Ze heeft een nieuw huis, onze dochter.
Een echt huis met een tuin na een studiekamer en te kleine flatjes.  Na een paar maanden klussen en mooie zomerweken is de tuin heel erg groen. We hebben al eens wat hints gegeven over paardenbloemen, distels en vreemde takken in de heg. Terwijl we op een mooie zomeravond aan de blinkend nieuwe tuintafel gezellig een snackje eten, valt ons oog op de alles overwoekerende haagwinde.

Bij een nadere inspectie valt op hoe de haagwinde met zijn prachtige bloemetjes de tuin heeft overgenomen. Eerst nog voorzichtig, en daarna met handenvol beginnen we aan de ranken te trekken. Na een kwartier liggen er grote hopen op het gras. De oorspronkelijke planten en struiken komen tevoorschijn terwijl we overal de sierlijke ranken er nog tussenuit zien komen.

Het neemt je zomaar over

De volgende ochtend doe ik thuis de luxaflex open en het eerste waar mijn oog op valt, is een rank haagwinde. Opeens denk ik aan het manneke van een poosje geleden die een forse terugval heeft met zijn angst. Ook hij is ‘overwoekerd’ door zijn eigen ‘onkruid’. De oude angst heeft hem helemaal in zijn greep en hij weet even niet meer hoe hij dit moet bestrijden.

Het begint klein

Angst is een zaadje wat in het verborgene groeit. Het krijgt zijn voeding in het dagelijks bestaan met goede en minder goede gebeurtenissen. En dan op een dag merk je dat er iets niet in orde is. Een vaag, onbestendig gevoel. Meestal steek je je kop in het zand en zeg je tegen jezelf dat het niet zo’n vaart zal lopen. Je kijkt weg en doet net alsof het er niet is.

In deze fase stellen ouders hun kind gerust door te sussen of ze bezweren dat er niets aan de hand is. Gewoon doorgaan, flink zijn. Negeren dat je bang bent. Zoiets als de eerste bloemetjes en blaadjes vertrappen of weg plukken terwijl de wortels ondergronds blijven groeien.

De groei en snoeifase

Als de angst er eenmaal is, zal die vrijwel nooit automatisch weer verdwijnen.  Strikt onderhoud en terugdringing van nieuwe gedachten en gevoelens over de angst is geboden ter voorkoming van uitgroei. Dit betekent bewust kijken naar wat er aan de hand is.

  • Is deze situatie gevaarlijk?
  • Moet er in een gedachte of een situatie gesnoeid worden?
  • Heeft de oorspronkelijke situatie en gedachte voeding en ruimte genoeg?
  • Wat kun je doen om de situatie en de gedachten te lijf te gaan?
  • Welke middelen kunnen ingezet worden om de angst terug te snoeien?

Wanneer in deze fase ouder en kind de angst negeren en wegkijken, gaan er ondergrondse woekeringen komen. Ouders moeten in deze fase met het kind goed kijken naar wat er aan de hand is. Wat heeft de situatie nodig om de angst te beheersen en deze in toom te houden? Angst is een signaal dat er onderhoud nodig is en dat de ‘innerlijke tuin’ aandacht nodig heeft.

Overwoekering

Bij het goed onderhouden en snoeien van angst, blijft deze beheersbaar en zal het kind groeien en bloeien. Angst neemt het leven van kind en ouders niet over. Doen alsof het er niet is of in paniek raken, levert meer problemen op. Dan neemt het alles over en komt op de voorgrond te staan. Iedereen ziet, hoort en voelt nu wat er aan de hand is en weet dat er iets moet gebeuren.

Alles draait nu om deze angst. Wat eronder zit aan talenten, mogelijkheden en oplossingen is niet meer zichtbaar. Velen komen met adviezen. Links en rechts trekt iedereen eraan om het weg te krijgen. Gelukkig leidt dit vrijwel altijd tot ruimte waardoor het kind weer verder kan met zijn uitdagingen in de situatie. De gedachten en gevoelens komen tot rust door het vrijgekomen licht en zuurstof.

Onkruidbeheer

Nadat de angst is weggegaan, komen er nieuwe kansen voor het kind. Toetsen gaan beter, vrienden worden gemaakt, sport wordt weer opgepakt en het zelfvertrouwen is flink gegroeid.

Tot de volgende situatie.

Want net zoals onkruid onzichtbaar aanwezig is, is dit ook zo met angst. Angst komt vaak terug en wil opnieuw bestreden worden. Waar je bang voor bent, plopt op als je even niet oplet. Dit betekent heus niet dat je altijd op scherp moet staan, maar zo nu en dan opletten of de eerste tekenen zich weer voordoen, is gewoon slim. Als je leert hoe je jou angst het beste aanpakt, is je leven een stuk aangenamer.

Leer van onkruid te houden

Ik weet zeker dat mijn dochter nog jaren last gaat hebben van de haagwinde. Ik hoop dat de prachtige bloemetjes een signaal zijn, dat ze aan de bak moet om de tuin mooi te houden.

En ik hoop dat het bange manneke en zijn ouders met handenvol de overwoekerende angst die weer is teruggekomen, weghalen en opnieuw zien hoe sterk en prachtig hij is. Zodat hij weer kan stralen en weet wat hij kan overwinnen. En dat de angst hem als waarschuwing om dapper te zijn, meeneemt naar zijn volwassen leven.

Beide kunnen ze zelfs leren van onkruid als de haagwinde. Want bekijk maar eens hoe dit onkruid zichzelf omhoog werkt om te groeien en te bloeien. Rank voor rank en blaadje voor blaadje omhoog kruipen om sterker en groter te worden. Hoe mooi is dat?


Heb je regelmatig te maken met kinderen die bang zijn of veel angst kennen? Weten hun ouders ook niet meer wat te doen?
Volg dan de zeer uitgebreide online opleiding ‘Kinderen helpen bij angst en faalangst‘ en start vandaag nog met de bijzondere en vooral praktijkgerichte lessen lessen uit deze opleiding.


Meer artikelen:

Lees ook: De juf heeft een boos hoofd en een harde stem
Lees ook: Nooit meer bang om flauw te vallen
Lees ook: Waarom je nooit moet zeggen: Dat kan jij wel
Lees ook: Pas op met wat je belooft
Bekijk ook: Fixed en growth mindset in beeld
Bekijk ook: Angst wordt snel groter
Bekijk ook: Waar moet je rekening mee houden als je helpt bij angst?
Bekijk ook: Hoe krijg je grip op piekeren?


Je las een blogartikel van Centrum Tea Adema…

…maar kijk gerust ook eens naar de andere informatie op onze website:

Opleidingen voor (aspirant) kindercoaches en beroepskrachten: