Twee kleine dametjes op leeftijd (ahumm) aan een high tea.
Beide beginnend grijs, de ene een jurkje en de ander een vlot jasje.
Ze werden vroeger knabbel en babbel genoemd en dat herken je direct.

Als je je oor te luisteren legt, hebben ze het als een stelletje muppets over de toestand van de wereld en vooral over het onderwerp jonge kinderen en hun ontwikkeling.
Ze zijn goed bij de tijd en weten als voormalig kleuterjuf en muzisch agogisch jeugdwerker best waar ze het over hebben als het over de ontwikkeling van kinderen gaat.

Vrij spelen

Terwijl de dametjes hun theetje wegdrinken en knabbelen aan hun petit fours, hoor je ze babbelen over kinderen in hun omgeving.

Kinderen met een schermpje voor hun neus, tut..tut..tut..tut, in plaats van de fijne motoriek te oefen met kraaltjes steken of rijgen.

Het duurt maar even en ze gaan helemaal los want zie je nog wel eens een kind met vetkrijt?

Kunnen kinderen nog met het puntje van de tong uit de mond zich concentreren op het maken van een puzzeltje?
Zie je ook nog wel eens potten lijm, papiertjes, stofjes en glittertjes en vingerverf waarmee kinderen met hun hele lijf grote schilderijen maken  wat zo goed is voor de creatieve en grof motorische ontwikkeling?

Is er behalve voor ieder kind een iPad ook nog rommel in huis waarmee kinderen gewoon iets kunnen bedenken?
Een verkleedkist met oude zooi, hoeden en petten waarmee een kind iedereen kan zijn wie hij maar wil?

Gewoon de fantasie de vrije loop laten en spelen met iets en niets?

Focus op leren

De dametjes komen flink op stoom terwijl een nieuwe pot thee arriveert en ze de toestand van de wereld van jonge kinderen en hun spel en ontwikkeling verder uitdiepen.

Hoe jammer het is dat tegenwoordig de focus van ontwikkeling vooral gericht is op het leren en de cognitieve ontwikkeling

Hoe jammer dat ouders niet weten dat dit maar een heel klein deel van een evenwichtige ontwikkeling is van hun kind als zij trots rondbazuinen dat hun jonge kind al kan rekenen en leest.

Onder het wegpeuzelen van een brownie komen ze tot de conclusie dat het toch verdrietig is dat kinderen tegenwoordig niet meer koppeltje duikelen en lekker rollend door het gras gaan omdat de kleren dan niet meer instagramable zijn.
En dat met al die schermpjes en het al zo jong trainen voor de hoogst mogelijke opleiding de sociale ontwikkeling ook zoveel kansen mist want ruzie maken mag ook al niet meer omdat dat zo ongezellig is.

De opvoeding van tegenwoordig

De dametjes babbelen rustig door en het onderwerp verlegt zich nu naar de ouders.
Wat een druk ligt er tegenwoordig op die ouders, alles moet maar perfect en ze werken zich een slag in de rondte en hun arme kindertjes sleuren ze mee in hun vliegende haast.

Want stel je voor dat ze iets missen en nog erger…… dat hun kind iets tekort komt.

Op de schalen kijken ze naar de laatste kruimels en muffins die liggen te wachten.

Ze twijfelen of ze deze nog wegwerken onderwijl babbelend over de voorbeelden van het perfecte kind en hoe zo veel kinderen zichzelf geweld aan moeten doen om ouders het gevoel te geven dat ze goede ouders zijn.

En dan verschijnt er een derde dametje van ongeveer hetzelfde kaliber. Ze komt iets brengen voor het ene dametje en natuurlijk mag ze aanschuiven en een paar restjes wegwerken.
Ze gaan alle drie over op een cappuccino.

De muppets zijn compleet en zetten een tandje bij want ook dametje drie komt uit het vakgebied

Het wordt buiten al schemerig en alle mensen verdwijnen langzamerhand uit het restaurant, maar de dametjes zijn nog steeds goed op gang.
Je hoort hen nu tss…., tss….-en over een jonge moeder die een oma op een keukenstoel parkeerde omdat kindlief niet van plan was om met zijn iPad van de bank af te komen. ‘Ik lig net lekker’ kregen moeder en oma te horen dus moest oma maar op de harde keukenstoel want jaaaa….. kind ligt lekker….

Kennelijk is dat laatste de druppel van de kinder en opvoed muppetshow want de goede toehoorder hoort ze nu vooral plezier maken over grappige voorvallen uit lang vervolgen tijden uit hun knabbel en babbel leven.

De juf heeft het weer druk gehad

Uiteindelijk komt aan het high tea feest dan toch een eind en staat de tafel vol kopjes, lege schaaltjes en rommelige servetten.
De dametjes staan na zoveel uur onafgebroken kwebbelen ietwat stijfjes op en hijsen zich in hun warme sjaals en jassen.

Dametje drie sluit dan toch nog het muppet gebeuren af met een flinke uitsmijter want kennelijk moet ook zij nog even het ei kwijt over werkjes en cadeautjes die kinderen op school geacht worden te maken voor alle feestelijke dagen.
Ook die moeten natuurlijk perfect zijn en dit betekent dat de juf het weer erg druk heeft gehad.

Arme kinderen die niet hun onvolmaakte, rommelige maar wel creatieve maaksels aan hun ouders mogen geven en dat de arme juf wordt opgezadeld met vele uren knutselen voor een perfect kleutercadeau.

Met dit gezegd hebbende trippelen er drie kleine dametjes door de kassa naar buiten.


Wist je dat het nog best moeilijk is om ouders op een fijne manier uit te leggen hoe een gezonde ontwikkeling van hun kind eruit ziet? En dat het best nog veel tact, liefde en respect voor ouders vraagt om hen te helpen bij hun opvoedvraagstukken?

Mocht jij nieuwsgierig zijn hoe je met humor en plezier ouders een stap verder helpt in hun opvoedtaak, ook en juist als er veel zorgen zijn, kijk dan eens bij de online opleiding ‘het oudergesprek‘ waar al vele leraren en hulpverleners prachtige inzichten hebben opgedaan en handvatten gebruiken die je daar ontdekt.
Voel je welkom.


Je las een blogartikel van Centrum Tea Adema…

…maar kijk gerust ook eens naar de andere informatie op onze website:

Op de hoogte blijven van nieuwe artikelen en video’s vol tips en inzichten?

Like dan onze Facebook-pagina of schrijf je in voor onze 2-wekelijkse nieuwsbrief. Allebei mag ook. ;-)