logoHartelijk welkom bij deze 6e nieuwsbrief in 2015 over kindercoaching, pubercoaching, opvoeding en de opleiding tot kindercoach.
In de nieuwsbrief vind je weer allerlei artikelen en nieuws over alles wat met kinderen en ouders heeft te maken.
De onderwerpen in deze nieuwsbrief zijn:

*  Nieuws
*  Over angst
*  Over leren
*  Over gezinszaken, harmonie in huis,moeilijke kinderen en echtscheiding
*  Gepubliceerde artikelen
*  Opleidingen afgerond

Nieuws

Allereerst wil ik iedereen heel erg bedanken voor alle enthousiaste reacties op de waaier Oplossingsgericht aanpakken. Het meest gehoorde compliment was dat deze waaier een echte steun is voor coaches en iets toevoegt wat heel praktisch en handig is.

De afgelopen dagen zijn er voorlopig voor de laatste keer praktijkdagen gehouden over echtscheiding en verlies en werken met casussen uit de praktijk. De wachttijden voor de verschillende opleidingen worden zo lang waardoor ik keuzes moet maken voor het volgend jaar.
En met deze praktijkdagen is gelijk ook het vijfde jaar van de opleiding tot kindercoach en opvoedcoach afgesloten. 5 jaar alweer….., het is bijna onvoorstelbaar dat we de afgelopen jaren uitgezonderd de vakantieperiode 6 dagen per week aan het werk waren. Dat gaan we met ingang van het nieuwe jaar toch langzamerhand terugbrengen naar 5 dagen per week.
Waar ik erg blij mee ben is dat inmiddels ook de medische sector de opleiding steeds beter weet te vinden. Steeds meer verpleegkundigen, jeugdgezondheidsmedewerkers en jeugdartsen schrijven zich in voor de opleiding omdat ook zij graag nog beter met kinderen en hun ouders willen communiceren en hen begeleiden in veranderingsprocessen.
Wil je overigens nog deelnemen aan een opleiding in 2016 dan moet je er wel snel bij zijn omdat bijna alle opleidingen al vol zijn.
Voor IK LEER LEREN heeft Marijke Teeuwissen onlangs een paar trainingen extra ingepland waardoor er volgend jaar op verschillende plekken in het land ruim 20 trainingen gevolgd kunnen worden.

Facebook
Heb je een basisopleiding gevolgd en wil je op de hoogte blijven en interesses delen dan kun je je aanmelden voor de besloten groep van Centrum Tea Adema. Wanneer je je aanmeldt en je bent oud-deelnemer dan wordt je toegelaten tot deze groep.

Het leven zelf…..

Als ik in mijn praktijk werk met kinderen en ouders, word ik regelmatig geraakt door hen en vraag ik me vaak af hoe het toch kan dat de ene mens zoveel meer op zijn bordje krijgt in dit leven dan de andere mens. Op een ochtend werd ik wakker met het woord lotsfactor waar ik nog dagen over bleef mijmeren.
Hoe mooi is het dat ik iedere keer opnieuw even mee mag kijken en mee mag denken in het leven en het lot van iemand anders……

Over angst

Angst is een normaal en zeer nuttig verschijnsel voor kinderen. Ieder kind heeft er mee te maken en ieder kind moet er mee leren omgaan. Er zijn een paar piekmomenten in het leven van een kind waarbij angst zelfs hoort. Dat is in de peuter/kleutertijd, als een kind een jaar of 7 is en met name ook rond 9 jaar. En steeds leert een kind meer op zichzelf en zijn omgeving te vertrouwen en stappen in de wereld te zetten.
Als angst min of meer normaal is, is het heel belangrijk hoe wij als ouders reageren op angst.
Hoe helpen we daar kinderen het beste bij?
Bekijk dit korte filmpje over hoe je kinderen het beste vertrouwen kunt leren.
Wil je een handig 5-stappenplan om kinderen te helpen bij hun angst, dan vind je dat in dit korte filmpje.

Over leren

Om nog even in de leren sfeer te blijven,is het weer de tijd van het jaar waarin met name kinderen in 2-HAVO en 2-VWO nu en de komende maanden struikelen. Dit zijn de kinderen die fluitend door de basisschool gingen en ook de brugklas op de boerenfluitjes aankonden. In het 2e leerjaar wordt er echter steeds meer verwacht van leerlingen en ook de hoeveelheid lesstof wordt aanzienlijk uitgebreid. En nu redden de kinderen het niet meer op hun oude leerstrategie en moeten ze werken voor hun cijfers. Maar als je nooit geleerd hebt te werken en niet weet hoe j het aan moet pakken, heeft dat onmiddellijk gevolgen voor de motivatie, faalangst en concentratie. Goed plannen, organiseren, inzicht in de lesstof, flexibiliteit, timemanagement, slim leren en allerlei andere factoren gaan nu steeds belangrijker worden.
Voor deze kinderen die nu vastlopen worden de komende maanden overal in het land IK LEER LEREN trainingen georganiseerd. Een training begint altijd met de vraag hoe jij leert en hoe je dat slim aanpakt bij rekenen, taal en leervakken. In de blog 1000 manieren van leren, lees je hierover.

Over gezinszaken

Voor veel ouders is het vaak zoeken naar de juiste balans tussen stress en ontspanning. Kinderen reageren daar onmiddellijk op en juist in tijden van stress is er grote behoefte aan rust en harmonie in huis. Er zijn vele manieren om dit te bewerkstelligen, maar als er een onderlinge machtsstrijd tussen kinderen is of als ouders hun plek als ouder niet zo goed kunnen laten gelden is er een gouden tip.
Het is verbluffend om steeds opnieuw te merken hoe iets simpels als een tafelsetting gezinnen compleet tot rust kunnen brengen waarbij eetproblemen, slaapproblemen, onderlinge ruzies, angsten en vele andere symptomen binnen een paar minuten blijvend verdwenen zijn.
Wil je weten hoe dat kan? Bekijk dan het korte filmpje: Rust aan tafel.
Ontelbare gezinnen hebben hier hun voordeel mee gedaan en waar het om gaat is de fundamentele behoefte om je op je eigen plek te weten en daarin erkend te worden!

De kreet is bekend: “Er zijn geen moeilijke kinderen, maar alleen kinderen die het moeilijk hebben”. In deze blog vind je 7 manieren om deze zogenaamde moeilijke kinderen te helpen.

Andere kinderen doen moeilijk omdat ze liegen en stelen. Hoe kun je als ouder daar het beste mee omgaan en wat willen deze kinderen je eigenlijk vertellen? Lees maar…..

Het aloude grenzen stellen is iets wat veel kinderen in deze tijd goed doet. Grenzen zorgen voor veiligheid en vanuit veiligheid kun je je veilig ontwikkelen.
In dit filmpje zie je wat de beste redenen zijn voor grenzen stellen.

Wanneer het niet meer gaat tussen ouders en ze besluiten om uit elkaar te gaan dan heeft dat gevolgen voor de kinderen. In het filmpje over de gevolgen van echt