Mijn dochter is bijna 3 jaar en ze gaat nog steeds niet naar de wc. Heel soms met plassen, maar met poepen niet. Ze doet het gewoon in haar broek want ze heeft overdag geen luier om. Ik weet niet hoe ik haar kan leren op de wc te plassen en te poepen en probeer rustig te zeggen dat ze op de wc moet plassen. 
 
Ik hoop dat u mij kunt helpen.
 
Op zich hoeft je dochter voor haar leeftijd nog niet droog te zijn. Ze moet eerst in haar lijfje kunnen voelen dat ze moet poepen of plassen. Niet ieder kind kan dit goed en je kunt pas naar de wc gaan als je voelt waar dat voor is. Over het algemeen willen kinderen graag iets nieuws leren, dus ook naar de wc gaan. Je zou met je dochter kunnen afspreken dat ze gaat leren op het potje te plassen en poepen.
Aan de andere kant is het zo dat je als ouder weinig invloed uit kunt oefenen op eten, plassen en poepen omdat kinderen zelf bepalen wanneer ze de mond en hun sluitspieren openen. Dat is waar zij lekker de baas over zijn en het is zeker niet bewust, maar een machtstijd is zo ontstaan in dit soort situaties.

In z’n algemeenheid kun je een aantal dingen zeggen over zindelijkheid:
 • Sommige kinderen vinden de wc heel eng. Je zou een potje kunnen gebruiken waar je je dochter een paar keer per dag op zet. Dat potje is dan speciaal voor haar en je zou kunnen bekijken waar het moet staan. Misschien eerst nog in de kamer of toch in de wc.
  Ze kan op een potje ook zien als ze iets gedaan heeft.
  Bij de meeste wc’s lukt dat niet, die geven alleen maar een enge plons. Die soms ook nog je billen nat maakt.
 • Als ze  iets gedaan heeft geef je veel complimenten en misschien een kleine beloning, Bijvoorbeeld een stickertje of iets wat ze heel leuk vindt.
  Wanneer je een kaart maakt met een indeling krijgt ze een grotere beloning als ze een aantal dagen droog is geweest. Je kunt de dagen dat ze succes heeft steeds oprekken. Eerst 2, dan 3, dan 5 en dan 7 dagen.
 • Zeg dat je het heel knap vindt dat ze een poep of een plasje op het potje heeft gedaan en dat ze al een grote meid is dat ze dat kan. (benoemen van wat ze doet en compliment geven)
 • Het is heel knap van je dat je rustig blijft als het mis gaat, want zoals je vast gemerkt hebt, boos worden helpt niet.
  Integendeel.
  Je dochter wordt daar misschien alleen maar bang van of je krijgt een machtstrijd. Negeren is het beste of zeg gewoon dat het jammer is dat ze het even was vergeten. Zeg dit op een zo neutraal mogelijke toon.
 • Er zijn leuke prentenboekjes te koop ,of via de bibliotheek te leen. Deze gaan over zindelijk worden en je kunt ze samen kunt lezen of haar geven terwijl ze op het potje zit. 
  Speelgoed of een gewoon boekje geven helpt ook, zodat ze lekker de tijd kan nemen om te poepen op het potje.

  Ondertussen kan jij zelf een kop koffie nemen en gezellig bij haar zitten.
 • Het is heel goed om je dochter op vaste tijden op het potje te zetten. Na een aantal minuten mag ze er weer af. Je geeft haar complimentjes ongeacht of ze iets gedaan heeft. Zo leert ze dat je de tijd moet nemen om te plassen en te poepen,
 • Je kunt je dochter aan familie en vrienden laten vertellen dat ze bezig is te leren op het potje te plassen en te poepen. Daardoor genereer je positieve aandacht van anderen.
 • En……. sommige kinderen doen er wat langer over om droog te worden en dat is helemaal goed, het ene kind kan tenslotte ook eerder lopen dan het andere kind.
 • Mocht je het idee hebben dat er iets aan de hand is, dan kan je nog naar je huisarts gaan of het consultatiebureau vragen, maar ze hoeft het echt nog niet te kunnen hoor!

Gelukkig is het mooi weer zodat een ongelukje niet zoveel vieze kleren geeft. Bovendien kan je dochter het nu goed voelen als ze nat wordt. Je kunt gewoon zeggen dat het jammer is dat ze het even was vergeten en dat het de volgende keer vast en zeker wel gaat lukken. Samen kun je dan schone kleertjes halen en aantrekken.
Als je er de nadruk op legt dat ze iets aan het leren is om een grote meid te worden en dat jij haar goed zal helpen, zal dit haar zeker motiveren.

Veel succes en plezier met deze belangrijke (leer) ontwikkeling van je kind.
Meer in categorie vraag en antwoord.
Voor informatie over de praktijk voor kindercoaching, klik
hier

Je las een blogartikel van Centrum Tea Adema…

…maar kijk gerust ook eens naar de andere informatie op onze website:

Opleidingen voor (aspirant) kindercoaches en beroepskrachten:

Hulp voor kinderen en hun ouders:

Op de hoogte blijven van nieuwe artikelen en video’s vol tips en inzichten?

Like dan onze Facebook-pagina of schrijf je in voor onze 2-wekelijkse nieuwsbrief. Allebei mag ook. ;-)