Zo flauw….., veel mannen zeggen dat ze vinden dat vrouwen en kinderen zeuren.
Volgens het woordenboek is zeuren vervelend praten over kleinigheden en langdurig aanhouden om zijn zin te krijgen.
Bij mannen wordt dit vasthoudendheid genoemd en ja… als je het negatief wilt beoordelen, doordrammen.
Maar toch, drammen klinkt net even wat anders dan zeuren…..

De behoeften van een kind

Volwassenen hebben nogal eens de neiging slecht te luisteren naar kinderen. Als een kind nog een baby is, is het handig als een ouder zijn denken en gedrag afstemt op de behoeften van het kind. Als een ouder dit niet doet wordt er een tekort aan sensitiviteit en responsiviteit geconstateerd en dat is niet al te best voor het leren hechten van het kind.
Langzamerhand wordt het kind echter ouder en leert steeds meer zelf denken en voelen.
Ouders moeten hier vaak nog wel even aan wennen. Kindlief krijgt opeens een eigen willetje en laat dat weten ook. Voor ouders zou dat het sein moeten zijn om zich ietwat terug te trekken en zich wat anders sensitief en responsief op te stellen. Want ouders adviseren wat af, vullen de gevoelens van kinderen in en vooral stellen ze grenzen aan het gedrag van het kind.
Ai, ai.
Dat vind een kind vaak niet zo leuk. En dus gaat het kind op zijn beurt ervoor zorgen dat het zijn behoeften kan vervullen en zijn doel gaat halen. En o wonder, meestal zit er een groot verschil tussen datgene wat een kind wil en datgene wat de ouder net voor ogen had…..

Kinderen en zeuren

Het kind heeft andere behoeften en doelen dan ouders, dus kan het spel beginnen. Kind wil spelen, ouders willen vooral rust en harmonie. Ouders willen regelmaat of juist hun flexibele leventje blijven volhouden. Vrijwel altijd kun je er van op aan dat ouders net een kind krijgen met tegengestelde behoeften dan die van de ouders. En dan komt het er op aan wie het sterkste is en het langste uithoudingsvermogen heeft.
Vaak is dat het kind. :-)
De eerste oorlogen om de macht tussen ouders en kinderen starten rondom het 2e jaar waarin het kind de eigen wil ontdekt. Echter, in de meeste gevallen wint het kind tenzij het met grof geweld soms letterlijk wordt weggezet.
En rond deze tijd leert het kind een strategie om zijn zin te krijgen. Bij meisjes heeft dit een andere toon dan bij jongens. We zeggen: Meisjes zeuren, jongens drammen….

Moeders en zeuren

Tsja, en als ouders heb je in het dagelijkse rumoer te zorgen dat je over een jaartje of 20 nette kinderen aflevert aan het maatschappelijk verkeer. En dat betekent dat je tegen die tijd honderdduizenden momenten hebt gehad waarop de wil, wens en behoefte van je kind tegenover die van jou stond. En omdat ouders weer leerden van hun ouders, is de kans groot dar er vele moeders een strategie leerden die we zo fijntjes zeuren noemen. Veel vaders leerden een kort door de bocht aanpak. Als vrouwlief daar enige moeite mee heeft en in het geweer komt, hoort hij zijn moeder uit een ver verleden…. zeuren……
Ziedaar, moeder is een zeur als het de rest van het gezin zo uitkomt.

De zeurstorm

En laten we wel wezen, over het algemeen genomen is het ook niet de meest handige manier om de sfeer te bevorderen en alle neuzen dezelfde kant op te krijgen. Ieder opvoedboek en opvoedcursus heeft daar hele handige tips voor die ook best makkelijk zijn te leren en een hele poos zijn uit te houden.
Maar ja, dan komt ontegenzeggelijk een keer het moment dat alle opvoedadviezen en tips uit het geheugen zijn gewist. Man en kinderen zeuren en drammen en komen in het geheel en al niet tegemoet aan moeders behoeften.
Dus moeder gaat ZEUREN..  Jawel en ze houdt het ook even vol.
Als man en kinderen verstandig zijn, laten ze de storm voorbij komen en wachten tot hij overwaait. Echter man en kinderen zijn meestal niet verstandig want dat is voorbehouden aan moeder. En zo gaat het lekker escaleren.

Het voordeel van zeuren

Veel moeders hebben er last van dat ze zeuren en mopperen. Ze willen het graag anders en weten niet hoe ze het moeten aanpakken in de dagelijkse rimboe die opvoeden soms is. Wat ze vergeten is dat het heel gezond is voor kinderen om regelmatig geconfronteerd te worden met zeurende moeders en drammende, kort door de bocht vliegende vaders. Al hoor ik in mijn praktijk overigens nooit klachten van vaders die van zichzelf vinden dat ze te kort door de bocht draaien. Die hebben daar over het algemeen in het geheel geen last van……. Moeders des te meer.
Voor de kinderen is het een geschenk om met deze lastige ouders te leren omgaan. Stel je voor dat ze over een jaartje of 20 hun eerste echte baan hebben en geconfronteerd worden met een manager die kort door de bocht is of, oh hemel… zeurt…. Het kind wat thuis alleen te maken heeft gehad met sociaal vaardige ouders raakt gelijk in een gezagscrisis. Hij heeft nooit geleerd een strategie te ontwikkelen om voordeel te halen uit zeurende en drammende ouders. Ik vrees dat dit kind voor de rest van zijn leven verloren gaat voor de arbeidsmarkt met lastige bazen, collegae en anderen die je het leven zuur maken. Na je 20e ben je toch echt te oud geworden om slimme strategieën te leren voor zeurende moeders.

En moeders, ik stel voor dat jullie met z’n allen toetreden tot de zeurende moederclub. Dochterlief die net achter mij langsloopt, vindt het een goed idee dat ik de voorzitter ga worden. Ha…. en die rol ga ik met liefde op me nemen want er ligt nog veel rotzooi van haar rondom mij……Ha…

Lees ook: Dwingende kinderen en slappe moeders
Lees ook: Help, mijn kind heeft een eigen wil
Lees ook: Wie is probleemeigenaar
Lees ook: Koffie met patat
Lees ook: Moeilijke pubers bestaan niet

Heb je behoefte aan ondersteuning om je de behoefte van je kind te onderzoeken, kijk dan of de praktijk voor kindercoaching iets voor je kan betekenen.


Je las een blogartikel van Centrum Tea Adema…

…maar kijk gerust ook eens naar de andere informatie op onze website:

Opleidingen voor (aspirant) kindercoaches en beroepskrachten:

Hulp voor kinderen en hun ouders: