Vanuit het contextueel werk van de psychiater Ivan Boszormenyi Nagy is het begrip loyaliteit ontstaan. Loyaliteit kent vele vormen en is eigenlijk aan ieder mens wel bekend. De loyaliteit tussen ouders en kinderen is heel bijzonder omdat ouders het leven schenken aan kinderen en daarmee kan de band die er is niet worden verbroken. Wel kan de band worden opgezegd of ontkend tussen ouders en kinderen maar het feit van de band blijft. Doordat ouders kinderen verzorgen wordt de band steeds meer verdiept en sterker; de verworven loyaliteit.

Wanneer ouders gaan scheiden loopt de band gevaar. Zeker bij een pijnlijke scheiding tussen partners komen kinderen al snel in conflict met zichzelf omdat ze op een diep niveau blijven houden van beide ouders. Als de ene ouder het kind verbiedt om van de ander te houden komt het kind psychisch steeds meer onder druk te staan omdat hij zijn liefde niet kwijt kan. Hij zal zich schuldig voelen dat hij een ouder in de steek laat en ontrouw is. Ook kan het kind (vooral jongere kinderen) denken dat de scheiding zijn schuld is omdat het niet lief genoeg was.
Daarnaast maken kinderen zich zorgen om hun ouders als ze merken dat deze niet gelukkig zijn en zal een kind altijd doen wat het kan om de ouder te steunen. Hij heeft bijvoorbeeld medelijden met moeder omdat ze nu harder moet werken en vindt het zielig voor vader dat die nu alleen is. Daarom laat hij zijn vriendjes zonder hem spelen om zijn ouders te helpen met klusjes en zoekt hun gezelschap. Ook negatief gedrag kan overigens heel goed een signaal zijn van het innerlijke conflict bij het kind.
Als een kind voor langere tijd meer voor een ouder zorgt dan de ouder voor het kind, loopt het kind het risico op blijvende psychische schade en kan het in zijn normale ontwikkeling worden bedreigd. Dit wordt parentificatie genoemd.

Hoe kun je het beste omgaan met loyaliteit van kinderen naar hun ouders?

Het allerbelangrijkste is dat kinderen van hun ouders toestemming krijgen om van allebei te houden. Deze toestemming moet door ouders duidelijk worden uitgesproken en nageleefd. Ook al ben je zelf nog zo gekwetst en heb je veel moeite om positief over de ander te denken, besef dat dit hoort bij jou leven en dat het voor je kind(eren) van essentieel belang is als hij mag en kan houden van beide ouders. Met jou instemming geef je het grootste voorbeeld van liefde aan je kinderen. En nog sterker: de band en de loyalitiet zal nog een steviger basis krijgen tussen jullie.

Er is nog plaats voor de voorlichtingsbijeenkomst op 13 oktober 2009 over echtscheiding in de Praktijk voor Kindercoaching


Je las een blogartikel van Centrum Tea Adema…

…maar kijk gerust ook eens naar de andere informatie op onze website:

Opleidingen voor (aspirant) kindercoaches en beroepskrachten:

Hulp voor kinderen en hun ouders:

Op de hoogte blijven van nieuwe artikelen en video’s vol tips en inzichten?

Like dan onze Facebook-pagina of schrijf je in voor onze 2-wekelijkse nieuwsbrief. Allebei mag ook. ;-)