Hartkiezenstelafm1De 5e les uit deze serie luidt: “Vertel je kind minstens éénmaal per dag wat hij goed doet en heeft gedaan. Heb het hier over gedrag en wees zo specifiek mogelijk over wat gedaan is en wat de positieve gevolgen zijn”.

Er zijn vele onderzoeken gedaan naar de wijze van communicatie tussen ouders en kinderen en telkens weer komt naar voren het aantal negatieve boodschappen die we onze kinderen dagelijks toedienen: “Doe dit niet, dat mag niet, gedraag je niet als een klein kind, ruim je troep op, stop nu met dat computeren, enz, enz…”.

Word je bewust

Ga de uitdaging aan en luister eens een dag naar jezelf als ouder en naar je partner. Schrijf desnoods op wat je allemaal op verschillende momenten zegt tegen je kind. Wees eerlijk en let vooral op die korte opmerkingen tussendoor, als het spannend wordt, als je haast hebt of wanneer de stress wordt verhoogd.
Wordt het een mooie lijst??

Bepaal wat je wilt

Ik moet de eerste ouder nog tegenkomen die andere gedachten heeft dan dat het goed moet gaan met zijn kind. We willen allemaal zonder uitzondering dat onze kinderen gelukkig worden en goed terecht komen. Dat is een mooi begin en wees je ervan bewust dat jij waarschijnlijk één van de meest belangrijke rollen vervult in het leven van je kind. En je wilt toch graag dat het positief is en blijft?
Wel: je kunt nu ter plekke besluiten om je observatielijstje te veranderen in een meer positieve opvoedstijl.
Verandering begint altijd met een besluit!!

Hoe ga je aan de slag

Bedenk een moment in de dag waarop je heel bewust je kind een compliment geeft. Bijvoorbeeld tijdens het avondeten of bij het naar bed brengen. Zeg je kind dat je blij bent dat hij zijn jas aan de kapstok hing zodat je gewoon door de gang kon lopen zonder te struikelen (of welke incident dan ook).
Let heel goed op de reactie van je kind. Waarschijnlijk zal hij in eerste instantie wat raar opkijken dat je dit zomaar zegt, maar let op, er zal altijd ergens in het gezicht iets gaan stralen.
Doe dit vervolgens bewust een maand lang iedere dag. Als je denkt dat je niets weet, verzin iets, ook al is het nog zo onbeduidend. Je zult merken dat het steeds gemakkelijker gaat en dat je meer en meer oog krijgt voor dat wat goed gaat. Als je jezelf dan ook nog dwingt te benoemen wat goed gaat en je kind ervoor te bedanken, zul je merken hoe de sfeer in huis gaat veranderen.

En als het fout gaat?

Net zoals we honderden keren per dag een negatieve boodschap uitzenden kun je na die honderden keren ervoor kiezen een andere boodschap te geven. Iedere dag zijn er weer duizend momenten en kansen om het anders te doen.
De aanhouder wint.
Mocht je dit een al te vrolijke boodschap vinden en niet realistisch, bedenk dan dat ook de negatieve incidenten en ontoelaatbaar gedrag op een positieve manier gecorrigeerd kunnen worden.
Want ja, kinderen moeten nog steeds iedere dag opgevoed en houden zich bij voorkeur niet aan de regels van ouders. Het is tenslotte wel de bedoeling dat ze zich ontwikkelen en daarvoor hebben ze zo nu en dan wel wat tegengas en geweten vorming nodig :-)
Of niet dan??
Maar de manier waarop heb je zelf in de hand evenals de sfeer in huis….
Dus: blijven oefenen, wat er ook gebeurt………….

Lees ook: Tip 1: Je kind is uniek
Lees ook:  Tip 2: Je kind is… en je kind doet…
Lees ook: Tip 3: Goedbedoeld gedrag van kinderen
Lees ook: Tip 3A: Wangedrag van kinderen?
Lees ook:  Tip 4:Roze wolk of achter het behang
Lees ook: Tip 6: Leer wat je nu nog niet kunt
Lees ook: Tip 7: Wees 100% betrouwbaar voor je kind
Lees ook: Tip 8: Negeer negatief gedrag en waardeer positief gedrag
Lees ook: Tip 9: Stop met vergelijken
Lees ook: Tip 10: Zorg voor structuur

Wil je een aantal keer per jaar artikelen ontvangen? Vraag de nieuwsbrief aan van de praktijk voor kindercoaching en de opleiding tot kindercoach.
Ken je Ik leer leren al?  Ik leer leren helpt kinderen met wat ze nodig hebben om te leren leren. Kindercoachmaterialen vind je bij Ninico.nl.
De illustratie is van Aly Westerhuis


Je las een blogartikel van Centrum Tea Adema…

…maar kijk gerust ook eens naar de andere informatie op onze website:

Opleidingen voor (aspirant) kindercoaches en beroepskrachten:

Hulp voor kinderen en hun ouders:

Op de hoogte blijven van nieuwe artikelen en video’s vol tips en inzichten?

Like dan onze Facebook-pagina of schrijf je in voor onze 2-wekelijkse nieuwsbrief. Allebei mag ook. ;-)