Zo met het prachtige weer van deze week zijn de kindergeluiden om mij heen weer te horen.

Het is weer buitenspeeltijd

Gelukkig!. Bij mij in de buurt zijn veel gras en speelveldjes, slootjes en een overzichtelijk bos. Allemaal ruimte om buiten te spelen. Kinderen vervelen zich nooit buiten want er is altijd wat te doen.
Het is dan ook onthutsend als je weer eens kennis neemt van het aantal uur dat kinderen per dag vrijwillig dan wel gedwongen stil zitten. Op school, de tv en de computer slurpen steeds meer tijd op.

Spelen is leren

We realiseren ons nog steeds veel te weinig hoeveel er buiten te leren valt. Alleen al door het bewegen op zich leert het kind voortdurend afstand schatten en zijn lichaam in balans te houden. Deze ervaring is voorwaardelijk voor leren.
Los daarvan is er buiten iedere dag iets nieuws te vinden, een kikker, spin, blad, steentjes, bloempjes en noem maar op. Als kinderen daar op focussen leren ze de lessen van de natuur.
Want het is toch prachtig om te weten dat onze melk van koeien komt, de wortels uit de grond en de bessen van de struik?

Hierbij nog een prachtig filmpje over buiten spelende kinderen. Ik kreeg het van een cursist met een kinderdagopvang bij de boerderij. Het roept bij mij direct nostalgie en heimwee op.

Beijk het filmpje  Groen cement en neem kennis van de cijfers en geniet van de kinderen.

Lees ook: Ruimte voor jongens
Lees ook: Laat kinderen lekker klooien
Lees ook: Buiten spelen is de wereld ontdekken
Lees ook: Bomen van kinderen

Wil je een aantal keer per jaar artikelen ontvangen? Vraag de nieuwsbrief aan van de praktijk voor kindercoaching en de opleiding tot kindercoach.


Je las een blogartikel van Centrum Tea Adema…

…maar kijk gerust ook eens naar de andere informatie op onze website:

Opleidingen voor (aspirant) kindercoaches en beroepskrachten:

Hulp voor kinderen en hun ouders:

Op de hoogte blijven van nieuwe artikelen en video’s vol tips en inzichten?

Like dan onze Facebook-pagina of schrijf je in voor onze 2-wekelijkse nieuwsbrief. Allebei mag ook. ;-)