faalangst-poezenVan vlees snijden op zondag naar verzorgen en opvoeden. Steeds meer vaders krijgen hiermee te maken.
Met name door het aantal echtscheidingen zie je steeds vaker vaders met hun kinderen in het weekend in het openbare leven.

De intertoys vader

Waarschijnlijk valt het ook niet mee. Van een gezin waar meestal de moeder de zorg en opvoedtaken voor haar rekening nam, naar een gezellige weekendvader. Dit is waar veel vaders zich mee geconfronteerd zien.
Wie weet kan één van de meest frustrerende feiten bij echtscheiding verklaard worden door de volgende redenen:
Als vaders van huis uit niet zo hebben meegekregen hoe je je liefde en genegenheid kunt uiten ten aanzien van je kinderen, moeten ze er iets op verzinnen. En als er dan ook nog een schuldgevoel speelt ten opzichte van de scheiding, kan de beweging tot  ‘iets goed moeten maken’  ontstaan.
Ziedaar de frustratie: “Vader koopt de kinderen af met speelgoed”.
Moeders hebben meestal minder geld te besteden en moeten door de week de kinderen in hun eentje opvoeden. Een pittige klus omdat naast de eigen emoties rondom de echtscheiding ook de emoties van de kinderen aandacht verdienen.
En als pappa dan in zijn weekend de grote weldoener speelt………………. Tsja…… , grrrr……..

De Mc Donald’s vader

Deze vader is waarschijnlijk erg onthand geraakt en heeft veel moeten bijleren na het vlees snijden op zondag. En kinderen vinden Mc Donald’s toch altijd geweldig?
Kijk maar eens rond bij een willekeurige Mc Donald’s op vrijdag, zaterdag of zondagavond. Er zit altijd minstens één verloren vader met kinderen rondom de kindermenu’s te hannesen. Er wordt niet veel gesproken en sommige vader zoeken wanhopig contact met belendende tafeltjes door verontschuldigende blikken rond te werpen.
Vooral op zondagavond zie je de vermoeide trekken en de pogingen om het vooral leuk te houden.

Je zult maar vader zijn in deze tijd

Wat dat betreft hebben de moeders het gemakkelijker. Ze kunnen hun rol naar believen invullen. Alles mag: werken, thuisblijven voor de kinderen of toch deeltijd.
Vaders moeten kiezen. We willen ze in een verzorgende rol en ze moeten deelnemen aan de opvoeding. Liefst wel volgens de regels van moeder de vrouw natuurlijk.
Het lijkt er echter op dat we er niet goed uitkomen met z’n allen. We willen gevoelige mannen, stoere mannen, metro mannen en vaders die betrokken zijn. Iedere tien jaar komt er een nieuwe wensen lijstje voor de ideale man en vader.

De ideale man en vader

Ik verwacht nog wel een zoveelste emancipatiegolf. Misschien willen we de ouderwetse man wel weer terug. Gewoon diegene waar je lekker op kon leunen, waar je mee kon stoeien na het eten en die je liet paardje rijden op zijn rug. Die vader die zo nu en dan de regels brulde en ervoor zorgde dat alle kinderen in de pas liepen.
En waarschijnlijk zou het nog niet eens zo gek zijn. Maar dan wel één met een modern, eigentijds sausje alstublieft….
In de huidige tijd missen kinderen, vooral jongens, mannen om zich heen. Vanaf het kinderdagverblijf zijn er alleen maar juffen. Van juffen weten we dat ze goed zijn in het aanleren en hanteren van emoties, maar minder bedreven in het stellen van grenzen en het uitdagen van grenzen op het gebied van durven.
Daarvoor is toch vaak een man nodig.
Een vader en een meester…….
Voor de jongen als voorbeeld en voor het meisje als steun. Lekker traditioneel en goed voor een broodnodige balans.
Maar ja, het wordt wel erg triest voor de kinderen als de meesters andere banen zoeken, en de vaders eens in de 2 weken schade proberen in te halen die niet in is te halen.
Dus vaders, en vooral gescheiden vaders, neem je rol op je, verzorg en voed je kinderen op. Leer ze fietsen en voetballen en zet ze een stoer mannenmaal voor. Snijd het vlees en daag uit, begrens en doe wat je vader en grootvader voor je deden.
Een fijne Vaderdag…

Lees ook: Ruimte voor jongens
Lees ook: Laat kinderen lekker klooien
Lees ook: De zeurende moederclub
Lees ook: Ruimte voor spelende kinderen
Lees ook: Buiten spelen
Lees ook: Waarom meisjes beter kunnen leren dan jongens
Lees ook: Trouwe zonen en dochters

Ken je Ik leer leren al?
Het stoplicht en de poster met het werkmodel van de kindercoach koop je bij Ninico
Wil je leren hoe je ouders en kinderen kunt helpen? Kijk dan op de website van de opleiding tot kindercoach
Mocht je hulp nodig hebben voor je kinderen, neem dan gerust contact op met de praktijk voor kindercoaching.
Wil je op de hoogte blijven, download dan het gratis