Het is alweer wat jaartjes geleden.
De jongen kwam met zijn moeder want hij durfde niet door het gat te zwemmen. Zijn zwemdiploma was bijna binnen bereik, maar dat gat wilde maar niet lukken. Moeder had in een blad gelezen dat ik vaker met kinderen werkte die aanhikten tegen dat vreselijke gat. Aan mij dus de opdracht om hem ‘gatklaar’ en ‘diplomarijp’ te maken.

Als je het als ouder even niet meer weet

Hoe heerlijk was het voor deze moeder dat ze een reddingsboei ontdekte in de vorm van mij als kindercoach. Want laten we wel wezen, kinderen kunnen je tot wanhoop brengen als er sprake is van angst en helemaal met angst voor het gat in het zwembad. Dat kind zal alles aangrijpen om te vermijden dat hij moet doen waar hij zo bang voor is.

En zie maar eens je poot stijf te houden als moeder. Je wilt maar één ding, namelijk dat het wekelijkse zwemdrama stopt. Je hebt gedreigd met weglopen, je hebt gesmeekt en je hebt van alles beloofd. Een patatje na afloop van de zwemles. Een nieuw spel voor de Playstation. En uiteindelijk heb je hem beloofd dat hij van zwemles af mag als het echt niet lukt om door dat gat te zwemmen.

Het is beloofd

Met de belofte op zak dat hij van zwemles af mag, wil deze jongen wel een keer mee naar een kindercoach.

Zodra de afspraak met mij gemaakt is, valt de spanning voor een deel weg. De redding is nabij. Prompt zwemt hij bij de eerstvolgende zwemles vloeiend en moeiteloos door het gat. Hij is dan nog niet eens bij mij op bezoek geweest.

Ook in de les erna lukte het, maar een derde keer zat er niet in. Het ging weer mis, het gat bleek weer een te groot obstakel. De angst was terug.

Dan mag ik coachen

De geruststelling dat er iemand is die jouw kind gaat helpen om zijn angst te overwinnen, is als een belofte van hoop.

Wanneer kinderen bij mij komen met dit soort angstvragen is de grootste druk al van de ketel. Ouders hebben het kind verteld dat het zwemmen door het gat voortaan echt zal lukken. Ik ben de toverstaf.

Tijdens de sessie duik ik met het kind in de angst. We onderzoeken alle opties en mogelijkheden:

  • We oefenen met de situatie met verschillende materialen. We duiken door touwen en het kind maakt een tekening van zichzelf als hij door het gat zwemt
  • We verzuipen gedachten die dwarsliggen en maken er helpende gedachten van
  • Uiteraard staan we stevig stil bij die keren dat het wel lukte. Hoe kon dit? Wat was er anders en wat deed je anders toen het wel lukte?
  • We bedenken een aanvalsplan voor wie het kind gaat steunen en helpen als hij door het gat moet. We bespreken gedetailleerd wat de uitverkozen badmeester wel of juist niet moet doen

Na een uur hard werken komen we op het punt dat we er allemaal in geloven. En het lukt. Bij de eerstvolgende zwemles zwemt het kind door het gat en binnen een maand is het afzwemmen in zicht.

Dat hadden we gedacht

Wanneer we zo hard hebben gewerkt en een deal hebben gemaakt, vertrouw je erop dat het felbegeerde papiertje al bijna binnen is.

Helaas, het ging tóch weer mis.
De moeder van de jongen belde me wanhopig en vertelde dat ze al snel terug bij af waren. Ik begreep er niets van. Alles klopte tijdens de coachingsessie. Toen schoot mij te binnen wat de moeder vertelde aan het begin van de sessie. Ze had haar kind beloofd dat hij van zwemles af mocht als het niet lukte door het gat te zwemmen.

Ze had het beloofd.

Het was nu nodig dat ze haar belofte nakwam. We spraken af dat zij haar zoon van zwemles haalde. Na een maand zou hij weer beginnen.

Zes weken later ontving ik een kaartje dat het zwemdiploma op zak was.

De moraal van het verhaal?

Mocht je je kind in je wanhoop beloven dat iets niet meer hoeft, denk dan nog een keertje na. Je kind weet nog precies wat je hebt gezegd en beloofd. En reken maar dat je kind jou eraan gaat houden, ook al ben jij het allang vergeten en ben je overgegaan tot de orde van de dag. Want leren we onze kinderen niet allemaal dat je moet doen wat je belooft?


Dit artikel verscheen in de weekendbijlage van het Friesch Dagblad van 9 mei 2020


Meer artikelen:

Lees ook: Angst voor zwemmen, een ander voorbeeld
Lees ook: Waarom je nooit moet zeggen ‘dat kan jij wel’
Lees ook: Buikpijn en misselijk, wat nu?
Lees ook: Weerbaar opvoeden, hoe doe je dat?
Bekijk ook: Zo help je bange kinderen het best!
Bekijk ook: Angst wordt snel groter
Bekijk ook: Strongwilled kinderen: Hoe ga je om met dwingend gedrag?
Bekijk ook: Hoe kunnen kinderen moed leren hebben?


Je las een blogartikel van Centrum Tea Adema…

…maar kijk gerust ook eens naar de andere informatie op onze website:

Op de hoogte blijven van nieuwe artikelen en video’s vol tips en inzichten?

Like dan onze Facebook-pagina of schrijf je in voor onze 2-wekelijkse nieuwsbrief. Allebei mag ook. ;-)