;-)