Proefwerk KLEURVERSIE copyBij rekenen denken we vaak aan plussen, minnen en de tafels. Dit is wat we op school leren, maar wist je dat je iedere minuut van de dag kunt gaan rekenen met kinderen van alle leeftijden?
Je begint al met jonge kinderen. Let maar eens op hoe vaak je spelenderwijs al blokjes telt, of vingers, of tenen.
Later als kinderen beginnen te lezen zullen ze naast woorden ook overal getallen kunnen lezen: op de pindakaas pot en hagelslag doos, op de yoghurt, op spelletjes, op verkeersborden, de bladzijdenummers in boeken en noem maar op.
Jonge kinderen kun je gewoon de cijfers laten opnoemen en hoe ouder een kind wordt hoe meer je vragen kunt stellen. Zo van: “Als het pak yoghurt half leeg is, hoeveel zou er dan op het pak moeten staan?”.

Uitdaging zoeken

Bedenk voor het rekenen lerende kind spelletjes waardoor hij per ongeluk moet rekenen. bijvoorbeeld kaarten uitdelen met kaartspelletjes, of memory kaartjes. Laat cijfers intikken op de computer, maak rijtjes en doe er steeds een cijfer meer bij of minder. Bij langere cijferreeksen moet je weten hoe je dat uitspreekt met al die nullen, maar je kunt ook het spelletje is het meer of minder doen.

Meetlinten

Met de meetlinten van de bouwmarkten heb je eindeloze mogelijkheden in huis. Want eigenlijk is dit een prachtige getallen lijn. Heb je er meerdere dan kun je ze in stukken knippen en sommen leggen langs het hele meetlint waarmee je dus eigenlijk de sprongsommen maakt.
Daarnaast kun je je kinderen de opdracht geven hun kamer op te meten en alles wat daarin staat.

Spelletjes

Heeft een kind moeite met rekenen dan kun je regelmatig spelletjes doen als bingo en yahtzee. Bij bingo leert het kind het honderdvel neerleggen. Kinderen die moeite hebben met getallen kun je door middel van het bingoveld en de bijbehorende kaarten, de structuur van tientallen goed laten oefenen door hen keer op keer het balletje op de goede plek te laten neerleggen. Zo wordt zichtbaar dat ieder getal zijn eigen plek heeft.
En bij Yahtzee moet er opgeteld worden en berekend hoeveel punten er nog nodig zijn.
Wat te denken overigens van gewoon een paar dobbelstenen gooien en telkens het resultaat optellen?

Klokkijken en geld tellen

In feite is klokkijken ook een vorm van rekenen. Om kinderen besef van tijd te geven kun je afspreken hoeveel tijd aan een bepaalde activiteit besteed mag worden. Maak je kind zelf verantwoordelijk voor het op tijd starten of stoppen van een activiteit.
Ook geld en met name de waarde ervan is een mooi rekenproces. Het begint natuurlijk dat je kind eens mag betalen aan de kassa.
Ieder kind heeft wensen, meest speelgoed wensen. Wat is er dan mooier om samen een overzicht te maken hoeveel weken zakgeld, hoeveel klusjes of hoeveel verjaardagsvisite nodig is voor de ene wens?

Zo zie je maar, het hele leven is één grote rekensom als je je aandacht er op richt. Ongemerkt ben jij je kind aan het uitdagen om allerlei rekenopgaven te doen en je kind maar denken hoe gezellig jullie bezig zijn en hoe fijn die aandacht is.


Lees ook: Jaaaaa… ik kan rekenen !!
Lees ook: Nadruk op rekenen en taal helpt niet
Lees ook: Makkelijk rekenen met breuken
Lees ook: dyslexie op de snelweg
Lees ook: wat aandacht krijg groeit.
Lees ook: waar blijft het plezier van leraren en leerlingen?

Mocht je hulp nodig hebben voor je kinderen, neem dan gerust contact op met de praktijk voor kindercoaching.
Ken je Ik leer leren al?
Wil je deelnemen aan de opleiding tot kindercoach of een bijscholing volgen, kijk dan op de website .
Wil je op de hoogte blijven van nieuws en artikelen, vraag dan de nieuwsbrief aan.
Materialen vind je in  de webwinkel….

De illustratie is van Bianca Snip


Je las een blogartikel van Centrum Tea Adema…

…maar kijk gerust ook eens naar de andere informatie op onze website:

Opleidingen voor (aspirant) kindercoaches en beroepskrachten:

Hulp voor kinderen en hun ouders:

Op de hoogte blijven van nieuwe artikelen en video’s vol tips en inzichten?

Like dan onze Facebook-pagina of schrijf je in voor onze 2-wekelijkse nieuwsbrief. Allebei mag ook. ;-)