Een belangrijke reden dat ik werk als kindercoach, opvoedcoach en opleider heeft te maken met het feit dat ik dol ben op verhalen. Vooral levensverhalen hebben mijn voorkeur.
Zelfs jonge kinderen hebben hun eigen levensverhaal. Dit is ingebed in het verhaal van hun ouders.
Dat ik zo houd van verhalen komt vast door mijn fascinatie voor sprookjes en vertellingen. In sprookjes en verhalen is alles mogelijk, je kunt vrijelijk je eigen filmpjes afdraaien en samenstellen.

Waarom verhalen

Ieder mens houdt van verhalen, dat was zo en zal altijd zo zijn. In de oudheid zat men rond het kampvuur en tegenwoordig hebben we de tv, you-tube en computerspelletjes.
Er is in feite niets nieuws onder de zon.
Verhalen helpen ons om even los van de werkelijkheid te komen en veel verhalen laten ons zien hoe problemen opgelost kunnen worden. Door het herkennen van de symboliek in een verhaal of film ontstaat troost. Zo vinden we andere manieren om ergens naar te kijken. Kinderen kunnen zich identificeren met de held en zich net zo sterk voelen als de favoriete hoofdpersoon.

Het verhaal als hulpmiddel

Als je een probleem hebt, of je verkeert in een moeilijke situatie, zou je dat kunnen vertalen naar een situatie waarin je bent verdwaald in een andere tijd of plaats. Ook zou het zo maar kunnen zijn dat er een vreselijke slechterik op je pad komt.
De situatie of de slechterik vraagt om actie en als je het niet alleen kunt kun je er op vertrouwen dat er een tovenaar, wijze uil of een sterke ridder langskomt.
Zelfs als er dan nog nare hobbels of nog meer slechterikken op je pad komen, weet je dat je niet alleen bent.
Er is hulp en wat nog belangrijker is: Je merkt dat je zelf over krachten beschikt die je niet voor mogelijk had gehouden!
Kijk, en dan pas wordt het echt interessant want dan ontstaat er naast hoop, de zekerheid dat ook jij je problemen zal overwinnen!
Hoe fantastisch is dat en het werkt altijd.
Is het vandaag niet, dan wel morgen.

Je eigen favoriete verhaal

Mocht het zo zijn dat je niet gelooft dat verhalen kunnen helpen, denk dan maar eens terug aan het mooiste verhaal uit je kinderjaren.

  • Wat maakte dat verhaal zo speciaal voor jou?
  • Wel thema had dat verhaal?
  • Wel patroon herken je in dat verhaal?
  • Waar verlangde je naar in dat verhaal?
  • Hoe wilde je graag dat het afliep?

Deze vragen zou je kunnen beantwoorden met je blik op je huidige leven.

  • Welk patroon herken je ook nu nog uit dat verhaal wat zou kunnen spelen in je leven?
  • Hoe zou je willen dat het afliep of beter werd?
  • En misschien, heel misschien kan de hoofdfiguur uit het verhaal uit je jeugd jou nu nog een beetje helpen?

Probeer het maar eens. Bedenk maar hoe je de slechterikken in je verhaal en de nare omstandigheden de baas kunt worden. Kijk maar eens rond of er ergens een wijze uil, een tovenaar of een verborgen schuilplaats is te vinden, die je laat inzien waar je zwaard of toverstaf is gebleven.

Verhalen maken

Angelique, Liza, Hilde, Hilda, Greetje, George, Anneke, Sietske en Ilona heel hartelijk dank voor jullie verhalen aan tafel. Wat fijn dat jullie met zoveel respect, geduld en een open hart naar elkaars verhalen hebben geluisterd.
George bedankt voor je ridders en kastelen en je steeds krachtiger mannelijke stem. In onze vrouwenwereld hebben vooral kinderen behoefte aan ridders en een koning Arthur. Fijn dat je jouw klas daarmee laat kennismaken.
Ilona, dank voor je olifant voor de hooggevoelig kinderen. Ik hoop dat er snel een dag zal komen dat deze olifant veel kinderen, ouders en scholen laat inzien hoe deze wereld vaak wordt ervaren door gevoelige olifantjes.

Lees ook: Bedplassen, wat te doen?
Lees ook: Hulp vragen aan juf
Lees ook: Het sprookje van het nieuwe jaar
Lees ook: Overeenkomsten tussen reizen en problemen oplossen
Lees ook: Het toverstokje lost het op
Lees ook: Bomen van kinderen

Wil je ook de basisopleiding tot kindercoach of een bij of nascholing volgen, lees dan verder op de site voor de opleiding tot kindercoach.
Heb je behoefte aan ondersteuning in de opvoeding van je bijzondere kind, kijk dan of de praktijk voor kindercoaching iets voor je kan betekenen.
Wil je op de hoogte blijven, vraag dan de nieuwsbrief aan.


Je las een blogartikel van Centrum Tea Adema…

…maar kijk gerust ook eens naar de andere informatie op onze website:

Opleidingen voor (aspirant) kindercoaches en beroepskrachten:

Hulp voor kinderen en hun ouders:

Op de hoogte blijven van nieuwe artikelen en video’s vol tips en inzichten?