Onlangs had ik er weer zo eentje. Een beetje in elkaar gedoken zat hij in de stoel. “Mijn moeder zeurt altijd zo en dan begint ze ook nog urenlang te preken”. Zijn schouders zakten nog wat meer en uit mijn ooghoek zag ik bij moeder de bloeddruk oplopen.. Snel gaf ik moeder een soort van knipoog en zei tegen de knul: “ja..,joh… vreselijk … moeders.., altijd zeuren en preken ze.. . Je kunt er niets tegen doen en het beste is het om het maar over je heen te laten komen. Net zoals de golven van de zee”.

Een diepe zucht volgde uit de stoel en ik zag hem bijna denken dat je aan mij ook niets had en hij bij nog zo’n mens was beland.

“Maarr…”, vervolgde ik mijn preek, “Meestal preken en zeuren moeders omdat ze zich zorgen maken over je en dat ze denken dat het slecht met je afloopt en dat ze zo graag willen dat je gelukkig bent”
Uit de hoek waar moeder zat, kwam nu een zachte zucht en ik zag de bloeddruk van moeder dalen en ze zakte een beetje onderuit.

Wat hebben ouders en kinderen te doen

Ouders hebben kinderen op te voeden en dat betekent dat ze hen moeten begeleiden naar volwassenheid. De grote mensen wereld kent allerlei sociale codes die kinderen moeten leren en aan die sociale codes moeten kinderen zich langzamerhand leren aanpassen. Daarnaast hebben ouders verwachtingen van kinderen. Vooral verwachten ouders dat hun kinderen een beetje braaf zijn en luisteren naar wat ze te zeggen hebben.

En bij dat laatste gaat het meestal helemaal fout.

Want kinderen hebben de wereld te ontdekken en dat doen ze niet door braaf naar hun ouders te luisteren. Kinderen leren door te imiteren en door te doen. En aangezien een kind naarmate het ouder wordt steeds meer buiten de deur gaat, ziet hij ook steeds meer om te imiteren. Ook ontdekt het kind langzamerhand dat het een eigen wil heeft en die eigen wil en de behoeften die daar vaak bij horen corresponderen heel vaak niet met de behoeften van ouders.

Zie daar het gedoe.

Waar gaat het mis

Tegen de tijd dat het kind puber is, heb je meestal feest omdat de toekomst heel dichtbij komt. En die toekomst behelst onder andere een studie, een goede baan en huisje, boompje, beestje. En daarvoor is het nodig dat er inspanning wordt verricht. En die inspanning heet vaak huiswerk en kamer opruimen. En huiswerk en kamer opruimen nemen tijd en vragen zorgvuldigheid en verantwoordelijkheid.

En daar gaat het meestal mis. Want een puber heeft wel andere dingen aan zijn hoofd dan huiswerk en verantwoordelijkheid. Die wil gewoon een beetje klooien en chillen en rekent er op dat het wel goed komt met school want op de basisschool ging het toch ook goed? En die kamer is toch zijn domein?

En mams, mams die ziet de bui hangen. Iedere dag is ze in de weer met was opzoeken en opruimen, sportkleding uit tassen aan het halen en overhoringen plannen en uitvoeren met nurkse pubers.
En denk maar niet dat diep puber dankbaar is want…

Daarom zeuren en preken moeders

Moeders zijn bezorgd en moeders raken het vertrouwen een beetje kwijt in die wanordelijke puber. En vooral willen moeders dat hun puber gelukkig wordt. En als die puber dan op straat en op school rare en ondeugende dingen doet, slechte cijfers haalt en ook nog een bende maakt van zijn kamer, dan is moeder niet te houden.

Waar vaders over het algemeen kort van stof zijn, heeft moeder overmatig veel tekst. Uit onmacht herhaalt ze dagelijks de hele preek die net een kapotte grammofoonplaat is. Al kent de puber van tegenwoordig gelukkig dat fenomeen niet meer.

Mams herhaalt iedere dag de hele riedel en zeurt en zeurt maar door. De gezonde puber gaat er fijn tegenin zodat iedere dag een herhaling van zetten is en beide uitgeput zijn en boos uiteen gaan.

Wat te doen?

Hoe sneu ook voor de puber, er is maar één uitweg. Accepteren dat Mams preekt en zeurt. En leren afspraken te maken zodat het verloren vertrouwen weer teruggewonnen kan worden.

En verder geef ik die puber wat praktische tips. Als Mams begint, ga je haar een hele dikke knuffel geven en zegt dat ze zich heus geen zorgen hoeft te maken en dat ze de liefste moeder is van de wereld en dat ze nog eens heel trots op je gaat worden. Tegen zo’n charme offensief zijn de meeste moeders niet bestand. En de puber moet aan zijn moeder vragen of ze hem alsjeblieft wil leren vertrouwen en dat ze zich heus geen zorgen hoeft te maken.

En uiteraard moet puber natuurlijk wel zo nu en dan zorgen dat hij het vertrouwen waard is en hier en daar een hoog cijfer halen, zijn sokken en onderbroeken in de was doen en in een goede bui zijn kamer stofzuigen.

En moeder? Die mag gewoon doorzeuren en moet zo nu en dan oefenen met het afbijten van het puntje van haar tong.

En de jongen en de moeder? Die gingen met deze afspraken vol goede moed hun moeder/puberleven weer in met nieuwe afspraken over preken en zeuren.


Dit artikel werd gepubliceerd in de weekendbijlage van het Friesch dagblad op 23 april 2016.

Wanneer je deze tekst, of gedeeltes daarvan, wilt gebruiken vraag dan even toestemming. De link mag gedeeld worden op social media.


Meer artikelen:

Kijk ook:  De beste redenen om grenzen te stellen
Lees ook: De zeurende moederclub
Lees ook: Aan wiens touwtje hang je?
Lees ook: Een beetje tijd voor kinderen alsjeblieft
Lees ook: Kunnen kinderen zich normaal gedragen?


Je las een blogartikel van Centrum Tea Adema…

…maar kijk gerust ook eens naar de andere informatie op onze website:

Opleidingen voor (aspirant) kindercoaches en beroepskrachten:

Hulp voor kinderen en hun ouders:

Op de hoogte blijven van nieuwe artikelen en video