In Duitsland mogen kindergeluiden weer. Speelplaatsen worden niet langer beoordeeld op decibels. Men moet accepteren dat kindergeluiden bij een kindvriendelijke samenleving horen !?
Ook in Nederland heb ik wel eens dergelijke berichten gelezen. Men ervaart dan overlast van spelende kinderen.
Zucht…..

Het is ook nooit goed

Zitten kinderen teveel binnen voor de tv of de computer, dan staan de kranten bol, maar spelen de kinderen buiten en doen ze gewoon wat ze doen, dan hebben we er ook last van.
Ik vraag me wel eens af wie er nou last heeft van kinder geluiden. Oké krijsende, jengelende en huilende kinderen vervelen snel. Dat hoeft geen betoog en een ieder is wel eens moe.
Maar spelen….. nou vraag ik je….

Spelende kinderen

Wij wonen vlakbij school en ik moet zeggen, ik vind het altijd heerlijk om die kinderstemmen te horen. Het heeft iets vrolijks.
Bovendien houdt het je letterlijk en figuurlijk bij de tijd. De school gaat in en uit en er is tijd voor koffie.
In de zomer wordt er wel eens op het veldje naast de school een balspel gedaan en als het droog weer is en ik kom langs, dan kijk ik graag even naar de kleuters op het plein.

Wij wonen aan een kleine verkeersluwe rotonde en eens in de zoveel tijd komt een kinderschare langsfietsen. Je houdt je hart vast, maar het gaat altijd goed. Zelfs als er een paar kinderen tegen de rijrichting infietsen weten ze elkaar net te ontwijken.
En ja, we hebben wel eens ingegrepen als kinderen wat al te ruw omgingen met de boom in het midden, of het bankje rondom de boom. Ook schud ik wel eens mijn hoofd bij ongepast taalgebruik en schelden, maar veel meer geniet ik van de conversaties.
Nog niet zo lang geleden kwam er een peleton legersoldaatjes langsmarcheren. Houten geweertjes in de aanslag en onderwijl taken verdelend en aanvalsplannen op voor mij onbekende doelen besprekend.
Dat is toch puur genieten.
Mijn dag is helemaal goed als ik dat zie langskomen. Eerst is er verbazing en dan lig ik in een deuk. Eigenlijk zou ik er zachtjes en onzichtbaar achteraan willen gaan om te ontdekken hoe het verhaal verder gaat.

De juf die met haar klas in het voorjaar de sloot ontdekt, sla ik met plezier gade.
Daar kan geen digibord tegen op en het doet mij even opkijken doordat ik op een ongepast tijdstip kinderstemmen hoor. En dan ben ik heel blij dat deze juf even de ruimte neemt voor een praktijkles, die in geen cito toets past en waar eigenlijk geen tijd voor is. Maar ik weet zeker dat de kinderen naderhand weer vol concentratie de andere leertaken op kunnen pakken. Met een teug frisse lucht in het lijf en spartelende kikkervisjes op het netvlies.

Kindergeluiden, wie is daar nu allergisch voor? 
Nu het vakantie is en mooi weer. Kom op, naar buiten allemaal!

Lees ook: Ruimte voor jongens
Lees ook: speeldozen
Lees ook: Buiten spelen is de wereld ontdekken
Lees ook: Graffity onder de tafel

Meer informatie over de praktijk voor kindercoaching vind je hier. Vraag de nieuwsbrief aan voor meer berichten.


Je las een blogartikel van Centrum Tea Adema…

…maar kijk gerust ook eens naar de andere informatie op onze website:

Opleidingen voor (aspirant) kindercoaches en beroepskrachten:

Hulp voor kinderen en hun ouders:

Op de hoogte blijven van nieuwe artikelen en video’s vol tips en inzichten?

Like dan onze Facebook-pagina of schrijf je in voor onze 2-wekelijkse nieuwsbrief. Allebei mag ook. ;-)