Adhd en autisme hebben al snel een negatieve klank. Vele mensen krijgen associaties met drukte, met problemen en een beeld van moeilijk opvoedbare kinderen.
En ja, een kind met adhd of een autisme spectrum stoornis doet een bijzonder beroep op zijn opvoeders. Want er zijn vele uitdagingen te overwinnen voor sommige ouders. En wellicht de grootste uitdaging vormt de omgeving die vaak wel weet hoe betreffend kind op te voeden……

Vertaalslag

Waar kinderen zich normaal gesproken automatisch en ongemerkt ontwikkelen, verloopt dit bij kinderen met adhd en ASS met de nodige hiaten. Doordat de prikkelverwerking anders is, komt informatie anders binnen bij deze kinderen en loopt de verwerking in de hersenen ook anders. Onbegrip is nog maar een klein bijverschijnsel.

Tijdens de trainingsdag omgaan met adhd en autisme bleek hoe vermoeiend het kan zijn als je je openstelt voor alle prikkels in de omgeving. Er komen geluiden, temperaturen, geuren en plaatjes binnen waar je anders totaal aan was voorbijgegaan.
Voorbeelden van kinderen die precies doen wat je zegt passeren de revue: ” Een blik door de ramen werpen” en ” netjes op de lijntjes schrijven”.
Tsja…. wat gebeurt er als je dat allemaal letterlijk gaat nemen?

Wie heeft er dan een probleem? De volwassene met zijn onduidelijke uitspraken of het kind wat moeite heeft met het uitvoeren van de opdracht?
Ik kies voor het eerste.
Want dit zijn maar een paar voorbeelden die makkelijk te herleiden zijn, maar wat moet een kind met een reeks aan activiteiten die ouders of leerkrachten verlangen?
Want er moet zoveel gebeuren voor een kind  ‘ s ochtends op school is en op school is er ook veel te doen.
Hoe makkelijk raakt een kind in de war als de volwassene vier opdrachten in die ene zin verwerkt in de verwachting dat het kind dit allemaal op een rij heeft?

Het coachen van kinderen met adhd en autisme

Omdat beide aandoeningen niet over gaan, kun je daaraan niets veranderen. Dat betekent dat de coachingsvraag meestal is gericht op “Hoe om te gaan met…”
Wil je hier echt iets in kunnen betekenen dan heb je ouders en kinderen samen nodig. Samen kunnen zij vaststellen wat belangrijk is om als eerste op te pakken.
Dan begint een mooie speurtocht.
Door het uitleggen aan ouders welke gevolgen de kenmerken van adhd of autisme voor het kind kan hebben, kunnen ouders hun beroep op het kind aanpassen en kijken hoe ze tegemoet kunnen komen aan de behoefte aan structuur, duidelijkheid en veiligheid,
Samen kunnen ouder en kind ontdekken wat er allemaal al goed gaat, wanneer het naar wens verloopt en wie het beste kan helpen.

WWW

Door met z’n allen, WWW = Wat Werkt Wel, te onderzoeken, ontdekken ouders en kinderen waartoe ze al in staat zijn. Dit geeft direct een meer positieve energie. Daar kun je fijn op voortborduren. Plannen, om daarna concrete acties te verzinnen die gaan helpen, kunnen omgezet worden in een schema. Het voordeel van een schema is dat het zichtbaar is en direct duidelijk maakt hoe de zaken ervoor staan.
Een beeld zegt tenslotte meer dan duizend woorden.  Als ondersteunend middel zijn de vorderingen helder en duidelijk weergegeven. Dat is winst omdat je er vele zinloze discussies mee kunt voorkomen.

Mooie kenmerken

Als je voorbij de moeilijkheden bent en gericht op de toekomst, is het prachtig om de mooie kanten van adhd en autisme te zien: Creativiteit, humor, oorspronkelijkheid, bijzondere interesses, verrassende oplossingen, vindingrijkheid en nog veel meer mooie kenmerken.
Als eenmaal dit ook in beeld is, zijn ouders en kinderen vaak beretrots op elkaar en weten ze dat hun leven nooit saai zal zijn.

Jeannette, Baukje, Sietske, Anneke, Greetje, Marinka, Liza, Ellen en Angelique fijn dat jullie met zoveel interesse hebben deelgenomen aan deze trainingsdag.
Ik wens je veel voldoening in je werk met deze prachtige kinderen en hun ouders.

Lees ook: Alle honden hebben Adhd
Lees ook: Druk gedrag of adhd?
Lees ook: Over probleemgedrag
Lees ook: Zijn er nog gewone kinderen?
Lees ook: Wat is pdd-nos

Wil je ook de basisopleiding tot kindercoach of een bij of nascholing volgen, lees dan verder op de site voor de opleiding tot kindercoach.
Heb je behoefte aan ondersteuning in de opvoeding van je bijzondere kind, kijk dan of de praktijk voor kindercoaching iets voor je kan betekenen.
Wil je op de hoogte blijven, vraag dan de nieuwsbrief aan.


Je las een blogartikel van Centrum Tea Adema…

…maar kijk gerust ook eens naar de andere informatie op onze website:

Op de hoogte blijven van nieuwe artikelen en video’s vol tips en inzichten?

Like dan onze Facebook-pagina of schrijf je in voor onze 2-wekelijkse nieuwsbrief. Allebei mag ook. ;-)