Terwijl ik onrustig sliep omdat zoonlief op kroegentocht was, schoten mijn gedachten alle kanten op.
Ik weet al jaren dat het niets, maar dan ook niets helpt als ik wakker lig terwijl de kinderen uit zijn. Als er iets zou gebeuren ben ik toch te laat en kan ik er maar beter voor zorgen dat ik goed uitgerust ben.
Dubbel onverstandig dus, dat onzinnig nachtelijk waken……..
Naast dom is het ook niet zo complimenteus voor mijn kinderen. Ik weet dat ik ze kan vertrouwen en dat ze verstandige keuzes maken. 
Maar ja….., ik accepteer langzamerhand dat mijn angst voor dat mijn kinderen iets overkomt, mij de nodige nachtrust kost :-) .

Wat is een gegeven

Het voordeel  van nachtelijk waken is dat ik eens rustig kan filosoferen over allerlei onderwerpen. Zo kwam ik tot de conclusie dat het een gegeven is dat ik wakker lig en me zorgen maak omdat het vriest, mijn zoon ver moet fietsen, wel een biertje drinkt, kan vallen, en…., en…., en….,
Het is een gegeven dat ik het niet in de hand heb of er iets kan gebeuren. het is een gegeven dat niemand in de hand heeft hoe het leven van iemand anders verloopt.
Net zoals niemand er iets aan kan doen dat er kinderen zijn met handicaps, ouders die hun kinderen mishandelen op enigerlei wijze, ongelukken die gebeuren, ziektes die iemand overkomen, geluk dat iemand ten deel valt en dat na de winter de lente komt.

Wat is je gegeven?

We denken als oudes vaak dat we de macht in handen hebben, maar niets is minder waar. Iedere ouder en ieder kind zijn op z’n tijd ontevreden. Over elkaar en over zichzelf. Het mooie hiervan is, is dat ontevredenheid een goede motor tot verandering en verbetering is.
Immers als alles van een leien dakje gaat is er geen enkele noodzaak tot ontwikkeling. Het zijn eerder de vage gevoelens van onrust en verlangen die aanzetten tot een volgende stap. en nog een stap, en nog een stap en nog één, en nog……..
Alle stappen die gezet worden zullen voortkomen uit dat wat iemand gegeven is. Een kind geboren op een veilige, stimulerende plek met in aanleg veel mogelijkheden zal zich gemakkelijk optimaal kunnen ontwikkelen. Een kind geboren met veel minder mogelijkheden, maar met een flinke portie doorzettingsvermogen zou zich “beter” kunnen ontwikkelen dan een kind met een minder krachtige innerlijke motor.

Zo heeft ieder kind een onbekend potentieel in zich. Aan het ene kind is schijnbaar meer gegeven dan aan het andere kind. Kinderen met adhd, pdd-nos, hoogsensitiviteit, depressie, leerproblemen, moeilijke opvoedsituaties, hoogbegaafdheid en noem maar op, hebben ogenschijnlijk extra ontwikkelingsopgaven. Het lijkt alsof aan hen en hun ouders een moeilijker taak is gegeven dan aan kinderen wiens levenspad over rozen lijkt te gaan.

Wat is een gegeven van wat je is gegeven?

Pas als je letterlijk in de schoenen van een ander staat, kun je een oordeel vellen over de situatie van iemand. Zo hoorde ik ooit van een collega het verhaal dat zijn oma altijd vertelde: Iedereen zoekt uiteindelijk zijn eigen kruis weer uit een stapel wanneer alle kruizen op een grote hoop zijn gegooid!
We moeten er immers vaak niet aan denken het leven van iemand anders te moeten leiden.
Daarom is het een gegeven dat iedereen moet zien te leren dealen met datgene wat hem of haar is gegeven. Je kunt alleen de talenten en kwaliteiten inzetten die je zijn gegeven. Dat is hetgene wat authentiek maakt en waar je het mee moet doen.

Laten we daarom eens terugkijken naar het jaar wat achter ons ligt.
Hebben we als ouders onze kinderen gestimuleerd om dat te ontwikkelen wat hen is gegeven?
Laten we ons voornemen in het nieuwe jaar naar onze kinderen te luisteren en te kijken met open hart om te ontdekken wat hen is gegeven aan mogelijkheden.
Laten we vertrouwen op hun innerlijke motor tot ontwikkeling naar de mensen die ze zullen worden.
En laten we loslaten zodat zij hun stappen naar groei en volwassenheid kunnen zetten opdat wij een goede nachtrust hebben :-).

Meer in categorie stof tot nadenken.
De praktijk voor kindercoaching ondersteunt graag ouders in opvoedtaak.


Je las een blogartikel van Centrum Tea Adema…

…maar kijk gerust ook eens naar de andere informatie op onze website:

Opleidingen voor (aspirant) kindercoaches en beroepskrachten:

Hulp voor kinderen en hun ouders:

Op de hoogte blijven van nieuwe artikelen en video’s vol tips en inzichten?

Like dan onze Facebook-pagina of schrijf je in voor onze 2-wekelijkse nieuwsbrief. Allebei mag ook. ;-)