Kinderen worden geboren met een natuurlijk zelfvertrouwen. Wanneer kinderen naar school gaan ontwikkelen een aantal kinderen faalangst.
Hoe komt het dat het ene kind wel faalangstig wordt en de andere niet?
Hoe kun je het beste reageren op een kind wat last heeft van faalangst en wat zijn de beste do’s en don’t’s?

Faalangst is een gevoel dat je zult mislukken ondanks een goede voorbereiding op een taak. Het is te onderscheiden in angst voor bijvoorbeeld een proefwerk, een lichamelijke prestatie of iets doen in een groep mensen. Een speciale vorm van faalangst is examenvrees waarvan ruim 24% van de kandidaten last heeft.

Gedrag en zelfbeeld

Het is een misverstand te denken dat kinderen met faalangst altijd verlegen en teruggetrokken zijn. Integendeel, faalangst kan ook leiden tot clowngedrag of zelfs tot agressief gedrag. Wel heeft bijna iedereen met faalangst een negatief zelfbeeld en kun je kenmerkende lichamelijke reacties waarnemen als blozen, trillen van de stem, zweten ed. Kinderen klagen regelmatig over buikpijn of vaak naar de wc moeten.

School en ouders

Beide kunnen een belangrijke rol spelen om een faalangstig kind te begeleiden. Ouders geven soms zonder het te weten of te bedoelen hun kinderen prestatie doelen en boodschappen. Inzicht hierin kan al veel helpen evenals leren ontspannen.
Scholen kunnen alert zijn op het signaleren van faalangst en adviezen geven over het volgen van faalangstreductie trainingen.


Je las een blogartikel van Centrum Tea Adema…

…maar kijk gerust ook eens naar de andere informatie op onze website:

Opleidingen voor (aspirant) kindercoaches en beroepskrachten:

Hulp voor kinderen en hun ouders:

Op de hoogte blijven van nieuwe artikelen en video’s vol tips en inzichten?

Like dan onze Facebook-pagina of schrijf je in voor onze 2-wekelijkse nieuwsbrief. Allebei mag ook. ;-)