logo kleinTerwijl donkere wolken van een onweersbui langzaam dichterbij komen, realiseer ik me hoe snel ook deze zomer weer voorbij is. De zomer die begon met het uitbrengen van Pokémon Go, het spel wat de kinderen de straat opstuurde. Door de blog die ik erover schreef, waren er veel ouders die mij lieten weten dat ze nu toch anders keken naar dit spel en dat ze er zelf ook enthousiast door werden. Ook collega’s schreven daarna blogs over dit spel. Het was even een kleine zomerhype.

Alle vakanties zijn nu voorbij en de afgelopen dagen is de eerste basisopleiding tot kindercoach weer gestart. De aanmeldingen en vragen over de opleiding komen sinds deze week weer volop binnen en ook daaraan merk ik dat de vakanties nu echt voorbij zijn.
Ook zijn er alweer verschillende aanvragen van scholen en instellingen voor het geven van trainingen.
Op de planning staan verder veel verschillende opleidingsmodules om te geven, Kinderen en ouders in de praktijk, blogs schrijven, nieuwe filmpjes maken en om de 6 weken een artikel in de weekendbijlage van het Friesch Dagblad schrijven. Ik hoef me niet te vervelen. :-)
Een vraag die ook blijft komen, is wanneer een kindercoach een goede kindercoach is.
Daarvoor heb ik een aantal criteria op een rij gezet. Hieraan herken je een goede kindercoach.

En omdat veel mensen toch nieuwsgierig zijn wie ik nu ben, is daar in het voorjaar een filmpje van gemaakt. Kijk maar: Dit ben ik.
Op de warmste dag van juli hebben we voor de komende maanden opnieuw filmpjes opgenomen. Helaas was de airco stuk, dus het was echt afzien voor de cameraman en mij. Om de twee weken vind je ze voortaan op You tube. Van zowel ouders als professionals hoor ik dat de filmpjes bruikbare informatie geven. En daar ben ik blij mee.

Boosheid, ruzie en falen

Met stip op nummer 1 van hulpvragen bij kinderen staat boosheid. Hoe boeiend is het dat met name ouders het zo moeilijk vinden met boosheid om te gaan. En dat komt natuurlijk ook doordat een dwars en boos kind ook een heel groot beroep doet op je eigen vermogen tot geduld en rust.
Ik noem het wel: Als je kind kortsluiting heeft, moet jij aansluiting maken. Hoe je dat doet lees je hier.

En als kinderen boos zijn, maken ze ook ruzie. En ook dat is voor ouders soms best lastig. Veel ouders, lees moeders, hebben de neiging om ruzies tussen kinderen te willen oplossen.
Niet doen !!!!! Lees verder waarom ruzie heel nuttig is voor kinderen.

Nog zo’n heikel onderwerp is falen. Het lijkt wel alsof kinderen massaal aan faalangst leiden. Hulpvragen op dit gebied en dan met name ‘diagnose’ faalangst lijkt ook wel een hype te worden. Dat is toch raar? Want waarom mogen we niet meer falen? Lees maar waarom het  juist heel gezond en helpend is om te falen.

Je rol als ouder

Het valt niet altijd mee om in deze tijd ouder te zijn. Er worden veel eisen aan kinderen gesteld en als ouder denk je vaak dat je het perfect moet doen. Veel kinderen staan onder stress en hebben daardoor vaak buikpijn zonder medische oorzaak. Dit kan jarenlang tot ellende leiden.
Met deze kinderen en ouders ga ik ontdekken hoe de buikpijn als een goed signaal kan worden beschouwd waar je misschien eigenlijk wel heel blij moet zijn.
Hoe dat kan? Lees maar over buikpijn en misselijkheid.

Veel positieve reacties kreeg ik ook op het artikel in de krant over weerbaarheid en de rol van ouders om kinderen weerstand te leren opbouwen. Essentie van het artikel is dat het vaak niet helpend is als ouders zich overal mee bemoeien. Lees het hele artikel: Ouders bemoei je er niet mee!

Nog een paar filmpjes

Heel veel ouders klagen over hun kinderen die maar niet willen luisteren.
Allereerst draai ik het vaak om: Kinderen hebben ouders die niet goed naar hun behoeften luisteren en daarop gepast reageren.
Kijk naar het filmpje met de 13 tips om naar kinderen te luisteren.

Een ander filmpje gaat erover dat kinderen beïnvloed baar zijn. En ook wij ouders zijn vaak geneigd om onze kinderen op hun wenken te bedien. Hoe dat eruit ziet als dat een gewoonte wordt,zie je in dit filmpje: Help kind hun eigen weg te gaan.

Nieuw product

Omdat veel ambulant werkers graag producten meenemen tijdens hun huisbezoeken en het dan niet al te zwaar materiaal mag zijn, zijn we gaan nadenken over handige producten voor deze groep beroepskrachten.
Via een poeppoli had Ninico al eens een verzoek gehad voor een aanwijzer voor het meten van vooruitgang. Omdat daar meer vraag naar was, zijn er twee nieuwe producten gekomen.
Bekijk ze maar eens: Het dashboard met cijfers voor de zogenaamde schaalvraag en het dashboard in stoplichtkleuren voor het meten van vooruitgang en terugval. Lees via de link de voorbeelden hoe je dit materiaal kunt inzetten.

Tot slot

Is het bijna weekend..
Ik hoop dat je met plezier de nieuwsbrief hebt gelezen.

Heb je behoefte aan informatie kijk dan op mijn website waar je alles vindt over de opleiding tot kindercoach, over Ik leer leren, over de opleidingen voor leerkrachten en hulpverleners en over de praktijk.

De volgende nieuwsbrief verschijnt in november.


Je las een blogartikel van Centrum Tea Adema…

…maar kijk gerust ook eens naar de andere informatie op onze website:

Opleidingen voor (aspirant) kindercoaches en beroepskrachten:

Hulp voor kinderen en hun ouders:

Op de hoogte blijven van nieuwe artikelen en video’s vol tips en inzichten?

Like dan onze Facebook-pagina of schrijf je in voor onze 2-wekelijkse nieuwsbrief. Allebei mag ook. ;-)