Medailles AMSTERDAM –  Het schooljaar is bijna voorbij en straks komen de kinderen weer thuis met hun rapport. Een spannend moment, de cijfers kunnen meevallen, maar ook tegenvallen. Hoe reageer je als ouder op het goede of slecht rapport van je kind?

Het is niet gemakkelijk om als ouder een pedagogisch verantwoorde reactie te geven op het rapport van je kind, zeker niet als de cijfers slecht zijn. Een slecht rapport komt meestal niet helemaal uit de lucht vallen. Het is vaak het resultaat van een proces tijdens een heel schooljaar dat niet goed verlopen is. Vaak zijn er dan al eerder gesprekken geweest met leerling, leerkracht en de ouders. Toch kan het hard aankomen. Maar het heeft geen zin om een kind straf te geven voor een slecht rapport, denkt de Belgische opvoedingscoach Jan Jacobs.

Een paar punten om in gedachten te houden, voordat je je kind huisarrest geeft:
– Straf geven is geen aanrader. Een slecht rapport, herexamens of blijven zitten is op zich al erg slecht nieuws. Bovendien sta je door te straffen een gesprek over de toekomst in de weg.
– Je kunt beter samen rond de tafel gaan zitten. Wie kan wat doen? Misschien moeten de kinderen meer leren, de leerkrachten meer begeleiden of moet jij als ouder meer afspraken maken.
– Bij kinderen onder de twaalf jaar is een goede samenwerking tussen de leerkracht en de ouders heel belangrijk. Leerkrachten moeten ouders inlichten en tips geven, ouders moeten het kind een vaste structuur bieden, wat betreft huiswerk maken bijvoorbeeld. Als het toch niet goed gaat kun je je afvragen of je kind misschien te jong is of dat het teveel moet presteren.
– Bij middelbare scholieren is het lastiger want dan moet je als ouder het evenwicht zien te vinden tussen aanmoedigen om te studeren en je kind af en toe loslaten.

– En vooral: luister naar je kind.

Uit de telegraaf van 24 juni 2009.
Heeft u hulp nodig? Zie de Praktijk voor Kindercoaching


Je las een blogartikel van Centrum Tea Adema…

…maar kijk gerust ook eens naar de andere informatie op onze website:

Opleidingen voor (aspirant) kindercoaches en beroepskrachten:

Hulp voor kinderen en hun ouders:

Op de hoogte blijven van nieuwe artikelen en video’s vol tips en inzichten?

Like dan onze Facebook-pagina of schrijf je in voor onze 2-wekelijkse nieuwsbrief. Allebei mag ook. ;-)