Voor het noorden van het land en al heel snel voor de rest van het land breken voor jonge kinderen rond de 6 jaar spannende tijden aan: Voor het eerst naar groep 3.
En dat betekent alweer een grote sprong in de verdere ontwikkeling. Want vergis je niet, er gaat heel wat gebeuren de komende maanden met deze groep ex-kleuters.
Let maar op:

Voor de Kerst kan je kind de eerste zinnen lezen en schrijven. Een prachtige tijd !!!!.

En hoe gaat dat leren lezen nu: Om te beginnen leert je kind woorden en letters waarbij de letters nog worden uitgesproekn zoals je ze zegt in woorden en niet volgens het alfabet: Pu voor Pe, RRRR voor eR, mmmm voor eM. Daarna leren ze ook woorden in stukjes hakken en weer aan elkaar plakken. En iedere dag en elke week komen er nieuwe letters en woorden bij en ontstaat de basis voor taal.

En waarom is dit nu een prachtige tijd?
Wel, op alles wat je tegenkomt ontdekt je kind een letter die het kent. de M van Melk, de P van Pindakaas. En dan het spellen van al die letters tot een woord!!. Let maar eens op wat een inspanning het kost en leun eens achterover om te genieten van de inspanning van je kind.

En denk er vooral aan om vaak te zeggen: Wow, wat knap en goed gedaan van jou !!

Los van het plezier van leren lezen is het van belang dat je kind een goede leerstrategie aanleert. Door het werken met de Matrixmethode ben ik erachter gekomen van welk een enorm belang onze zintuigen zijn. Als je zo spelenderwijs met je kind bezig bent, let er dan op dat je kind naast het luisteren en uitspreken van de letters en woorden, ook de letters en woorden voor zich ziet en ze zo in zijn geheugen prent. Ook het schrijven en spelen met letters -bv met klei- door en met het lichaam bevordert het totale leerproces en een effectieve leerstategie.
Een goede tip hiervoor is het spel: ” Ik leer lezen” van Jumbo. Door spelenderwijs van alle letters woorden te maken worden letters goed in het geheugen geprent.
Ik ontdekte nog meer de kracht van een goede leerstrategie toen ik door middel van de Matrixmethode erachter kwam dat een zeer goed taalkundig ontwikkeld kind, dit spel in haar geheugen had.
En denk eraan: Geniet, geniet , geniet want deze periode is éénmalig en komt nooit weer!!.

Heeft u behoefte aan advies, neemt u dan gerust contact op met de Praktijk voor Kindercoaching


Je las een blogartikel van Centrum Tea Adema…

…maar kijk gerust ook eens naar de andere informatie op onze website:

Opleidingen voor (aspirant) kindercoaches en beroepskrachten:

Hulp voor kinderen en hun ouders:

Op de hoogte blijven van nieuwe artikelen en video’s vol tips en inzichten?

Like dan onze Facebook-pagina of schrijf je in voor onze 2-wekelijkse nieuwsbrief. Allebei mag ook. ;-)