Hoppa, daar gaan de broodjes. Drie paar kinderhandjes gooien en kneden de mand met verse broodjes door elkaar. Mama loopt voorbij met een zacht en bijna onhoorbaar ‘niet doen jongens’. Niet dat het iets uitmaakt wat mama zegt en ook van papa op zijn campingsloffen valt weinig tegengas te verwachten.

Twee wat oudere vrouwen kijken het misprijzend aan. De meest robuuste vrouw in rok met streepjes blouse merkt sarcastisch op dat dit vast en zeker hooggevoelige strongwilled kinderen zijn die bij het krijgen van grenzen natuurlijk in een woede-aanval terecht komen. De slankere versie in spijkerbroek met t-shirt valt haar bij dat dit soort kinderen totaal geen opvoeding krijgt.

Ondertussen knalt het middelste jongetje met een noodgang tegen de winkelkar van een oudere man met grijs haar en baard die hem sommeert uit te kijken.

Papa sloft nog steeds achter mama aan en beiden letten niet op hun kroost en wat zij uithalen.

Een gangpad verder gilt een moeder tegen haar kind dat die niet zo moet zeiken en gewoon meelopen. Ook deze moeder krijgt zijdelingse blikken van omstanders. Een hippe perfect geklede jonge meid mompelt tegen haar even perfect uitgedoste vriend: ‘zo doe je toch niet tegen je kind?’

Bij de kassa doet een moeder die vast secretaresse is, haar uiterste best haar kind af te houden van de kassakoopjes. ‘Nee schat, die nemen we niet mee, Straks krijg je al chips en als we dit ook nog meenemen krijg je teveel snoep. Dat is niet goed voor je.’

Als de kleuter uiteraard toch door blijft jengelen dat hij echt die snoepjes wil, blijft moeder op een toon alsof ze een lastige klant aan de lijn heeft, uitleggen dat er al lekkers in de kar ligt, dat hij dat heus krijgt en dat er echt niets meer bij kan. Ze blijft het geduldig herhalen terwijl het volume van de kleuter blijft stijgen tot na het afrekenen.

Omstanders weten het altijd beter

Heerlijk zo’n rondje door de supermarkt. Als je zelf geen kinderen bij je hebt, is het gewoon puur genieten om rond te kijken hoe ouders het fixen  met hun boodschappen. Vooral in vakantietijd want dan moeten de kinderen mee om het dagelijks brood in huis of tent te krijgen.

Minstens zo boeiend is het observeren en stiekem afluisteren van wat anderen ervan vinden.

Vrijwel nooit heb ik een positieve blik of opmerking gehoord van omstanders. Meestal is het iets in de trant van: ‘ze breken de tent af.’

Het is van alle tijden…….

Het grappige is dat er weinig verandert zolang er winkels met ouders en kinderen zijn. Ik weet nog goed dat het voor ons ook wel eens spannend was in de winkel en dat je de ogen in je rug voelt branden als je kind en jij je dag niet hebben. Dat je moppert of oogluikend toestaat dat je kind met zijn handen in plaats van met zijn ogen kijkt.

Wij hadden ooit de ervaring in Duitsland dat we een gillend, onhandelbaar en volledig losgeslagen kind door de winkelstraat sleurden. Pas toen er een broodje inzat, hadden we ons heerlijke kind weer terug. Die ervaring leerde ons dat als we te laat waren met het aanvullen van de energie in de vorm van gezond eten, we een drama in steeds meer bedrijven kregen.

Wat werkt voor jou en je kind?

De kunst is om erachter te komen wat werkt voor je kind. Het ene kind doet het goed op duidelijke en korte grenzen, het andere kind heeft meer uitleg nodig ter voorkoming van een driftbui. Weer een ander kind moet gewoon op tijd eten en broertje kan het goed doen op het mogen meehelpen.

Wanneer je ontdekt waardoor je kind zo mak als een lammetje volgt en hoe je je  gezag op een natuurlijke manier kunt laten gelden, hoe rustiger het is. Je krijgt geen afkeurende blikken, maar omstanders gaan met je kind een babbeltje beginnen.

De beste tip

De beste tip voor gezellig boodschappen doen, is dat je als ouder bedenkt hoe het voor je kind is om mee te moeten winkelen. Waardoor voelt hij zich veilig en geborgen en wat helpt daar het beste voor? Je eerst verplaatsen in wat je kind nodig heeft en dan de leiding nemen en daarmee veiligheid en duidelijkheid, voorkomt ongemakkelijke situaties in de winkel.

En bedenk, het is een paar jaar doorbijten en je beloning is lekker shoppen en een terrasje pakken met je puber.

Enn.. laat de omstanders maar kletsen, die zijn hun eigen drama’s vergeten.


Wil je weten hoe je een woede aanval voorkomt bij je kind zodat je gezellig samen boodschappen kunt doen? Schrijf je dan nu in voor de online workshop ‘Voorkom de vier valkuilen bij boosheid‘ en ontdek hoe simpel het is om je kind als een mak lammetje mee te loodsen.
Start hier met de workshop:


Lees ook: Goed getraind winkelen en kleedgeld
Lees ook: Lastige kinderen in de winkel, hoe ga je daarmee om?
Bekijk ook:  Tips voor het omgaan met lastig gedrag van kinderen


Je las een blogartikel van Centrum Tea Adema…

…maar kijk gerust ook eens naar de andere informatie op onze website:

Opleidingen voor (aspirant) kindercoaches en beroepskrachten:

Hulp voor kinderen en hun ouders:

Op de hoogte blijven van nieuwe artikelen en video’s vol tips en inzichten?

Like dan onze Facebook-pagina of schrijf je in voor onze 2-wekelijkse nieuwsbrief. Allebei mag ook. ;-)