Het meisje voelde zich vaak achtergesteld bij haar zusjes. Daarnaast had ze de vaste overtuiging dat niets haar zou lukken. En omdat je een kind van 5 jaar moeilijk kunt overtuigen van haar (eigen) waarde, kan een verhaal wél vertellen wat nodig is.

Prinses Handau en haar zusjes

Er was eens een klein prinsesje dat Handau heette. Ze woonde samen met haar zusjes in een heel mooi paleis. Het paleis had vele kamers en ze waren allemaal even mooi. Prinses Handau had zelf ook een mooie grote kamer waar al haar speelgoed en haar mooiste kleren waren.
Prinses Handau was een hele mooie prinses.  Iedere dag zocht ze een andere mooie prinsessenjurk uit om aan te doen en haar lieve moeder maakte dan vlechtjes of staartjes in haar prachtige lange haren.

Iedereen in het paleis was dol op Prinses Handau, haar vader en moeder waren erg trots op haar en haar zusjes waren ook dol op haar.
Dit kwam omdat Prinses Handau zo lief was voor iedereen, ze dacht altijd aan anderen en wilde met iedereen haar speelgoed wel delen. Daarnaast was ze heel slim, wist op moeilijke vragen een antwoord en ze kon heel mooi tekenen.

Alle mensen in het paleis en alle familie waren dol op Prinses Handau. Ook al plaagden ze Prinses Handau wel eens en mopperde er wel eens iemand op haar, ze wist diep in haar kleine hartje heel goed dat iedereen veel van haar hield.

Prinses Handau speelde heel graag met haar speelgoed en haar zusjes. Op school vond ze het ook heel fijn. Soms vond ze het wel eens niet zo makkelijk op school of thuis. Ze dacht dan dat andere kinderen veel beter en slimmer waren dan zij. Ze dacht dan dat haar Pappa en Mamma haar zusjes liever vonden dan haar.
Wanneer Prinses Handau dacht dat haar Pappa en Mama haar zusjes liever vonden of wanneer ze dacht dat ze iets niet goed kon werd ze daar heel verdrietig van. Ze ging dan heel boos doen en keek kwaad om zich heen. Soms maakte ze zelfs iets kapot.
Pappa en Mamma wisten helemaal niet dat Prinses Handau dan eigenlijk een beetje verdrietig was omdat ze dacht dat ze iets niet kon of dat ze dacht dat ze niet lief genoeg was.

De wijze oude fee

Op een dag was Prinses Handau in het paleis aan het spelen. Het regende buiten en ze vond het fijn om binnen te spelen. Ze had een mooie tekening gemaakt voor Mamma, samen met haar zusje. Mamma was er erg blij mee. Toen gaf Mamma haar zusjes verf en nog een groter stuk papier. Het werd erg gezellig.
Plotseling vond Prinses Handau het echter niet leuk meer en liep boos weg van de tafel. Ze begon op een dwaaltocht door het paleis en ging naar het allerhoogste torenkamertje in het paleis. Hier woonde de oude wijze fee. Prinses Handau mocht altijd naar haar torenkamertje komen, ook als de wijze oude fee niet thuis was. Prinses Handau vond het heerlijk om in het hoekje naast de bank te kruipen om hier een poosje te zitten. Ze was nu ook snel in haar hoekje gekropen.

“Wat is er aan de hand mijn kleine hartendiefje?” vroeg de oude wijze fee. “Er is niks, ik wil niks zeggen en ik wil hier alleen maar even zitten” zei Prinses Handau op een boze toon.

“Nou, Nou” zei de oude wijze fee, “ik wilde alleen even met je praten. Vertel eens, waren jullie leuk aan het spelen, nu het buiten zulk slecht weer is?”“Het spelen was hartstikke stom”, zei Prinses Handau, “en mijn zusjes hebben een stomme verftekening gemaakt en Mamma is ook stom”. “Wat was er nu stom aan spelen, aan de verftekening en aan Mamma” vroeg de wijze oude fee aan Prinses Handau. De prinses schrok wel even van deze vraag en plotseling moest ze weer denken aan de gedachte dat haar zusjes alles al veel beter konden en dat Pappa en Mamma vast veel meer hielden van haar zusjes.
Prinses Handau werd heel verdrietig en moest huilen. Haar kleine schoudertjes schokten ervan en grote tranen vielen op haar mooie prinsessenjurk.
Met een klein stemmetje zei ze tegen de oude wijze fee: “Mijn zusjes kunnen alles veel beter en Pappa en Mamma houden veel meer van hen dan van mij”.

“Wel, wel” zei de oude wijze fee, “dat is een hele verdrietige gedachte die je hebt. Wat is het nu precies wat jou doet denken dat je zusjes alles beter kunnen en dat Pappa en Mamma meer van hen houden ?”.

“Mijn zusjes kunnen alles veel sneller en Pappa en Mamma doen altijd veel liever tegen hen”.
“Wat doet jou denken dat je zusjes alles beter kunnen en dat ze liever worden gevonden door Pappa en Mamma?  Zeggen Pappa en Mamma meer lieve dingen tegen je zusje dan tegen jou? Heb je het geteld?”. Vroeg de oude wijze fee.
“Ik weet het niet zeker” zei Prinses Handau “maar het lijkt altijd net alsof Pappa en Mamma veel liever zijn voor mijn zusjes en of zij meer kunnen”.

“Lieve Prinses Handau” zei de oude wijze fee. “Ik ken jullie al heel lang en ik weet zeker dat jouw Pappa en Mamma erg veel van jou houden, net zoveel als van je zusjes. Ik weet ook heel zeker dat jij net zoveel kan dan je zusjes. Je bent net zo groot en sterk dan zij en je kan minstens net zoveel. Soms denk je wellicht dat dit niet zo is en ik denk dat als je het zou vragen aan je zusjes en je Pappa en Mamma, dat zij zullen zeggen dat ik gelijk heb. Het zou goed zijn als je zegt tegen Pappa en Mamma dat je denkt dat ze jou niet lief genoeg vinden. Ze zullen dan zeker hun best doen om ervoor te zorgen dat je hoort, ziet en voelt dat jij het belangrijkste, liefst en mooiste bent wat ze hebben en dat ze je ook heel knap vinden. Ik weet heel zeker dat dit zo is. Probeer het maar”.

Prinses Handau was er even stil van en knikte een beetje aarzelend. “U heeft vast wel gelijk oude wijze fee, want ik weet eigenlijk best wel dat mijn zusjes en Pappa en Mamma wel van mij houden. Dan ga ik nu maar weer naar beneden”.

De moeite waard

En zo ging Prinses Handau weer snel naar beneden waar ze aan tafel ging zitten bij de zusjes. Ze kreeg van haar zusjes een nieuw vel papier en haar Mamma aaide even over haar mooie haar. Ze slaakte een diepe zucht en dacht even aan de oude wijze fee en wist dat die helemaal gelijk had.

Ze kon evenveel en was even knap als haar zusjes en haar Pappa en Mamma hielden heel veel van haar. “Ik ben de moeite waard dacht ze met een blijde glimlach”.

Lees ook: Hulp vragen aan juf
Lees ook: Bedplassen, Wat te doen?
Lees ook: Laat je leiden door het verhaal
Lees ook: Overeenkomsten tussen reizen en problemen oplossen
Lees ook: De leeuw uit de dierentuin
Lees ook: Ieder heeft zijn eigen verhaal
Lees ook: De gebruiksaanwijzing van je kind

Heb je het het gratis eboek   al ?
Wil je informatie over de opleiding tot kindercoach? Lees dan hier verder….
Ben je ouder en wil je een afspraak maken met je kind, lees dan hier verder…
Ken je Ik leer leren al?