geheim van boosheid4 (2)Toen ik jaren geleden met coachen begon, had een vriend regelmatig last van hoofdpijn. Hij was dan een dag compleet uitgeschakeld en daarna had hij nog te kampen met restverschijnselen. Hij had wel eens gedacht dat het migraine was of spanningshoofdpijn, maar wist het niet.
We hadden het er wel over waar ik mee bezig was en hij was best wel nieuwsgierig, maar geloofde eigenlijk niet dat er dingen konden veranderen door middel van zoiets als coaching. Hij had alleen vertrouwen in medicijnen van artsen en wetenschappelijk bewezen behandelmethodieken.
Natuurlijk had ik hem verteld welke resultaten ik boekte met leerproblemen, dyslexie en emotionele problemen bij kinderen. Ik had hem verteld over de pubers die beter hun studie konden voortzetten en over volwassenen die voor het eerst in hun leven rust en overzicht ervoeren.
Hij bleef echter van mening dat ik bezig was op een heilloze weg.

De verandering

Tot hij eens langskwam en klaagde over weer een verloren weekend door hoofdpijn. Ik vroeg hem wat er bij hem gebeurde als hij zo’n hoofdpijn had. Hij beschreef dat zijn hoofd aan een kant werd gevuld met een donkere brij en dat daardoor een bonkende hoofdpijn ontstond. Toen ik hem de opdracht gaf zich die donkere brij voor te stellen en er wat beweging in te brengen, kon ik zien dat hem dit lukte. Ik ging verder en gaf hem verschillende suggesties om de donkere brij te manipuleren.
Uiteindelijk gaf ik hem het idee om de brij verder te verkleinen tot een snotje en deze uit te snuiten. Het lukte hem wonderwel en ik vertelde hem dat hij nu van de hoofdpijn af zou zijn.
Hij wilde het graag geloven, maar bleef sceptisch en we praatten door over allerlei andere onderwerpen.

Hoe het verder ging

Na een hele poos had ik weer eens contact met hem en later nog regelmatig. Bij die gelegenheden vroeg ik hem wel eens of hij nog hoofdpijn had gehad. Tot zijn eigen verbazing had hij sinds ons “experiment” geen hoofdpijn meer gehad. Hij had er niet eens bij stil gestaan en was ondanks zichzelf toch wel verbaasd.
Onlangs zag ik hem weer nadat we bijna een jaar geen contact hadden gehad. De hoofdpijn schoot mij weer te binnen en dus vroeg ik hem er naar. Nog steeds had hij er geen last meer van gehad, al ruim 5 jaar niet meer.
Maar als je denkt dat hij nu “om” is voor andere manieren om met problemen om te gaan die een mens kan tegen komen?
Mwhaa, dacht het niet……..
Zijn overtuigingen zijn nog steeds aardig hetzelfde, daarvoor maakt het tot snotje gemaakte hoofdpijn geen verschil. Maar hij weet nog zeer precies hoe het ging en kan me dat tot in detail na vertellen.
Dat dan weer wel………:-)

Lees ook: Je eigen ruimte innemen
Lees ook: Wat als je er niet bijhoort
Lees ook: Reken af met kwetsende pijlen
Lees ook: Een muur om je heen kan heel verstandig zijn
Lees ook: Leer je boosheid uiten op een gezonde manier
Lees ook: Van je best doen, word je erg moe
Lees ook: De kindercoach als Tomtom
Lees ook: Alleen met de luikjes open kun je leren
Lees ook: Hoe fietsen en darten helpen om beter te leren
Lees ook: Waarom ouder aanwezig zouden moeten zijn tijdens coaching en therapie

Wil je ook leren kinderen te begeleiden en de basisopleiding tot kindercoach of een bij of nascholing volgen, lees dan verder op de site voor de opleiding tot kindercoach of op de website voor Ik leer leren
Wil je op de hoogte blijven, vraag dan de nieuwsbrief aan.
De materialen voor de kindercoach vind je in de webwinkel….
De illustratie is van Kitty Bakker.


Je las een blogartikel van Centrum Tea Adema…

…maar kijk gerust ook eens naar de andere informatie op onze website:

Opleidingen voor (aspirant) kindercoaches en beroepskrachten:

Hulp voor kinderen en hun ouders:

Op de hoogte blijven van nieuwe artikelen en video’s vol tips en inzichten?

Like dan onze Facebook-pagina of schrijf je in voor onze 2-wekelijkse nieuwsbrief. Allebei mag ook. ;-)