Dit is een bijdrage van Wendie Brauckmann, de schrijfster van Ikkes.
Ikkes is een ontroerend boekje voor jonge kinderen en hun ouders en ik wil het bij deze van harte aanbevelen.
Je kunt Wendie en Ikkes bezoeken via haar website: www.jijenikkes.nl

Kinderen opvoeden

Tijdens mijn ontdekkingsreis die ze ook wel luchtigjes ‘kinderen opvoeden´ noemen, heb ik vaak gedacht: ‘Als ik dit had geweten, was ik er nooit aan begonnen!’.
Daarmee doel ik op de momenten dat je met je kind in een situatie belandt, die je niet had bedacht of ingecalculeerd.
Toen ik in verwachting was van mijn eerste kind, kreeg ik de goedbedoelde raad om nog maar van de goede nachtrust te genieten, want die zou binnenkort wel eens afgelopen kunnen zijn. Dus daar hield ik wel rekening mee.
Maar toen mijn dochter langer dan normaal in haar broek bleef poepen, confronteerde ze me letterlijk met mijn shit. In het verleden heb ik me daar meerdere malen hevig tegen verzet.

Helaas moet ik toegeven dat ‘iets tegen proberen te houden’, de tegendruk en hevigheid alleen maar vergroot. Dus nu oefen ik mezelf in het stil observeren van hun gedrag of van lastige situaties vanuit de achterliggende gedachte: ‘ wat zegt het over mij?’
Als ik mezelf tegen mijn dochter hoor zeggen: “Doe nou wat je moet doen in plaats van eromheen te dralen”, dan reageert mijn getrainde geest daarop met: ‘Wendie, is er soms iets wat je zelf uitstelt?’
Vaak verhoogt deze innerlijke dialoog mijn irritatie, maar dan weet ik helemaal zeker dat er een kern van waarheid in schuilt!
Op rustige momenten, als ik er achteraf op terugkijk, komt vaak het inzicht in wat mijn kind me onbewust duidelijk probeert te maken. En dan voel ik weer de dankbaarheid dat ze me zo weten te raken waar ik aangeraakt moet worden.

Het prachtige eraan is ook nog eens dat het gedrag telkens acuut verandert op het moment dat ik mijn stap in de goede richting zet. Diep ontroerd ben ik dan door de liefde, het dappere doorzettingsvermogen en het geschenk dat kinderen zijn.

Lees ook: Fluisterkind
Lees ook: Mama, ik wil niet naar de BSO
Lees ook: Boosheid bij kinderen, kijk in de spiegel
Lees ook: Mama is moe, zo moe
Lees ook: Effe tanken

Kun je enige ondersteuning gebruiken of heb je behoefte aan tips, neem gerust contact op met de praktijk voor kindercoaching. Werken als kindercoach leer je bij de opleiding tot kindercoach.
Wil je regelmatig op de hoogte blijven van nieuwe artikelen, vraag dan de nieuwsbrief aan.


Je las een blogartikel van Centrum Tea Adema…

…maar kijk gerust ook eens naar de andere informatie op onze website:

Opleidingen voor (aspirant) kindercoaches en beroepskrachten:

Hulp voor kinderen en hun ouders:

Op de hoogte blijven van nieuwe artikelen en video’s vol tips en inzichten?

Like dan onze Facebook-pagina of schrijf je in voor onze 2-wekelijkse nieuwsbrief. Allebei mag ook. ;-)