logoHartelijk welkom bij deze 1e nieuwsbrief in 2016 over kindercoaching, pubercoaching, opvoeding en de opleiding tot kindercoach.
In de nieuwsbrief vind je weer allerlei artikelen en nieuws over alles wat met kinderen en ouders heeft te maken. De onderwerpen in deze nieuwsbrief zijn:

* Filmpjes: de blogs van deze tijd
* Hoe werkt boosheid bij kinderen en ouders
* Het slagveld van klas 2 Havo en VWO
* Wat als je er niet bij hoort als kind?
* Wie kan er nog luisteren naar zijn kinderen?
* Over de praktijk en de opleiding
* Publicaties

Filmpjes: de nieuwste vorm van blogs

In deze snelle tijd waarin we steeds meer visuele prikkels krijgen aangeboden, was er vraag naar informatieve filmpjes. Omdat ik om privacy redenen uiteraard geen coachingsgesprekken kan laten filmen, heb ik iets anders bedacht. Een paar keer per jaar plan ik nu een heuse filmdag in. Er worden dan door Qviv, video & animatie een serie filmpjes opgenomen die als vlogs worden gepubliceerd.
De afgelopen tijd kwamen de volgende filmpjes online:

* Hoe kan het toch dat kinderen niet kunnen stoppen met negatief gedrag? Kunnen wij als ouders en opvoeders hen helpen om dit gedrag om te buigen? En hoe doen we dat het meest handig?
Kijk maar
* Boze kinderen, wie kent niet het filmpje van het boze kind rollend in de supermarkt. Hoe voorkom je dergelijke escalatie? Kijk maar
* Iedere ouder wil graag dat zijn kind weerbaar is en grenzen kan aangeven. Als dit voor vele volwassenen al moeilijk is, hoe moet een kind dat dan leren? En wat zijn grenzen? In dit filmpje wordt uitgelegd hoe kinderen grenzen kunnen leren herkennen en grenzen kunnen leren trekken. In de opleiding tot kindercoach leren de deelnemers deze oefening om kinderen te helpen met hun grenzen. Kijk maar hoe het moet…..
* Wanneer ouders gaan scheiden, zijn ze meestal bezig met hun eigen pijn en verdriet en moet er veel geregeld worden om alles in orde te krijgen. Kinderen willen graag hun ouders helpen.
Wat doen kinderen precies tijdens dit helpen en hoe voelt dat voor hen?
Kijk naar deze verhelderende uitleg over wat kinderen geneigd zijn te doen als er een ouder gemist gaat worden.

Hoe werkt boosheid bij kinderen en hun ouders?

Boze kinderen zijn een normaal verschijnsel en dat moet ook.
Als kinderen bij mij in de praktijk zeggen dat ze willen leren om nooit meer boos te zijn, zeg ik onmiddellijk dat ik ze dan graag even in elkaar ga slaan. Verschrikt en verbaasd kijken ze mij dan sprakeloos aan. Waarop ik ze uitleg dat iedereen alles van je kan afpakken en alles met je kan doen als je niet meer boos kunt zijn.
Het is dus ongelooflijk belangrijk om te leren op een goede manier boos te zijn. Echter, een boos kind is ook best wel lastig. En boze kinderen willen je altijd wat laten weten waar ze meestal op andere manieren nog geen raad mee weten.
Hoe ga je hier als ouders nu het meest verstandig mee om?
Lees verder…

Wat als je er niet bij hoort?

Regelmatig komen er kinderen bij mij in de praktijk die er niet bij horen. Qua karakter, belangstelling, levensstandaard,of soms simpel omdat er te weinig jongens of meisjes in de klas zitten, passen ze er niet tussen.
Ook komt het heel vaak voor dat het niet klikt tussen een kind en de leerkracht.
Voor ouders is het heel zwaar als hun kind iedere dag verdrietig thuis komt en de situatie kan niet veranderen.
Wat moet je doen als je kind er niet bij hoort of wanneer het niet klikt met een leerkracht?
Welke opties zijn er?
Lees maar hoe ik dit in de praktijk aanpak.

Het slagveld van 2 Havo en Vwo

We zijn weer februari en dat is de tijd van het jaar waarin veel pubers op Havo en Vwo vastlopen. Raar maar waar zitten ze vrijwel altijd in het 2e leerjaar.
Dit is een trend die al jaren speelt en de laatste jaren wel groter lijkt te worden.
Hoe kan het dat kinderen die op de basisschool uitstekend presteren en ook de brugklas fluitend doen, maar dan toch na het eerste semester in het 2e leerjaar uitvallen?
Lees het antwoord op de vraag hier.

Luisteren naar je kind

Zeg eens eerlijk?
Hoe goed ben jij nog in staat om onbevooroordeeld naar je kind te luisteren?
Waar ligt je smartphone als je kind wat aan je vraagt of iets wil vertellen?
Hoe goed lukt het je de aandacht vast te houden?
Kan het beter?
Hier vind je 13 tips om beter naar je kind te luisteren.

Over de praktijk en de opleiding

De praktijk

Noodgedwongen werk ik alleen nog op woensdag in de praktijk. Dit betekent dat er vaak een wachtlijst is voor er een afspraak gemaakt kan worden. Gelukkig zijn er echter in de buurt en in de regio inmiddels meerdere kindercoaches werkzaam die meestal de opleiding tot kindercoach en opvoedcoach hebben gevolgd. En veel kindercoaches hebben zich gespecialiseerd in verschillende vakgebieden zoals leerproblemen, reflexintgratie, rekenproblemen, begeleiding voor kinderen met een diagnose, weerbaarheid etc.
Kinderen en ouders hebben daardoor gelukkig meer keuzes in het ontvangen van de juiste hulp.

De opleiding tot kindercoach en opvoedcoach

Er blijft onverminderd veel vraag naar de opleiding tot kindercoach en opvoedcoach.
De basisopleiding is met nog 1 plek vol voor dit jaar en ook alle vervolgmodules lopen razendsnel vol. En dat al voor het 6e achtereenvolgende jaar.  Ik blijf dat hel bijzonder vinden.

Ik leer leren

Voor Ik leer leren zijn er gelukkig nog wel voldoende plaatsen dit jaar met dank aan Marijke Teeuwissen die met veel enthousiasme en kennis van zaken in Hengelo, Limburg en Zoetermeer de Ik leer leren trainingen verzorgd.
Echt geweldig is het om steeds opnieuw terug te krijgen hoe enorm veel plezier pubers beleven aan de training en vooral hoeveel resultaten ze boeken: Hogere cijfers, meer motivatie, minder faalangst, meer concentratie en vooral meer inzicht in hoe ze hun taken kunnen oppakken.

En ondertussen gaan wij gewoon door, al hebben we voor dit jaar toch regelmatig een zaterdag vrij gepland. Na vijf jaar zes dagen per week aan het werk, genieten we nu regelmatig van een heel weekend vrij.

Publicaties

De afgelopen maanden zijn er weer een aantal artikelen in de weekendbijlage van het Friesch dagblad geplaatst en nieuwe artikelen heb ik ingezonden voor plaatsing in de komende maanden.
In de Kwink mocht ik een artikel aanleveren over sociaal emotioneel leren en binnenkort komt in de Trots, het blad voor opa’s en oma’s ook weer een vraag over spanningen tussen grootouders en kinderen over de opvoeding van de kleinkinderen.

De volgende nieuwsbrief kun je verwachten in april.

Lees ook: Nieuwsbrief nummer 6
Lees ook: Nieuwsbrief nummer 5
Lees ook: Nieuwsbrief nummer 4
Lees ook: Nieuwsbrief nummer 3
Lees ook: Nieuwsbrief nummer 2
Lees ook: Nieuwsbrief nummer 1

Deze nieuwsbrief werd verzonden naar 8128 mailadressen
Wil je informatie over de opleiding tot kindercoach? Lees dan hier verder….
Ben je ouder en wil je een afspraak maken met je kind, lees dan hier verder…
Ken je Ik leer leren al? Bekijk het hier….
De webwinkel van Ninico vind je hier…….


Je las een blogartikel van Centrum Tea Adema…

…maar kijk gerust ook eens naar de andere informatie op onze website:

Op de hoogte blijven van nieuwe artikelen en video’s vol tips en inzichten?

Like dan onze Facebook-pagina of schrijf je in voor onze 2-wekelijkse nieuwsbrief. Allebei mag ook. ;-)