We kunnen het gemakkelijk opmerken wanneer iemand in angst verkeert of wanneer er zich een crisissituatie voordoet.

Iemand die erg bang is of in een crisis zit, weet niet meer goed wat te doen en je ziet vaak dat het lichaam in angst is. De stem is hoger, ogen schieten heen en weer en ook de woorden en zinnen die uitgesproken worden, zijn niet altijd samenhangend.

Omdat het ook voor omstanders lastig is om iemand te helpen in zo’n situatie, zie je vaak dat ook bij hen de rust moeilijk vast te houden is. Bijna automatisch gaat dan ook je eigen bloeddruk omhoog en probeer je de ander rustig te krijgen.

Echter de ander is moeilijker bereikbaar omdat bij grote angst en crisis onze hersenen overschakelen op ons overlevingsmechanisme, het zogenaamde reptielenbrein.

Adviezen die dan zo vaak worden gegeven in dit soort situaties zullen dus niet helpen en niet aankomen en kunnen de paniek alleen maar groter maken.

Wat je wel kunt doen, kun je zien in dit korte filmpje waarin ik uitleg hoe het werkt en hoe je wél ervoor kunt zorgen dat de ander weer door kan.


Wil je weten hoe ik werk met ouders en kinderen, of wil je meer lezen over de training Ik leer leren? Like dan nu mijn facebookpagina om iedere dag te lezen en kijken over alles wat met kinderen heeft te maken. Kijk of ik iets voor je kan betekenen om met kinderen en hun ouders te werken op mijn website van de opleiding tot kindercoach en opvoedcoach


Je las een blogartikel van Centrum Tea Adema…

…maar kijk gerust ook eens naar de andere informatie op onze website:

Opleidingen voor (aspirant) kindercoaches en beroepskrachten:

Hulp voor kinderen en hun ouders:

Op de hoogte blijven van nieuwe artikelen en video’s vol tips en inzichten?

Like dan onze Facebook-pagina of schrijf je in voor onze 2-wekelijkse nieuwsbrief. Allebei mag ook. ;-)