Wat gebeurt er in een vechtscheiding

Wanneer ouders in conflict leven en/of gaan scheiden, wordt de onderlinge band onder druk gezet. En wanneer de band onder druk komt te staan, gaat dat gevolgen hebben voor de kinderen.
Deze gevolgen hebben veel impact. Ouders kunnen door het nemen van hun verantwoordelijkheid de gevolgen van een conflict of echtscheiding voor de kinderen leren verzachten.

Verantwoordelijkheid nemen

Naar mijn ervaring is de enige weg om uit een vechtscheiding te komen dat ouders emotioneel volwassen worden en hun verantwoordelijkheid gaan nemen voor zichzelf en hun kinderen. Het is mijn ervaring dat dit de enige weg is zodat kinderen weer in beeld komen, gehoord en gezien worden. Zo kunnen zij terecht bij hun ouders als deze de gevolgen van de echtscheiding voor het kind in ogenschouw nemen en de juiste maatregelen treffen die helpen bij het aangedane leed.

De kortste weg is dat ouders zich écht gaan verplaatsen in hun kinderen. Dat ze voelen, luisteren en zien hoe hun kinderen lijden door hun strijd en het gedrag wat eruit voortkomt. Dat ze dwars door de loyaliteit van hun kinderen heen kijken en beseffen hoe hun kinderen zich inhouden om hén te beschermen in plaats van andersom.
Het zich verplaatsen in de kinderen zal altijd leiden tot een gedragsverandering bij ouders omdat het onverdraaglijk is voor ouders dat hun kinderen door hen lijden.

Echter, het is niet genoeg en zal geen stand kunnen houden als ouders bij hun standpunten blijven over gelijk/ongelijk en de ander verantwoordelijk houden voor hun ongeluk. Ook zullen ze moeten leren en verwerken dat ze mogelijk alleen staan in het opvoeden van de kinderen.

Lees ook: De vechtscheiding en de gevolgen
Lees ook: Je ouders missen na een echtscheiding


Je las een blogartikel van Centrum Tea Adema…

…maar kijk gerust ook eens naar de andere informatie op onze website:

Opleidingen voor (aspirant) kindercoaches en beroepskrachten:

Hulp voor kinderen en hun ouders:

Op de hoogte blijven van nieuwe artikelen en video’s vol tips en inzichten?

Like dan onze Facebook-pagina of schrijf je in voor onze 2-wekelijkse nieuwsbrief. Allebei mag ook. ;-)