Welkom bij deze nieuwsbrief van De Praktijk voor Kindercoaching.
Met deze nieuwsbrief wil ik je op de hoogte houden van de laatste ontwikkelingen en de agenda voor de komende tijd.

Daarnaast vind ik het leuk om je deelgenoot te maken van leuke anekdotes, tips en kennis over alles wat te maken heeft met kinderen en hun ouders. Je krijgt deze nieuwsbrief omdat je je hebt opgegeven of omdat je op een andere wijze contact hebt gehad met De Praktijk voor Kindercoaching.
Ik wens je veel leesplezier en voel je vrij om deze nieuwsbrief door te sturen naar anderen waarvan je verwacht dat ze interesse hebben.

De zomer is voorbij gevlogen en wij hebben onze vakantie besteed aan het uitbreiden van de praktijk voor kindercoaching. Nieuwe ideeën en plannen zijn in de maak en we rollen zo gewoon weer verder de herfst in. Tijd voor weer een nieuw seizoen en nieuwe uitdagingen.

Opvoeden
Wat is het toch mooi dat ouders zich blijven verdiepen in opvoeden. Iedere ouder wil het beste voor zijn kinderen, juist of ondanks ze het misschien zelf als kind niet zo goed hebben gehad. De welvaart van de laatste decennia heeft het tenslotte voor ons allen makkelijker gemaakt en toegang gegeven tot veel meer mogelijkheden dan onze ouders en grootouders hadden.
En toch, toch lees je steeds vaker over opvoedingskramp. Ik zou willen pleiten voor ontspanning en loslaten met grote letters. Ik ben zelf stevig van de controle, maar weet al te goed hoeveel meer loslaten je oplevert…. Zucht….. diepe, diepe zucht….
En misschien zijn we ook nog een beetje doorgeschoten: lees maar over complimenten geven.
Want weet je nog hoe je over kinderen dacht voordat je ze had?
Nou ik wel, ik zat boordevol principes en denk maar niet dat er veel van terecht gekomen is. Lees verder.
En als het mis gaat en jullie gaan als ouders scheiden, bedenk dan eens wat in die kinderhoofdjes omgaat. Soms krijg ik op heel bijzondere momenten een glimp te zien van hoe het werkt in een kinderkoppie..

Thema:  Spelen
De vakantie is dus jammer genoeg voorbij. Alles is inmiddels weer bij de meeste gezinnen in het ritme nu ook het voortgezet onderwijs z’n taken weer oppakt.
In de vakantie heb ik een aantal artikelen geschreven over spelen omdat dat precies is, wat hopelijk de meeste kinderen veelvuldig hebben gedaan.
Lees over de schelp bilbo voor de kleintjes, ruimte voor spelende kinderen, wat Pipi Langkous ons misschien wilde leren en natuurlijk over buitenspelen en moeders en zonen en buitenspelen.

Tips en wist je dat?
Al eerder heb ik over opruimen geschreven, een onderwerp wat menig ouder bezighoudt. Iedere dag, in ieder gezin moet er iets worden opgeruimd, al is het maar de ontbijttafel en de vuile was.
Wist je waarom opruimen voor peuters en pubers het moeilijkst is? Lees hier de uitleg.

Een ander onderwerp wat voor veel ouders vragen oproept is het leren zindelijk worden. Een paar tips die misschien kunnen helpen zijn natuurlijk nooit weg.
Tweetalig opvoeden is ook zo’n onderwerp waar je eindeloos over kunt brainstormen. Mijn ervaring is dat iedere ouder gewoon trouw kan blijven aan z’n eigen moedertaal. Je geeft je kinderen er heel veel meer mee dan alleen een dubbele taal en een goed taalgevoel. Want taal is emotie!!

Relativeren, ook zo belangrijk in situaties die niet gaan zoals je graag zou willen, kun je leren, lees maar. hoe je dat kunt doen.

Voor de vakantie had ik nog een prachtige boekentip gegeven. Het boek how2talk2kids is het waard om veelvuldig achter de hand te hebben. Je leert hoe je je kind makkelijker tegemoet kan treden in situaties die behoorlijk bloeddrukverhogend zijn.

In de serie Lessen voor ouders is les 6 verschenen.

De opleiding tot kindercoach
Door de verbouwing is de ruimte voor de opleidingen heerlijk ruim en comfortabel geworden. Er zijn verschillende “hoekjes” ontstaan waar de praktijkoefeningen kunnen worden gedaan. Wil je rechtop en actief bezig zijn dan kies je voor de grote zachte hoekbank. Wil je meer achteroverleunen kies dan voor de clubfauteuiltjes en wil je geïnspireerd worden, dan vind je je plek tussen de boeken. De presentaties worden als vanouds in de kring verzorgd.

En een verbouwing was nodig want het aantal aanmeldingen blijft toenemen. Steeds meer mensen uit heel Nederland weten de opleiding tot kindercoach te vinden.
Lees hier wie zich allemaal opgeven voor de opleiding tot kindercoach en bedenk of jij ook tot deze groepen behoort.

Inmiddels is de basisopleiding tot kindercoach weer van start gegaan en volgende week start de driedaagse opleiding oplossingsgericht werken en hoe te coachen met kids’skills.
De agenda voor januari tot de zomer 2011 staat inmiddels op de website. Er zijn nog een paar plaatsen in maart en april voor de basisopleiding beschikbaar.

Naast de opleiding tot kindercoach wil ik dit najaar weer gaan starten met inspirerende thema avonden voor ouders en met de korte cursus voor ouders die is gebaseerd op oplossingsgericht werken en kids’skills. De basis komt uit Finland van de psychiater en bedenker van deze effectieve programma’s voor kinderen, pubers en ouders, Ben Furman Ik heb het programma aangepast aan de lekkere Friese nuchterheid en zal binnenkort data op de website van de praktijk voor kindercoaching zetten.
Heb je belangstelling dan kun je je al aanmelden.

Verder ben ik bezig met het ontwikkelen van een training sociale vaardigheden voor kinderen tussen de 8 en 12 jaar die volledig gebaseerd is op oplossingsgericht werken en die kinderen in staat stelt