Sommige kinderen hebben een meer intensieve begeleiding nodig voor hun probleem. Het kan gaan om gedrag of aanpassingsproblemen door ADHD, PDD-NOS, ODD of een andere oorzaak zoals een scheiding van ouders, een verhuizing, etc.
Ook kan het zijn dat je kind heel erg faalangstig is, druk in gedrag of zich absoluut niet kan concentreren.

Waarom creatieve begeleiding
Een coachingstraject schiet soms tekort bij problemen die al langer bestaan. De praktijk leert dat er dan meer nodig is om een verandering teweeg te brengen. Creatieve begeleiding kan dan uitkomst bieden. Dit is een meer handelingsgerichte vorm van begeleiding waarin het doen meer voorop staat. Dit sluit vaak beter aan bij dit kind.
Gedachten en gevoelens worden omgezet in een creatief proces. Dit kan door middel van het gebruik van klei, verf, toneelspel, spelen met miniaturen, enz, enz. Het kind krijgt materiaal en situaties aangeboden die een beroep doet op ander gedrag dan hij gewend is. Daarnaast kan er ongemerkt en op een speelse wijze een verwerkingsproces in werking treden.

Dyslexie en creativiteit
Het gebruik van creatieve middelen kan bij kinderen met dyslexie en dyscalculie veel opleveren. Bij dyslexie is er vaak geen woordbeeld aanwezig, er kan sprake zijn van een blokkade die het leren verhindert en soms zie je dat het lichaam niet in balans functioneert. Braingym oefeningen en op een andere manier met letters en cijfers omgaan kan dan al veel vooruitgang geven.
Afhankelijk van hoe het kind informatie verwerkt wordt de meest passende methodiek aangeboden.

Aanpak
Ook bij deze vorm van begeleiding staat de oplossingsgerichtheid voorop en spreken we van te voren af welke doelen we willen halen, hoe we dat gaan doen en wanneer het doel voldoende is gehaald of in zicht is. Afhankelijk van de vraag kan het zijn dat er eerst een afspraak met alleen de ouder(s) plaatsvindt.
Wanneer blijkt dat er meer nodig is of wanneer er contra-indicaties zijn word je doorverwezen naar andere deskundigen bijvoorbeeld een psycholoog of psychiater via Bureau Jeugdzorg of een fysiotherapeut of ademtherapeut .

Mocht je vragen hebben of twijfelen over wat je kind nodig heeft, neem dan gerust contact op. We bespreken je vragen en twijfels en kunnen zonodig alvast een route uitstippelen.

Meer in categorie: methodieken in de praktijk.
Kijk voor de Praktijk voor Kindercoaching hier
Wil je weten hoe je leert werken op deze manier? Kijk op de site van de De Opleiding tot Kindercoach


Je las een blogartikel van Centrum Tea Adema…

…maar kijk gerust ook eens naar de andere informatie op onze website:

Opleidingen voor (aspirant) kindercoaches en beroepskrachten:

Hulp voor kinderen en hun ouders:

Op de hoogte blijven van nieuwe artikelen en video’s vol tips en inzichten?

Like dan onze Facebook-pagina of schrijf je in voor onze 2-wekelijkse nieuwsbrief. Allebei mag ook. ;-)