Hoe het kan, daar ben ik nog steeds niet achter, maar regelmatig gebeurt het dat er in de praktijk een poos dezelfde soort problematiek naar voren komt. Bij collegae in den lande hoor ik dit fenomeen ook wel eens. Ik heb er wel wat filosofieën en theoriën over, maar dat is voor een andere keer.

Kwetsbare meisjes
Zo heb ik een aantal jaren terug  een poosje te maken gehad met vooral kwetsbare meisjes; verlegen, onzeker, weinig zelfvertrouwen, lage eigenwaarde, faalangst en zo nog wat kenmerken. Meisjes die vooral een lievige uitstraling hadden en die vreselijk hun best deden om te voldoen aan de normen.
Naast iedere individuele hulpvraag en aanpak heb ik toen een poosje gewerkt met het lieve woorden doosje.

Ontstaan van het lieve woordendoosje
Het idee van dit doosje had ik gelezen in de educare, een tijdschrift voor bewust opvoeden en leren. Wendy Traa werd in haar klas geconfronteerd met een kind dat huilde omdat hij geen vriendjes had. Bijna alle kinderen reageerden met een lieve opmerking. Wendy stelde het bewuste kind kind voor de lieve woorden in een doosje in het hart te bewaren. Dit gegeven is inmiddels uitgewerkt in een prentenboek met illustraties van Margreet de Bruin. Een aanrader.

Hoe te gebruiken
In mijn praktijk heb ik altijd een voorraad kleine doosjes die versierd kunnen worden. Met name de meer onzekere kinderen stel ik voor om een doosje mee te nemen. Ze mogen dan aan kinderen en volwassenen die belangrijk zijn vragen een briefje te schrijven voor in het doosje. Het eerste briefje krijgen ze van mij: een lang reepje papier waarop ik iets schrijf in de trant van dat ik vind dat ze iets heel goed kunnen, dat ik daar bewondering voor heb en dat ik denk ze iets anders ook nog gaan leren. Het papiertje rol ik op en dat komt in het doosje plus een aantal lege reepjes papier.
De meeste kinderen (ook jongens!!) gaan weg met het doosje in beide handen voor hun hart.

En nu ben ik benieuwd of er de komende tijd weer meer lieve woorden doosjes nodig zullen zijn.

Het prentenboek is te bestellen bij Earthgames Lees meer over het tijdschrift Educare
Meer in categorie: opvoedtips en uit de praktijk.
Kijk voor de Praktijk voor Kindercoaching hier


Je las een blogartikel van Centrum Tea Adema…

…maar kijk gerust ook eens naar de andere informatie op onze website:

Opleidingen voor (aspirant) kindercoaches en beroepskrachten:

Hulp voor kinderen en hun ouders:

Op de hoogte blijven van nieuwe artikelen en video’s vol tips en inzichten?

Like dan onze Facebook-pagina of schrijf je in voor onze 2-wekelijkse nieuwsbrief. Allebei mag ook. ;-)