Zo’n mooi gezicht.
De knul van 25 en zijn oma van bijna 80 samen gebogen over het kleine schermpje van de iphone.
Hij helpt haar een rekening te betalen via de bankapp.
Heel geduldig en stap voor stap legt hij het haar uit en met haar rimpelige hand toetst ze vinger voor vinger de cijfers en letters in.
Ik vermoed dat de rollen in die 25 jaar zijn omgekeerd en dat hij nu doet wat oma ooit deed voor hem.

Je rol als grootouder

Wanneer er een kind wordt geboren, worden er ook grootouders geboren. De rol voor hun kleinkind kan aanzienlijk verschillen.
Wanneer grootouders een aantal dagen in de week op hun kleinkind gaan oppassen worden ze een belangrijke hechtingspersoon voor het kind. Daarnaast hebben ze dan meestal opvoedtaken waardoor de band tussen grootouder en kleinkind erg sterk kan worden.
Andere grootouders passen misschien alleen in de vakantie op of wanneer er iets bijzonders is. Weer andere grootouders hebben misschien weinig contact omdat werk en afstand een grote rol spelen.

Feit is dat grootouders moeten investeren in de relatie met hun kleinkind.

Hoe groter de investering, hoe vaster de banden worden gesmeed.
Waar de ene grootouder misschien vooral een oppas en opvoedrol heeft, kan de andere grootouder uitgroeien tot een pretopa of oma of kan er een diepe vertrouwensband ontstaan doordat het kind met zijn moeilijkheden en emoties terecht kan bij de grootouders.

De tijd tot een jaar of 12

Aan peuters, kleuters en basisschool kinderen kunnen grootouders vaak veel tijd besteden om een band te smeden. Net zoals grootouders in tijden van weleer kunnen ze eindeloos veel voorlezen, spelletjes doen en uitstapjes maken in de vakanties.
Voor kinderen is het heerlijk om echte tijd met hun opa en oma door te brengen. Tijd die nog zo mooi langzaam kan gaan omdat er niet veel hoeft en omdat er ruimte is voor het echte contact en plezier met elkaar zonder de aantrekkingskracht van beeldschermen.

Het is een groot cadeau voor kinderen als er gewoon aandacht ‘in real life’ is tussen kinderen en grootouders.

Geen beeldschermen en computers, maar gewoon samen plezier maken en gesprekjes hebben over wat er om je heen is en hoe dingen in elkaar steken.

En dan komt de pubertijd

Zodra het voortgezet onderwijs in het vizier komt, komt ook het moment dat kinderen hun eerste eigen smartphone krijgen. Naast de ipad, laptop en computer, komt er nu een nieuw sociaal fenomeen bij voor de kinderen.
En dat betekent veel voor de communicatie tussen kinderen onderling, maar ook voor hun contact met grootouders.
De afstand wordt letterlijk en figuurlijk vaak per jaar groter tussen hen.

Juist tijdens de pubertijd moeten grootouders nog meer hun best doen om de band met hun kleinkinderen sterk te houden

Op dit moment zie je dat grootouders met rasse schreden het digitale tijdperk aan het betreden zijn. Niet alleen voor hun administratieve zaken, maar juist voor het contact met hun kleinkinderen is het nodig dat ze met de nieuwe tijd meegaan.

Contact houden via de digitale wereld

Willen grootouders het contact met hun kleinkinderen warm houden dan is het al bijna een noodzaak om een telefoon met whatsapp te hebben. Voor alleen maar bellen met elkaar is niet altijd meer tijd en zin bij de kleinkinderen.
Daarnaast is facebook ook een wereld op zich voor grootouders. Ze kunnen hun kinderen en kleinkinderen dagelijks volgen.
En zijn ze net gewend aan facebook, dan moeten ze ook een account van instagram hebben om hun kleinkind in beeld te kunnen blijven volgen.
Kleinkinderen vinden het meestal heel ‘cool’ als hun grootouders een ipad en/of telefoon hebben en je ziet dat ze vol enthousiasme hun opa en oma leren hoe hiermee om te gaan.
Kinderen groeien letterlijk en figuurlijk als ze mogen uitleggen hoe alles werkt. En opa en oma tonen hun trots en bewondering voor hun slimme kleinkinderen waardoor ze nog een beetje meer groeien.
Daar waar zij ooit de spelregels van het ganzenbord en mens-erger-je-niet uitlegden aan hun kleinkinderen, leggen de kleinkinderen nu aan hen de regels van de computerspelletjes uit.
Hoe mooi is het dat op deze manier het contact tussen grootouders en kleinkinderen wordt verdiept.

Moeten grootouders nu aan de smartphone en ipad?

Nee, natuurlijk niet.
Het helpt zeker in het versterken van de band en voor een regelmatig contact.
Maar het aller-allerbelangrijkste is en blijft de onderlinge betrokkenheid.
Vooral oudere kinderen vinden het vaak geweldig om de verhalen van vroeger te horen. Hoe was het leven toen, zonder machines en alle comfort die we nu kennen?
En dan kunnen grootouders eens een digitale foto van vroeger opsturen naar hun kleinkind.
Om vroeger en nu samen te voegen.


Dit artikel werd geplaatst in de weekendbijlage van het Friesch Dagblad van 24 februari 2018.

Wanneer je deze tekst, of gedeeltes daarvan, wilt gebruiken vraag dan even toestemming.
De link mag gedeeld worden op social media.


Lees ook: Lang leve de grootouders?
Lees ook: Hoe wil je als ouder worden herinnerd?
Lees ook: Anders opvoeden dan je ouders?
Lees ook: Je weet hoe je moet opvoeden als je kinderen groot zijn
Lees ook: De pedagogiek van opa
Bekijk ook: Hoe ga je om met ophaalmomenten bij opa en oma
Bekijk ook: Welk type ouder ben jij?


Je las een blogartikel van Centrum Tea Adema…

…maar kijk gerust ook eens naar de andere informatie op onze website:

Opleidingen voor (aspirant) kindercoaches en beroepskrachten: