Welkom bij deze nieuwsbrief van De Praktijk voor Kindercoaching.
Met deze nieuwsbrief wil ik je op de hoogte houden van de laatste ontwikkelingen en de agenda voor de komende tijd.

Daarnaast vind ik het leuk om je deelgenoot te maken van leuke anekdotes, tips en kennis over alles wat te maken heeft met kinderen en hun ouders.Je krijgt deze nieuwsbrief omdat je je hebt opgegeven of omdat je op een andere wijze contact hebt gehad met De Praktijk voor Kindercoaching.
Ik wens je veel leesplezier en voel je vrij om deze nieuwsbrief door te sturen naar anderen waarvan je verwacht dat ze interesse hebben.

De opleiding tot kindercoach.

Op 3 april ging de eerste cursusdag van start met de meest theoretische dag over de ontwikkelingspsychologie. De 2e dag ging over de theorie en praktijk van de contextuele en systemische therapie van grondleggers Nagy en bert Hellinger. Het waren boeiende dagen en best intensief. Doordat het de 2e dag mooi weer was konden de oefeningen lekker in de tuin plaatsvinden en werden er hier en daar verrassende ontdekkingen gedaan. De cursisten kijken uit naar de volgende dagen en ik evenzo. Ondertussen blijft de belangstelling onverminderd. Als ik rond 1 mei alle intakegesprekken heb gevoerd zit waarschijnlijk ook de 3e groep vol.
Wil je meer informatie, lees dan de site over de opleiding tot kindercoach.

Accreditatie

Door de vraag van een cursist heeft de opleiding tot kindercoach accreditatie gekregen van de beroepsvereniging NWP. Dit betekent dat therapeuten die lid zijn van deze beroepsvereniging en de opleiding tot kindercoach volgen 3 studiepunten per dag ontvangen in de categorie vakoverschrijdend.

Bijscholing en nascholing

Het programma kids’ skills uit Finland is de laatste jaren uitgebreid met Mission Possible (pubers) en Parents’ skills (voor ouders) en reteaming (oplossingsgericht werken voor problemen in organisaties).

Inmiddels ben ik ambassador voor kids’ skills en bijna voor Mission Possible wat betekent dat ik de lesstof door mag en kan geven aan anderen. Dit komt aan de orde in de opleiding over oplossingsgericht werken. Lees verder over deze nascholing.

Cursus: vaardigheden voor ouders

Inmiddels is het programma Parent’ skills voor ouders ook beschikbaar. Dit betekent dat ik deze opleiding mag en kan geven aan ouders.
Het is een praktische cursus voor een oplossingsgerichte opvoeding.
Het bestaat uit 4 avonden voor ouders van kinderen in de basisschool leeftijd. Ouders leren oplossingsgerichte vaardigheden voor de opvoeding van kinderen. Daarnaast krijgen zij de kans om een aantal belangrijke opvoedingsthema’s te bespreken en leren zij bovendien hoe zij elkaar als ouders in de opvoeding kunnen bekrachtigen en ondersteunen.
De Nederlandstalige versie van Kids’ Skills voor Ouders is gemaakt door de Finse psychiater Ben Furman en sociaal psycholoog Tapani Ahola, in samenwerking met Caroline Beumer.

Ik overweeg om de licentie aan te schaffen en vanaf september 2010 te starten met dit programma voor ouders. Eventueel voeg ik nog een avond toe met elementen uit mijn eigen praktijk die voor ouders behulpzaam kunnen zijn in de opvoeding.
Heb je belangstelling: laat het me weten en meld je vast aan als belangstellende.

Vraag en antwoord

Regelmatig krijg ik vragen van ouders. Ze vragen zich af of ze op het spreekuur moeten komen of dat ze een afspraak moeten maken voor coaching.
Heel vaak wordt in het gesprek of door mijn antwoord via de mail het probleem al zodanig opgelost dat ouders ermee verder kunnen. Dit heeft mij doen besluiten om een rubriek op mijn web-log te maken genaamd: Vraag en antwoord. Hierin beantwoord ik vragen die ik krijg en die ik in een breder kader trek, zodat andere ouders er ook iets aan kunnen hebben. Tot dusver heb ik vragen beantwoord over pesten, spijbelen, liegen, wat te doen met boosheid,  problemen met slapen. Lees hier de antwoorden.

Handige tip voor ouders

Als ik ouders in mijn praktijk ontvang die een opvoedvraag hebben over hun kind (eren) komt heel vaak de stoplicht methode naar voren. Dit is een handige manier om afspraken te maken met je kinderen. Je spreekt van te voren af welke codes jullie gebruiken en daardoor hoef je niet in het heetst van de strijd mee te gaan, maar hebben jullie op tijd de mogelijkheid om te stoppen. De stoplichtmethode is oorspronkelijk bedoeld om een impuls te stoppen, maar ik heb ook andere toepassingsmogelijkheden bedacht. Lees hier verder.

En klik dan ook even door naar de opvoedtips waar je o.a. die andere handige tip vindt over het gebruik van de thermometer.

Probleemgedrag

Ken je dat? Van die kinderen in je omgeving die het patent lijken te hebben op moeilijkheden met anderen en die regelmatig gedrag vertonen wat bij anderen veel weerstand oproept.
Deze kinderen komen nog al snel in een vicieuze cirkel terecht en het is heel lastig daar weer uit te komen. Wat ligt er ten grondslag aan probleemgedrag en wat kun je er aan doen? Lees verder.

Matrixmethode op eigen wijze

Één van de eerste methodieken die ik gebruikte in mijn praktijk was de matrixmethode die vooral bekend is geworden door het succesvolle effect bij de aanpak van dyslexie en angsten. Nog steeds gebruik ik deze manier van werken met NLP technieken, aangepast aan mijn eigen ervaringen en is het gewoon een fijn  “stuk gereedschap”  om verandering en verbetering van klachten in te zetten.
Vooral oudere kinderen en volwassenen kunnen er ongelooflijk veel ruimte door ervaren. Lees maar…

Bij mij thuis

Veel mensen vinden het leuk om te lezen hoe het er bij mij thuis aan toe ging en nog gaat met opgroeiende kinderen. Deze keer over hoe je je gezin compleet krijgt in dit computertijdperk. Lees de truc..

Dit was het weer voor deze keer

Met een vriendelijke groet en graag tot ziens,


Je las een blogartikel van Centrum Tea Adema…

…maar kijk gerust ook eens naar de andere informatie op onze website:

Opleidingen voor (aspirant) kindercoaches en beroepskrachten:

<