De laatste dagen van het oude jaar geven veel mensen een aanleiding om terug te blikken op het voorbije jaar. Overigens doen alleen volwassenen dat en hebben kinderen hier over het algemeen geen last van. Kinderen vinden oud en nieuw alleen spannend als ze mogen opblijven of uit bed worden gehaald voor het vuurwerk. Jonge kinderen slapen zelfs meestal door al het geknal heen en als ze wakker worden hebben ze mazzel.

Terugblik

Het kan heel fijn en ook helend zijn om terug te kijken op het voorbij jaar. Welke mensen en gebeurtenissen hebben je plezier geschonken en waar kun je dankbaar voor zijn. Maar ook welke mensen en gebeurtenissen hebben verdriet en verlies gegeven.

Naast het realiseren van het verlies kan het heel mooi zijn om binnen je gezin te praten over de andere kant van het gemis, namelijk de liefde die zorgt voor dit gemis. Juist door het verdriet en het missen, kan die andere kant van liefde en dankbaarheid een stem krijgen.

Was de liefde en de dankbaarheid er namelijk niet, dan zou er ook geen verdriet zijn. Dit zijn beide kanten van een medaille en je kunt niet het ene hebben zonder het andere. Wanneer je hier samen met je gezin over kunt praten geeft dat ondanks alles een gevoel van verbondenheid.

Jaar mandala

Wil je de terugblik een meer creatieve en speelse component geven, ga dan op de laatste dagen van het jaar een jaar-mandala maken met je kinderen. De ronde vorm begrenst en nodigt uit tot het vullen in vakken of uit de losse pols. Wanneer je dit een aantal jaar achtereen doet, krijg je na verloop van jaren een overzicht van bijvoorbeeld de kinderjaren en zou je ze ieder jaar kunnen ophangen bij de kerstboom.

Op een speelse manier krijgen op deze wijze de mensen en gebeurtenissen van het afgelopen jaar een plek. Ouders kunnen ontdekken wat er belangrijk was voor hun kind en mogelijk zullen ze verrast zijn. Ze ontdekken vast en zeker dat de zaken die zij belangrijk vonden, dit niet dezelfde lading had voor de kinderen.

Bovendien is het een mooie gelegenheid om met liefde terug te denken aan hen die door een verhuizing, scheiding of overlijden niet meer in het dagelijkse leven voorkomen, maar zo wel een plek in het leven krijgen.

Het is tevens een prachtige gelegenheid om te concluderen dat er onverwachte en onvermoede krachten en helpende mensen en gebeurtenissen waren waardoor er toch weer een jaar voorbij is gegaan, ondanks hoe moeilijk het misschien was.

Goede voornemens?

Tsja en dan het nieuwe jaar voor de boeg. Bijna onwillekeurig komt dan de gedachte aan goede voornemens op. En dat is echt alleen voor de volwassenen en wellicht hier en daar een puber die bedenkt dat ie toch wil overgaan naar de volgende klas en een liefde wil krijgen.

Kinderen zullen gewoon een volgende dag hebben.

Zij verstaan nog het best de kunst van het leven bij de dag, alhoewel wij als ouders en omringende volwassenen erg ons best doen om onze kinderen aan de toekomst te laten beginnen.

En laten we wel wezen: Als volwassenen geven we onze kinderen met onze goede voornemens niet altijd het beste voorbeeld. Het sporten, lijnen, niet roken en aardig zijn lukt ons over het algemeen nog gedurende de maand januari en dan neemt het patroon zijn loop.

En ik mag hopen een beetje in stilte want met een hoop rumoer krijgt alleen het falen de aandacht en dat lijkt me voor kinderen niet zo’n mooi vooruitzicht op hun eigen volwassen leven. Alhoewel ik het vermoeden heb dat er in vele gezinnen, vele kinderen zijn die verzuchten dat papa en mama al vele jaren willen sporten, lijnen, niet roken en aardig willen zijn.

Ook dat is voorbehouden aan kinderen: het al eerder doorhebben dat een te hoge lat niet gaat werken.

Wat dan wel in het nieuwe jaar

Misschien kunnen we doen zoals kinderen. Genieten van het feest, elkaar het beste wensen en dan gewoon iedere dag nemen zoals deze zich aan ons voordoet. Soms een goede dag, soms een moeilijke dag. Het zij zo, maar iedere dag is er weer een nieuwe kans.

In ieder geval wens ik een ieder een jaar wat precies geeft wat er nodig is…. Niks meer en niks minder…..


Lees ook: Familietraditie op nieuwjaarsdag
Lees ook: Mandala tekenen in de vakantie
Lees ook: Kinderen die zich vervelen
Lees ook: Gesprek of preek over vuurwerk?
Lees ook: Het sprookje van het nieuwe jaar
Lees ook: Nieuwjaarswens: pedagogiek van vertrouwen


Je las een blogartikel van Centrum Tea Adema…

…maar kijk gerust ook eens naar de andere informatie op onze website:

Opleidingen voor (aspirant) kindercoaches en beroepskrachten:

Hulp voor kinderen en hun ouders: