Wat is het toch ook wat met die examens….

En het is weer zover.
In vele gezinnen slaat de stress weer toe want kindlief moet aan de examens.
Dit betekent vele faciliteiten krijgen, verwend worden, eindeloos in de boeken en mogen mopperen en heeeel veel app-verkeer.

Van onze dochter hoorde ik een paar jaar geleden alarmerende verhalen over kalmeringsmiddelen, slaappillen !!!!, rollen dextro en andere pepmiddelen.
En na ieder examen is de klachtenlijn weer hot. Want het is te koud, te warm, er is geluid of juist niet en de opgaven klopten ook niet.
Ouders en scholen wringen zich in allerlei bochten om het de kandidaten zo goed mogelijk naar de zin te maken….

Waar zijn we eigenlijk mee bezig?

Welke boodschap geven wij onze kinderen door zo hysterisch te doen over het examen? Facebook ontploft bijna met de examentips en het ene spreekt het andere vaak nog tegen ook.
Een examen is toch gewoon een moment in de tijd, weliswaar bere spannend, maar niet veel anders dan al die tientallen toetsen die geweest zijn. Wanneer je gewend bent je werk goed te doen, of misschien juist niet zo goed, dan weet je wat je te doen hebt.
En laten we wel wezen, zou het niet goed zijn voor onze jeugdigen om te doen wat ze moeten doen?
Over een paar jaar zijn ze immers -hoop je- aan het werk en dan zijn er ook storende omstandigheden van licht en geluid en irritante collega’s. Dan moet je soms ook presteren onder druk en als je alleen maar gewend bent geweest dat je bediend wordt om het je zo aangenaam mogelijk te maken, krijg je het zwaar in het echte leven.

Dan maar harde actie?

En nee, natuurlijk is een examenperiode spannend en dan mag het allemaal een beetje bijzonder zijn en dan mag er best een beetje rekening met je worden gehouden.
Maar niet te veel want laten we wel wezen. Ook het voorbereiden op je examen is alvast een voorbereiding op je planning voor over een paar jaar en een voorbode hoe jij omgaat met verantwoordelijkheden en taken die nu eenmaal niet altijd leuk zijn en stress geven.

Dussss…

Examenkandidaten doe lekker normaal en laat je niet gek maken. Als je de afgelopen 4, 5 of 6 jaar een beetje goed bent doorgerold, zal het nu ook zo’n vaart niet lopen. En als je een beetje kiele-kiele staat, dan is het misschien handig om even een tandje bij te zetten.
Maar het kan nooit een reden zijn om je gezinsgenoten last te laten hebben van jouw ellende. Die kan je heus zelf wel hanteren net zoals al die moeilijke momenten in de afgelopen jaren.
Je hebt tenslotte de afgelopen jaren tientallen keren geoefend met de lesstof en die ervaring is de basis van wat je de komende weken mag laten zien.

Ik zeg…. Heel veel succes met het maken van je examens en geniet van de bijzondere sfeer die er omheen hangt….

Dit artikel is geplaatst in het Friesch Dagblad van 13 mei 2017.

Wanneer je deze tekst, of gedeeltes daarvan, wilt gebruiken vraag dan even toestemming.
De link mag gedeeld worden op social media.

Lees ook: Wat gebeurt er bij examenstress en hoe los je dit op?
Lees ook: Leer je als een aap of als een giraf?
Lees ook: De zeurende moederclub

Kijk voor meer informatie over leren, kindercoachmaterialen, de opleiding tot kindercoach en opvoedcoach en nog veel meer op de website van Tea Adema


Je las een blogartikel van Centrum Tea Adema…

…maar kijk gerust ook eens naar de andere informatie op onze website:

Opleidingen voor (aspirant) kindercoaches en beroepskrachten:

Hulp voor kinderen en hun ouders:

Op de hoogte blijven van nieuwe artikelen en video’s vol tips en inzichten?

Like dan onze Facebook-pagina of schrijf je in voor onze 2-wekelijkse nieuwsbrief. Allebei mag ook. ;-)