Dit is een gastblog van Marije die schrijft over gewone dagelijkse zaken die juridisch niet altijd duidelijk zijn en waar veel verschillende meningen over kunnen bestaan.

Onlangs bepaalde de kinderrechter bij de rechtbank Overijssel dat een gescheiden vader geen foto’s van zijn tweejarige kind op Facebook of andere social media mag zetten. De moeder wilde dit niet, omdat je geen controle hebt over wat er op het internet met zo’n foto gebeurt.

De achtergrond

De moeder heeft in deze zaak als enige het gezag over het kind. Uit het vonnis blijkt dat de ouders al heel wat stappen en procedures hebben doorlopen over de erkenning van het kind, een omgangsregeling en dergelijke. Dat was nu allemaal zo goed als rond, maar het plaatsen van foto’s op Facebook dreigde een nieuw struikelblok te worden. De Raad van de Kinderbescherming was er ook bij betrokken. Deze vond dat de vader geen foto’s mocht plaatsen als de moeder dat niet wilde, omdat zij het gezag heeft over het kind.

De uitspraak van de rechter

De kinderrechter stelt voorop dat het tegenwoordig heel normaal is om berichten via sociale media te delen. Toch kan dat in dit geval anders zijn. De rechtbank overweegt dat de ouders al een lange weg hebben afgelegd om tot dit punt te komen. Het zou dan niet wenselijk zijn dat het plaatsen van foto’s aanleiding is voor een nieuw geschil. Daarom mag de vader geen foto’s plaatsen nu de moeder, als gezaghebbende ouder, dat niet wil.

De rechter besteedt ook aandacht aan het argument van de moeder dat ze de controle kwijt raakt over de foto’s als die op internet komen. De rechter overweegt:
‘Echter, op het moment dat een foto op Facebook staat, is deze eigendom van Facebook. Facebook kan de foto bijvoorbeeld doorverkopen aan derden. Zo kan het zijn dat een foto opeens opduikt in een reclamecampagne of voor andere doeleinden wordt gebruikt.’

Deze overweging van de rechtbank is niet helemaal juist. In de gebruikersvoorwaarden van Facebook staat namelijk niet dat Facebook eigenaar wordt van de foto’s. Door foto’s (of bijvoorbeeld filmpjes) op Facebook te plaatsen, geef je automatisch een licentie aan Facebook. Met die licentie mag Facebook de foto’s zelf gebruiken en dus inderdaad laten zien in reclamecampagnes en dergelijke. Je blijft alleen wel zelf eigenaar, dus je mag zelf ook nog gewoon doen wat je wilt met de foto.

Het belang van het kind

Wat mij opvalt aan deze uitspraak is dat het telkens gaat over de ouders. Wat betreft de omgangsregeling tussen vader en kind wordt gekeken naar of de moeder daar al aan toe is, en naar het belang van de vader om contact te hebben met zijn kind. En ook over het wel of niet plaatsen van de foto’s wordt gekeken naar de belangen van de ouders. De vader wil als trotse vader graag de foto’s delen met zijn familie en vrienden. De moeder wil controle houden over wat er met de foto’s gebeurt.

Opvallend vind ik dat in de gehele uitspraak het belang van het kind vrijwel niet wordt genoemd. Nu de ouders het oneens zijn over het wel of niet plaatsen van foto’s, zou je juist zeggen dat het in het belang is van het kind om ze niet te plaatsen. Het is immers zijn privacy waar het over gaat. De kinderrechter verbiedt het de vader dan wel om ze te plaatsen, maar de reden daarvoor is omdat de moeder, die het gezag heeft, dat niet wil. De privacy van het kind wordt daarbij niet genoemd.

Omdat de rechter wat mij betreft meer in had kunnen gaan op het belang van het kind, vind ik deze uitspraak krom.

Lees meer op de website recht of krom van Marije.

Wanneer je deze tekst, of gedeeltes daarvan, wilt gebruiken vraag dan even toestemming.
De link mag gedeeld worden op social media.

Kijk voor meer informatie over leren, het weerbaarheidsspel, de opleiding tot kindercoach en opvoedcoach en nog veel meer op de website van Tea Adema

Lees ook: Je kind met een onderneming, kan dat?
Lees ook: Jeugd tbs, hoe werkt dat?
Lees ook:  Over vaders die hun eigen kind niet mogen zien
Bekijk ook: Ophaalmomenten bij echtscheiding
Bekijk ook: Dit gebeurt er met kinderen waarvan de ouders scheiden

PS: Wil je op de hoogte blijven en dagelijks interessante artikelen lezen of leuke filmpjes bekijken?
Like dan mijn facebookpagina.

De illustratie is van Bianca Snip


Je las een blogartikel van Centrum Tea Adema…

…maar kijk gerust ook eens naar de andere informatie op onze website:

Opleidingen voor (aspirant) kindercoaches en beroepskrachten:

Hulp voor kinderen en hun ouders:

Op de hoogte blijven van nieuwe artikelen en video’s vol tips en inzichten?

Like dan onze Facebook-pagina of schrijf je in voor onze 2-wekelijkse nieuwsbrief. Allebei mag ook. ;-)