Scheiden is voor alle omstanders en betrokkenen en pijnlijke gebeurtenis.
Punt.

Iedereen die een relatie heeft met iemand die gaat scheiden wordt hoe dan ook erdoor beïnvloed en moet zich verhouden tot de nieuwe situatie.
Allereerst natuurlijk de partners en hun eventuele kinderen die uit elkaar gaan, maar ook degenen om hen heen.

Ondanks dat er over een scheiding heel anders wordt gedacht dan pakweg 50 jaar geleden en het lijkt alsof het besluit om de relatie op te breken gemakkelijker gaat, blijft er een scheur in iemands leven.

Hoe meer je hebt verwacht van een relatie en de mogelijke geborgenheid die dat geeft, hoe groter de pijn van de breuk

Zorg voor elkaar

Waar mensen besluiten de relatie op te breken, hoeven er geen diepgaande problemen te ontstaan en kunnen de partners in harmonie ervoor zorgen dat hun beider levensweg met herinneringen aan mooie en pijnlijke ervaringen verder gaat.

Cruciaal voor het onderhouden van een relatie, maar ook voor het uit elkaar gaan, is onder andere de bereidheid om emotioneel beschikbaar te zijn voor de ander

Wanneer er kinderen betrokken zijn bij de scheiding van ouders, wordt er een nog groter beroep gedaan op deze bereidheid om er voor de ander te zijn als die het moeilijk heeft.

De pijn van de scheiding

Daar waar er conflicten en vechten komt na de scheiding heeft dit meestal te maken met teveel pijn.
En die pijn lijkt veroorzaakt door de (ex) partner.

Het interessante bij veel conflictscheidingen waar ik mee te maken heb gehad, lag niet aan de pijn uit de relatie, maar deze had een andere bron

Een bron waar veelal ook de oplossing zich aandient voor perspectieven voor het vervolgen van de levensweg.

Begeleiding van echtscheiding

Het begeleiden van partners tijdens en na een echtscheiding vraagt veel van begeleiders en wanneer er kinderen zijn betrokken en er zijn conflicten dan bestaat de neiging om de kinderen te helpen.

Wees aanwezig voor de kinderen, maar help de ouders, zou ik je willen smeken!

Dit betekent dat daar waar het moeilijk is, wij ouders moeten ondersteunen in hun taak om ervoor te zorgen dat hun kinderen geborgen zijn en recht hebben op beide ouders.

In onderstaande (volgens velen indrukwekkende) video leg ik uit waar het overgaat.
Deel deze blog en/of video met mensen die de pijn ervaren en aan omstanders om de gescheiden partners bij te staan in hun pijn van het verlies van dromen, verlangens en alles wat er meer verloren is.

Begeleid je ouders: In de praktische online opleiding het oudergesprek ontvang je alle tools om direct te kunnen starten mer alle voorwaarden die er nodig zijn om meerzijdig partijdig en voor de kinderen behulpzame gesprekken met ouders te voeren.
Wanneer je je aanmeldt voor deze praktische online opleiding ‘het oudergesprek met het eerste intake gesprek krijg je prachtige en vernieuwende inzichten om ouders te helpen bij hun pijn.

 


Je las een blogartikel van Centrum Tea Adema…

…maar kijk gerust ook eens naar de andere informatie op onze website:

Op de hoogte blijven van nieuwe artikelen en video’s vol tips en inzichten?

Like dan onze Facebook-pagina of schrijf je in voor onze 2-wekelijkse nieuwsbrief. Allebei mag ook. ;-)