Van een cursist kreeg ik het prentenboek ” vrolijk” van Mies van Hout cadeau. Los van de verrassing word ik er iedere keer opnieuw weer heel blij van.
Want wat een ongelooflijk mooi boek !
De uitvoering is mooi stevig in een handzaam formaat en de inhoud van het prentenboek is ronduit fenomenaal. Echt een boek om steeds opnieuw van te genieten, maar vooral om te gebruiken in mijn kindercoachpraktijk.

Vissen

Op iedere bladzijde die je omslaat in dit boek staat een vis. Niet zo maar een vis, maar altijd een vis die een gevoel of emotie toont. De zenuwachtige vis bijvoorbeeld, heeft zichtbare bibbers, de dappere vis is een kleintje in een hoekje op een zwarte bladzij, de bedroefde vis wil je wel knuffelen zodat ie wat vrolijker gaat kijken, van de kwade vis schrik je eerst en dan moet je lachen om zijn uitstraling, de boze vis wil je niet tegenkomen, de verwarde vis maakt je zelf in de war en met de verliefde vis wil je wel een avondje uit. Er staan nog veel meer vissen in dit boek, die in één oogopslag duidelijk maken hoe ze zich voelen.

Gevoelens en emoties

Een belangrijke ontwikkeltaak voor kinderen is het leren omgaan met emoties. Volwassenen denken vaak dat een kind hier niets aan hoeft te doen, maar niets is minder waar. Pas gaande weg, en gelukkig vaak ook automatisch, leert een kind gevoelens en emoties herkennen en erkennen. En dat het automatisch lijkt te gaan, heeft vaak veel te maken met de ouders.
In eerste instantie leert een kind veel gedrag van ouders en dus ook hoe een ouder met gevoelens omgaat. Ouders die gevoelens benoemen helpen een kind heel erg op weg met het leren omgaan van emoties en gevoelens. Een kind kan hierdoor voor zichzelf woorden leren koppelen aan allerlei lichaamssensaties die gevoelens meestal teweeg brengen. En dat maakt het leren omgaan met gevoelens gemakkelijker. Immers, boosheid die woorden krijgt, hoeft zich niet om te zetten in slaan en schoppen.

Als een kind steeds maar dat nare gevoel heeft als het nieuwe broertje of zusje zoveel aandacht krijgt, kan het leren dat een dergelijk gevoel jaloezie heet. En dat een gevoel als jaloezie ook kan voorkomen als de kinderen in de klas wel dat mooie speelgoed krijgen, en jij niet. En dat jaloezie vaak een vervelend gevoel is, waar je ook nogal boos van kan worden. En als je het daarover hebt, zou het zo maar kunnen dat je er een interessant gesprekje over kunt hebben…….

Voor wie is dit boek

In mijn praktijk is dit boek een prachtige aanvulling op het werken met emoties. Immers, kinderen die emotionele en gedragsproblemen hebben, worstelen vaak met emoties en gevoelens.  Naar aanleiding van de vissen kan je een leuk gesprekje voeren over wat, wanneer en hoe jij die gevoelens ervaart en vooral hoe je kunt zien dat de vis er zo aan toe is als op de naastgelegen pagina is beschreven.
En daarmee is het boek direct ook een heel klein beetje een diagnostisch middel. Want als een kind niet in staat is de gevoelens te herkennen, is er werk aan de winkel. Zeker als het kind al wat ouder is.
Voor thuis is het trouwens ook absoluut een prachtig boekje. Hoe mooi kan het zijn, om knus samen op de bank of al in bed, de vissen te bekijken en situaties uit de gezamenlijke geschiedenis te bespreken waar de getoonde gevoelens een rol hebben gespeeld. Spelend leren zou je dat met een knipoog kunnen noemen.

Dus, Heel hartelijk bedankt Erica. Iedere keer als ik de laatste bladzij omsla van dit boekje voel ik me net als de vis gelukkig. Het zou zelfs zo maar kunnen, dat ik een zelfde soort glimlach produceer. Of ik ook blauw kleur….. dat hoop ik eigenlijk van niet :-)

Lees ook: Het geheim van het boze kind
Lees ook: Een slecht nieuws gesprek met kinderen
Lees ook: Hoe om te gaan met kwetsend gedrag
Lees ook: Omgaan met verlies
Lees ook: Moeilijke pubers bestaan niet

Heb jij of je kind behoefte aan ondersteuning om de gevoelens van je kind te onderzoeken, kijk dan of de praktijk voor kindercoaching iets voor je kan betekenen.
Wil je op de hoogte blijven, vraag dan de nieuwsbrief aan.
Wil je ook leren kinderen te begeleiden en de basisopleiding tot kindercoach of een bij of nascholing volgen, lees dan verder op de site voor de opleiding tot kindercoach.


Je las een blogartikel van Centrum Tea Adema…

…maar kijk gerust ook eens naar de andere informatie op onze website:

Opleidingen voor (aspirant) kindercoaches en beroepskrachten:

Hulp voor kinderen en hun ouders:

Op de hoogte blijven van nieuwe artikelen en video’s vol tips en inzichten?

Like dan onze Facebook-pagina of schrijf je in voor onze 2-wekelijkse nieuwsbrief. Allebei mag ook. ;-)