faalangst-poezenOp de 3e dag vertelde een deelnemer aan de basisopleiding tot kindercoach en opvoedcoach hoe een kind haar had uitgedaagd om alvast te oefenen met het thema boosheid. Tot haar grote verbazing kon deze leerling, die niet als echt gemakkelijk bekend stond, precies tot op het blokje van de thermometer die ze gebruikte nauwkeurig vertellen hoe hij zich gedroeg en wat er gebeurde.
Veel mooier was natuurlijk dat juf en hij afspraken konden maken over gewenst gedrag. Nog steeds was deze juf verbaasd over het effect wat ze had gehad met har aanpak.
Wij mochten meegenieten van haar prachtige gesprekjes met dit kind. Ook andere cursisten hadden geoefend met een andere manier van aanpak dan ze eerder gewend waren.
Voor mij is dat extra genieten omdat iedere opleiding cursisten met nog verbazing in hun stem, vertellen welke positieve veranderingen ze teweeg hebben gebracht met het geleerde van de voorgaande opleidingsdagen.

Kindercoach in 5 dagen?

Regelmatig komen deelnemers schoorvoetend naar mij toe. Collega’s en familie stellen hen de kritische vraag: “Kun je in 5 dagen kindercoach worden?
Ze vragen zich af, of het wel toegestaan is als ze willen werken als kindercoach.
Ik kijk hen dan aan en vraag hoe ze oud ze zijn en hoelang al werkzaam in het onderwijs en/of als hulpverlener. De leeftijd varieert meestal tussen 25 en 65 jaar en de werkervaring is gemiddeld tussen de 15 jaar en 30 jaar voor de klas en/of in de hulpverlening .
Deze mensen en eigenlijk alle cursisten die de opleiding volgen, zijn meestal gepokt en gemazeld in het werken met kinderen en ouders. Degenen die een carrière switch willen maken zijn overigens het meest fanatiek en storten zich voor, tijdens en na de opleiding op de literatuur en verdere opleidingen.
Wellicht veel belangrijker is dat al deze mensen veel levenservaring hebben, openstaan om nieuwe dingen te leren en nieuwe wegen te bewandelen en een groot hart vol liefde hebben voor kinderen in de knel.

Vertel mij……

Mocht iemand twijfels hebben of je in vijf dagen kinderen kunt leren coachen, vertel mij dan wat iemand als aanzet meer nodig heeft dan de huidige werk, leer en levenservaring.
Degene die in 5 dagen ooit heeft leren fietsen, zwemmen of een nieuwe baan onder de knie heeft gekregen mag zich bij mij melden. En degene die na deze 5 dagen beter kan coachen dan ik (? ?) vraag ik zich onmiddellijk te melden want die neem ik direct aan in vaste dienst!

Daarmee is hoop ik gezegd dat de basisopleiding tot kindercoach een prachtige aanzet geeft tot coachend met kinderen en ouders leren om te gaan. Het geeft nieuwe handvatten en inzichten die verder kijken dan het individuele kind.
De basisopleiding is een begin en kan als bijscholing leiden tot nieuwe inspiratie in het werken met kinderen en ouders en dat is precies de bedoeling van deze opleiding.
Want voor de volledigheid: Je kunt alle modules volgen voor de volledige opleiding tot kindercoach die in totaal 15 dagen duurt wat gelijk staat aan een vol opleidingsjaar :-).

De jongen in de klas van de juf ging er nog veel meer van merken. Het hart van de juf blijft even groot. Dat is en blijft het belangrijkste waarmee ze het verschil maakt. En ze voegt nu,  na haar hele leven lesgeven, een aantal nieuwe inzichten en werkmethoden toe aan haar repertoire.
Hoe mooi is het dat niet alleen zij als juf, maar ook de kinderen en hun ouders en zelfs de hele school ervan profiteert dat deze juf nieuwe inzichten, inspiratie en nieuwe wegen bewandelt.

Lees ook: Het onzichtbare voordeel van het probleem
Lees ook: De taal in het land van de kindercoach
Lees ook: De inhoud van de opleiding tot kindercoach
Lees ook: Wie komt er naar de opleiding tot kindercoach
Lees ook: De reis van de kindercoach

Wil je deelnemen aan de opleiding tot kindercoach, kijk dan op de website .
De materialen van de kindercoach kun je hier…..bestellen.
De illustratie is van Studio Staalkaart.


Je las een blogartikel van Centrum Tea Adema…

…maar kijk gerust ook eens naar de andere informatie op onze website:

Opleidingen voor (aspirant) kindercoaches en beroepskrachten:

Hulp voor kinderen en hun ouders:

Op de hoogte blijven van nieuwe artikelen en video’s vol tips en inzichten?

Like dan onze Facebook-pagina of schrijf je in voor onze 2-wekelijkse nieuwsbrief. Allebei mag ook. ;-)