Faalangst lijkt inmiddels wel op nummer één te staan voor hulpvragen op het gebied van leren.
En laten we eerlijk zijn, wat moet je ermee?

Want wat is eigenlijk faalangst?

In de theorie wordt gesproken van sociale faalangst, wanneer je moeite hebt met de omgang met anderen, motorische faalangst waarbij je onzeker bent over je bewegingen of cognitieve faalangst wat alles te maken heeft met je prestaties en leren.

Het lijkt zo logisch deze indelingen, maar in feite kun je er niets mee want om een kind of jongeren te kunnen helpen, moet je wel weten waar die precies vastloopt.

Is de faalangstige bang om domme dingen te zeggen, onvoldoendes te halen of in een paniekaanval terecht te komen?

Het maakt wel een groot verschil hoe je daarmee aan de slag gaat!

Met het container begrip faalangst kun je dus op zich niet zoveel.
Het enige effect is dat iedereen in de kramp schiet want o jee… faalangst, dat is wel een groot ding en maakt je leven er niet gemakkelijker op.

Pas als je eenmaal weet wat werkelijk het probleem is, kun je concreet aan de slag gaan.

Dit betekent dat je het begrip faalangst eerst moet ontleden in hoe het voor jou precies is. Pas dan kun je ermee aan de slag gaan en dan blijkt vaak dat er eindeloos veel mogelijkheden zijn om de draak van je faalangst aan te pakken.

Op het moment dat je hebt besloten dat jouw faalangst je niet lange hoeft te belemmeren, kun je aan de slag om je faalangst te overwinnen. Jij weet dan precies wat voor jou faalangst betekent en of zich dit vooral in je lijf, je hoofd of in je emoties zich afspeelt.

De volgende stap is eigenlijk een hele logische omdat je gaat leren wat je kunt doen om dat hoofd, lijf of emoties zodanig te veranderen dat je na verloop van tijd kunt zeggen dat jij de regie hebt in plaats van de faalangst.

Dat wil natuurlijk niet zeggen dat je er nooit meer last van hebt, maar wel dat je precies weet wat je kunt doen om bij de eerste signalen in actie te komen waardoor je hoofd, lijf en emoties weer kalm worden en jij de taak kunt doen die je hebt te doen.

Mariette Dietz, één van de eerste Ik leer leren trainers die inmiddels een paar honderd leerlingen vooruit hielp met de training Ik leer leren, heeft een werkboek over faalangst geschreven. Ze is erin geslaagd om je in dit werkboek stap voor stap mee te nemen om jouw muizenissen aan te pakken.
Als puber kun je nu zelf aan de slag met dat nare gevoel wat ze faalangst noemen en wat je kunt leren overwinnen en er mee leren dealen.
Je kunt dit boek hier bestellen.

Dus zullen we stoppen met het etiketje faalangst en gewoon aan het werk gaan met datgene wat nu nog lastig is?

Ben je een leraar, mentor of hulpverlener en wil je alles weten over hoe je kinderen en jongeren helpt bij angst en faalangst klachten, dan is de uitgebreide en vooral praktische opleiding kinderen helpen bij angst en faalangst precies wat je nodig hebt..

Meer lezen over faalangst?

Ook heb ik een aantal video’s gemaakt over faalangst:


Je las een blogartikel van Centrum Tea Adema…

…maar kijk gerust ook eens naar de andere informatie op onze website:

Op de hoogte blijven van nieuwe artikelen en video’s vol tips en inzichten?

Like dan onze Facebook-pagina of schrijf je in voor onze 2-wekelijkse nieuwsbrief. Allebei mag ook. ;-)