Van iedere familie zijn foto’s. Foto’s van bijzondere gebeurtenissen of uit het leven van alledag.
Vooral in vroeger tijden werden tijdens familie gebeurtenissen vaak foto’s gemaakt. Tegenwoordig is het heel gemakkelijk om foto’s te maken en op te slaan.

Maak een familiebos op een regenachtige dag

Neem een groot vel papier en teken hier een grote boom op. Neem foto’s van de kinderen die broertjes en zusjes zijn en plak deze in de stam van de boom. Zoek foto’s van de ouders, stiefouders, pleegouders of adoptie ouders en eventueel hun broers en zussen. Misschien staan ze samen op een foto of neem alleen de gezichten. Plak deze foto’s net boven in de stam onderin het loof van de boom. Deze mensen komen allemaal van dezelfde generatie en behoren tot de generatie van de ouders van de kinderen die op de stam zijn geplakt.

Zoek daarna foto’s van de ouders van de (stief)ouders en eventueel hun broers en zussen. Dit zijn de grootouders van de kinderen.
Plak deze foto’s op een lijn boven die van  de ouders. De boom wordt al breder door het plakken van deze foto’s.

Ga nog verder, nu zal je waarschijnlijk de oude familie-albums op moeten zoeken. Zoek foto’s van de ouders van de vorige ouders. Dit zijn de overgrootouders van de kinderen van de stam. Wellicht zullen er nu gezichten gaan missen. Je kunt een tekening maken van een gezicht en de naam van de persoon erin schrijven zodat deze overgrootouder of de broer of zus van hen er dan toch bijhoort. En weet je de naam niet, dan mag het ook een vraagteken zijn. Deze foto’s of tekeningen komen terecht in de boom boven de vorige generatie.

Misschien is het met behulp van de oude albums zelfs nog mogelijk nog een generatie terug te gaan. De over-over grootouders van de kinderen. Van hen zijn er wellicht geen foto’s beschikbaar, maar de namen kunnen worden genoemd.

Iedereen hoort erbij

Als jullie zo bezig zijn met deze familieboom, kan er een mooie gelegenheid ontstaan voor de verhalen uit de familie. Laat de kinderen vragen stellen over de personen die bij de familie horen en ook wat er eventueel met hen is gebeurd. Breng de vraagtekens in kaart door hen een blad van de boom te geven. Neem zo nodig contact op met opa of oma of een oom of tante die veel weet van de familie.
Het is helemaal niet erg als de zon doorbreekt en de kinderen naar buiten willen. Geef de familieboom een plekje in jullie huis. Familieleden die op bezoek komen, kunnen de boom verder aanvullen en lege bladeren opvullen.

En mocht er weer een regenachtige dag aanbreken dan kan de boom gewoon verder groeien. En als de kinderen ernaar kijken in het voorbijgaan, dan weten ze iedere keer opnieuw dat ze deel uitmaken van een groter geheel.


Deze tip is ook geplaatst door opgroeien in verbondenheid.


Lees ook: Sta je voor, achter of naast je kind
Lees ook: Familie en groepsregels
Lees ook: Halve kinderen
Lees ook: Prachtige wijze les
Lees ook: Duik eens in je herinnering
Lees ook: Bomen van kinderen


Je las een blogartikel van Centrum Tea Adema…

…maar kijk gerust ook eens naar de andere informatie op onze website:

Opleidingen voor (aspirant) kindercoaches en beroepskrachten:

Hulp voor kinderen en hun ouders:

Op de hoogte blijven van nieuwe artikelen en video’s vol tips en inzichten?

Like dan onze Facebook-pagina of schrijf je in voor onze 2-wekelijkse nieuwsbrief. Allebei mag ook. ;-)