Wat is en blijft het boeiend: Het ontdekken van patronen van angst!

Dat begint al bij de geboorte. Bedenk maar eens hoe je kind ter wereld kwam en hoe moedig hij aan zijn eerste ademtocht en de eerste uitdagingen begon van het leven buiten de baarmoeder…..

En dan de gewoontes en patronen die daarna ontstaan: Hoe snel kan je kind schakelen in een nieuwe situatie? Wat zegt hij altijd als het spannend wordt? Wat doe jij om je kind te helpen? En is het effectief wat je doet?

Gedrag

Angst kun je herkennen aan het gedrag van je kind, met name door het lawaai wat hij maakt om iets te vermijden. En zie dan je kind maar eens over die spreekwoordelijke drempel te krijgen.

Een beetje minder opvallend is dat je kind ook heel boos kan doen, maar eigenlijk gewoon heel bang is. Zijn angst weet hij perfect te verbloemen door boosheid in te zetten om te komen waar hij wil. En dat is wederom het vermijden van het aangaan van de angst.

Helaas is het zo dat we geneigd zijn kinderen geweldig te faciliteren door in hun angst mee te gaan. Hierdoor wordt die angst alleen maar groter en kan je kind tot ver in de volwassenheid situaties uit de weg gaan of anderen zijn zaakjes laat opknappen.

Hoe keer je het om?

Als je kind bang is, is het zaak dat jij kalm en helder bent. Bedenk wat nuttig is voor je kind om te leren. Welke uitdaging moet je kind aangaan, wat vindt hij precies moeilijk en wat jaagt hem nu echt angst aan?

Meestal is je kind heel ergens anders bang voor dan wat jij denkt!

Er zijn vele, vaak simpele tips die je kunnen helpen om je kind uit de angst en in de actie te gaan. Bedenk wat je praktisch kunt doen om je kind bij te staan en welke afspraken je kunt maken.

Wanneer het je lukt om samen een nieuw (gedrags)patroon te vinden wanneer je kind bang is of faalangst heeft, is er een nieuw perspectief gekomen waarin je kind kan stoppen met lawaai maken om te vermijden wat hem angst aanjaagt.

En jij hebt een manier gevonden om een stapje verder te gaan!


In mijn online opleiding  ‘Kinderen helpen bij angst en faalangst’ leg ik je alles uit over angst en faalangst en vooral hoe je kinderen weer op het goede spoor helpt zodat ze weer verder kunnen.

Wil je ontdekken hoe je het monster van angst verslaat, meld je dan aan voor de online opleiding kinderen helpen bij angst en faalangst waarbij je ontdekt hoe je óók ouders helpt als zij bang zijn voor beschadigingen bij hun kind

Wil je wat snelle tips, bekijk dan onderstaande video over het aanpakken van angst bij veranderingen


Meer over angst:

Lees ook: Nooit meer bang om flauw te vallen
Lees ook: Waarom je nooit moet zeggen: dat kan jij wel!
Lees ook: Wat als je kind niet goed in zijn vel zit?
Bekijk ook:  Wat als je kind niets durft en faalangst heeft?


Je las een blogartikel van Centrum Tea Adema…

…maar kijk gerust ook eens naar de andere informatie op onze website:

Opleidingen voor (aspirant) kindercoaches en beroepskrachten:

Hulp voor kinderen en hun ouders:

Op de hoogte blijven van nieuwe artikelen en video’s vol tips en inzichten?

Like dan onze Facebook-pagina of schrijf je in voor onze 2-wekelijkse nieuwsbrief. Allebei mag ook. ;-)