Iedere lesdag van de opleidingen komen vragen en casussen aan de orde waarbij ik een kwartier later soms vraag wat ook weer de vraag was.  :-)

Geen kind en geen omstandigheid is gelijk

De tijd die ik nodig heb om een antwoord te geven op een casus of vraag heeft vooral te maken met mijn antwoord, maar ook met de verschillende lagen die er zijn. Een vraag over gedrag begint heel vaak met ‘waarom doet het kind dit?’ Alleen al op die vraag kan ik honderd verschillende antwoorden geven omdat er zoveel omstandigheden zijn en een kind meestal moeilijk gedrag vertoont omdat het geen andere opties heeft om zijn behoefte te laten weten.

Daarnaast hebben ouders 24 uur per dag invloed op het gedrag van een kind en bij problemen is dat meestal niet de meest handige invloed. Gewoon omdat gedrag zo lastig kan zijn en ouders ook niet alle kennis hebben.

Heel vaak kun je bovendien nog onderzoeken welke invloed het familiesysteem heeft op het gedrag van het kind. Daarmee boor je weer een andere laag aan die jammer genoeg bij vele helpers onvoldoende bekend is.

Dat is overigens niet om problemen in de familie op te lossen, juist niet want dat is niet toegestaan, maar om een zachte blik te krijgen en eigen oordelen weg te laten

Als je dan ook nog te maken hebt met de vragensteller zelf en hoe het kan dat juist deze casus prikkelt, dan merk je al dat ik vele minuten nodig heb om vragen te beantwoorden.

Ik doe het graag

Al vele jaren krijg ik vragen van ouders en professionals en omdat het voor mij echt onmogelijk is geworden om die allemaal individueel te beantwoorden, ben ik al lang geleden begonnen met het maken van blogs en later video’s.

Omdat vele casussen over universele thema’s gaan waarmee ieder kind, ouder en professional heeft te maken, kan een blog of vlog helpen.

Tot nu toe heb ik vooral video’s gemaakt met uitleg en interventies.

De afgelopen maanden was mijn aandacht even ergens anders nodig en ondertussen was ik op de achtergrond bezig met hoe ik verder wil gaan met de video’s en deze wil vormgeven. Ik heb nog niet een afgerond idee hierover met name omdat ik nog in de techniek zoekende ben, maar heb wel besloten om door te gaan.

Een vraag aan jou…..

Over de meeste onderwerpen heb ik al eens video’s gemaakt: boosheid, angst, opvoeden, meidenvenijn, leren en problemen met leren, jonge kinderen, pubers… heel veel is al de revue eens gepasseerd.

Daarom doe ik nu een oproep aan jou om mij te laten weten welke vraag of onderwerp jij beantwoord wilt zien.

Let op

Wanneer je een vraag of onderwerp hebt, laat deze dan weten onder de video. MAIL ME ALSJEBLIEFT NIET omdat ik iedere dag al heel erg veel mails moet verwerken en me dit amper lukt.

Doordat alle vragen onder de video komen te staan, kan ik ze stuk voor stuk onderzoeken en ze uitwerken en heb dan alles bij elkaar. Sommige onderwerpen zijn misschien handiger voor een blog en andere voor een vlog.

Dus hierbij de uitnodiging om onderstaan video op YOU TUBE ZELF jouw vraag te stellen.

Ik kijk ernaar uit en in de nieuwsbrief komen dan na de zomer de vragen aan bod.

 


Wil jij zelf aan de slag om kinderen ouders te helpen?

Het lijkt zo gemakkelijk om ouders en kinderen te helpen, maar waar begin je?​​

Voor kindercoaches, leraren en hulpverleners heb ik op een rij gezet hoe je effectief kunt helpen waarbij ouders en kind écht het gevoel hebben gehoord te worden en ​dat er gewerkt wordt aan de voor hun belangrijke onderwerpen.

De online opleiding: Het (eerste) intake gesprek is voor velen al een onmisbare tool geworden. Leraren die veel gemakkelijker de tien-minuten gesprekken voeren, coaches die zeggen nu gebruik te maken van een duidelijke structuur  ​​en hulpverleners die merken dat de onderwerpen in deze online opleiding ‘Het (eerste) intake gesprek echt het verschil maken in hun aanpak.

Wil jij ook praktische tools en handvatten voor mooie impact makende gesprekken​​, meld je dan gewoon even aan voor deze opleiding en start direct: Het (eerste) intakegesprek bied je volgens de deelnemers veel meer dan je dacht!


Je las een blogartikel van Centrum Tea Adema…

…maar kijk gerust ook eens naar de andere informatie op onze website:

Opleidingen voor (aspirant) kindercoaches en beroepskrachten:

Hulp voor kinderen en hun ouders:

Op de hoogte blijven van nieuwe artikelen en video’s vol tips en inzichten?

Like dan onze Facebook-pagina of schrijf je in voor onze 2-wekelijkse nieuwsbrief. Allebei mag ook. ;-)