Vanuit verschillende richtingen hadden zich deelnemers ingeschreven voor de opleiding systemisch/contextueel coachen voor kinderen en ouders.
Systemisch/contextueel werken gaat over gezinnen en dus ook over jezelf. Want hoe kun je de theorie aanhoren, lezen en oefeningen doen zonder te voelen hoe je zelf verbonden bent met je familie.
Als je nadenkt over loyaliteit van kinderen naar hun ouders merk je hoe het zit met je eigen loyaliteit, die van je kinderen en van de kinderen uit je klas.
Kwartjes vallen als je plotseling ziet en ervaart hoe de lijnen lopen van de generaties. Je merkt welke invloeden ouders en grootouders kunnen hebben in het functioneren van alle dag.
Waarom dat ene kind zus reageert en het andere zo.

Hoe systemisch/contextueel werken

Pionnen, matjes, steentjes en andere voorwerpen zijn de werktuigen die de weg wijzen en de mogelijkheden kenbaar maken. Twee dagen bezig met dit onderwerp geven talloze mogelijkheden aan om inzicht te krijgen in de verbondenheid van ouders en kinderen en hoe je kunt werken met hen.
Je wordt je bewust dat acceptatie en erkenning het meest belangrijke is wat we hebben te geven.
Ouders kunnen we helpen hun verantwoordelijkheid te nemen om liefde en betrouwbaarheid te geven aan kinderen.
Kinderen kunnen we alleen helpen door hun lot te respecteren, hen te steunen op zoek naar de hulpbronnen binnen de familie en te erkennen hoe groot de liefde is die ze geven aan hun ouders.
Dat is genoeg voor de kinderen, een volwassene die liefdevol steunt zonder oordeel en erkent hoe moeilijk het soms kan zijn voor een kind.
Een kind wat bijvoorbeeld zorgt voor zieke ouders, een kind in een echtscheidingssituatie, een kind met een probleem of aandoening. Dit kind heeft onze mening niet nodig, het heeft nodig dat we kenbaar maken dat we zien, horen en begrijpen.
Dat is slechts alles….. , zo weinig, maar toch o zo veel…

Sietske, Marinka, Clara, Hilda, Greetje, Clarinda, Joke, Marion, Baukje, Anneloes en Anneke. Dank voor jullie aandacht en vertrouwen tijdens deze bijzondere dagen met systemisch/contextueel werken.
Dank ook voor jullie openhartigheid en concentratie.
Ik hoop dat jullie nog een hele poos sudderen naar aanleiding van de inzichten. De kinderen om jullie heen gaan het vast en zeker merken dat jullie blik breder en langer is geworden. Want hun ouders waren ooit ook kinderen van hun ouders.

Lees ook: Tegoedbon voor ouders en kinderen
Lees ook: Trouwe zonen en dochters
Lees ook: Boosheid: kijk in de spiegel
Lees ook: Duik eens in je herinnering

Wil je ook de basisopleiding tot kindercoach of een bij of nascholing volgen, lees dan verder op de site voor de opleiding tot kindercoach.
Wil je op de hoogte blijven, vraag dan de nieuwsbrief van de praktijk voor kindercoaching aan.
26 maart 2011.


Je las een blogartikel van Centrum Tea Adema…

…maar kijk gerust ook eens naar de andere informatie op onze website:

Opleidingen voor (aspirant) kindercoaches en beroepskrachten:

Hulp voor kinderen en hun ouders:

Op de hoogte blijven van nieuwe artikelen en video’s vol tips en inzichten?

Like dan onze Facebook-pagina of schrijf je in voor onze 2-wekelijkse nieuwsbrief. Allebei mag ook. ;-)